Sport
U OSIJEKU POMALO GLEDAJU PREMA SLJEDEĆOJ SEZONI

U Gradskom vrtu nemaju namjeru odobravati nikakve koronapopuste
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Klubovi koji budu željeli naše igrače morat će duboko zagrabiti u novčanik - poručuje Petrović

U normalnim vremenima danas bi u Gradskom vrtu već naveliko pravili kadrovske križaljke za sljedeću sezonu. Međutim, vremena nisu normalna. Pandemija koronavirusa poremetila je sve nogometne tijekove, pa tako i uzbuđenja koja navijačima NK Osijek donosi ljetni prijelazni rok u posljednje četiri godine.

Dvomjesečni moratorij igranja nogometa bitno je poremetio redovite aktivnosti svih klubova, pa tako i djelovanje na ljetnoj nogometnoj tržnici za koju se još službeno i ne zna kada će započeti.

NK Osijek je miran
Izvjesno je samo kako će još bar dva i pol mjeseca vladati mir što se transfera tiče jer prvo treba okončati aktualnu sezonu koja je prekinuta sredinom ožujka. Ako se neće dogoditi nove stanke i odgode zbog epidemiološke situacije, klubovi će tek negdje u kolovozu moći početi razmišljati o rekonstrukciji igračkog kadra.

- Iako je dva mjeseca bio moratorij, nismo sjedili skrštenih ruku. ‘Utvrđivali smo gradivo‘ oko onih igrača koje smo imali na radaru. Naravno, situacija nije idealna jer ih nismo mogli pogledati uživo, ali bit će vremena i za to jer uskoro bi se trebala nastaviti natjecanja u većini europskih prvenstava - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

U Gradskom vrtu imaju razloga biti mirni. Momčad im je formirana, nekakva posebna pojačanja nisu im potrebna, a što se tiče izlaznih transfera, nemaju potrebu žuriti.

- Mi smo stabilni što se financija tiče. Uvijek gledamo kako bismo još pojačali momčad, ali do završetka ove neuobičajene sezone nije vrijeme za razgovore. Plaće naših igrača su 50 posto snižene, što nije jak adut ako se ulazi u pregovore o pojačanjima. Čekat ćemo završetak sezone i kakvu-takvu normalizaciju situacije kako bi se ozbiljnije počelo razgovarati o transferima. Nogomet je vrlo usko vezan uz situaciju u gospodarstvu koja trenutačno zbog koronakrize nije bajna. No, vjerujemo kako će se tržište polako početi oporavljati ako ne bude novih zastoja i odgoda - smatra Petrović.

Mnogi će klubovi željeti iskoristiti ovu krizu za spuštanje cijena igračima. No Osijek nema namjeru svoje najvrjednije eksponate transferirati po dumping cijenama.

- Normalan je pad cijena igrača kada se dogodi ovakva kriza, ali mi nećemo davati nikakve ‘koronapopuste‘. Naši igrači imaju vrijednost, i toga ćemo se držati ako se pojave inozemni klubovi koji ih žele angažirati. Nećemo pasti ni na kakva kukanja jer smo svjesni kako će biti pokušaja spuštanja cijene zbog aktualne situacije. No, ako će netko željeti igrača NK Osijek, morat će duboko zagrabiti u novčanik. Mi imamo svoje ambicije i u ovoj, a i u sljedećoj sezoni, pa ćemo se u skladu s njima i ponašati. Što se nas tiče, nikakvih rasprodaja neće biti - poručuje sportski direktor bijelo-plavih.

Puno nepoznanica
Zimus je za igrače Osijeka bilo dosta zanimanja.

Poruka je više nego jasna. NK Osijek u prvi plan stavlja rezultat, a ne zaradu bez obzira na delikatnu situaciju izazvanu koronakrizom. Zanimljivo je čuti kakva je sad situacija sa zanimanjem inozemnih klubova za igrače bijelo-plavih jer zimus je većina prvotimaca imala određene ponude.

- Za naše igrače zanimanje uvijek postoji. Ima ga i u ovo doba krize, ali naš primarni interes je rezultat. Pred nama je izazovna završnica sezone jer smo u igri za trofej hrvatskog Kupa, i na tome je naglasak. Osim toga još uvijek ima igrača koji se prvo trebaju dokazati kod nas pa tek onda mogu razmišljati o eventualnom transferu.

Priča o ljetnom prijelaznom roku još uvijek je sklizak teren jer se zapravo ništa još ne zna. Završnica sezona u većini europskih liga tek treba početi, a posve je neizvjesno koliko će on uopće i trajati.

- Službenih informacija još nema jer se ne može sa sigurnošću tvrditi kada će sezona na europskoj razini biti gotova. Dosad je ljetni prijelazni tok trajao osam tjedana, pa očekujem kako će tako biti i ovog ljeta bez obzira na dvomjesečnu pauzu. Mi ćemo biti aktivni kada prijelazni rok počne, a prioritet će nam biti pojačavanje momčadi.

Zanimljivo je pitanje i status igrača koji su na posudbi. Osijek ih ima dvojicu (Igor Silva i Merveil Ndokcyt). FIFA nije dala jasne smjernice o tom pitanju. Ostavila je klubovima prostor za dogovore jer posudbe su više-manje dogovarane do kraja sezone, čiji je kraj sad pomaknut. Međutim, produžetak razdoblja posudbi ne bi trebao biti problem jer ti igrači ionako nemaju pravo nastupa za klubove iz kojih su otišli, pa je logično da sezonu okončaju u momčadima u kojima su proveli veći njezin dio.

Uglavnom, iako je koronakriza uzdrmala financijsku situaciju u nogometnom svijetu, NK Osijek ostat će stabilan i jak.

Dalibor Keler
Alen Petrović

sportski direktor NK Osijek

Čekat ćemo završetak sezone i kakvu-takvu normalizaciju situacije kako bi se ozbiljnije počelo razgovarati o transferima. U svakom slučaju, što se nas tiče, rasprodaje neće biti.
Možda ste propustili...

U DERBIJU 8. KOLA PRVENSTVA MOLDAVIJE

Boban zabio dva pogotka Petrocubu

MIRKO MARIĆ I SLUŽBENO BIJELO-CRVENI

Dirljiv oproštaj, Osijek će zauvijek ostati dio mene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Boško Šutalo konkurira protiv PSG-a

2

ŠPANJOLSKI NOGOMETNI PRVOLIGAŠ

Zaraza u Valenciji

3

RK NEXE

Večeras u Areni sa Zagrebom