TvObzor
BONO VOX

Najeksponiraniji glazbeni humanitarac zakoračio u sedmo desetljeće života
Objavljeno 15. svibnja, 2020.

Nije nikakvo iznenađenje kada je pjevač najprepoznatljiviji dio benda, pa tako ne čudi ni da je Bono prva asocijacija na spomen imena U2. Međutim, frontmen irskoga rock-sastava daleko je više od obične zvijezde i lidera jednoga od najvećih bendova svih vremena.


Glazbeniku koji je prije nešto manje od tjedan dana proslavio svoj 60. rođendan pravo je ime Paul David Hewson. Rođen je u Dublinu kao dijete katoličkoga oca Boba i majke protestantice Iris, koja je umrla kada mu je bilo 14 godina. Mnogi smatraju da je upravo taj nesretni događaj uvelike utjecao na Bona te ga učinio suosjećajnim s ljudima koji pate, što se može iščitati iz njegovih tekstova, kao i iz činjenice da svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je glasnik međunarodne skupine Aid for Africa koja se zalaže za oprost duga najsiromašnijim zemljama. Američki časopis Time dvaput ga je uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a 2005. s Billom i Melindom Gates proglasio osobama godine. Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci te je više puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.


Na ovim prostorima nikada neće biti zaboravljen nastup U2 iz 1997. u razrušenom i ranjenom Sarajevu, što je u gradu doživljeno kao početak povratka normalnom životu.


Kao tinejdžer Bono je bio problematičan, školski klaun kojega su svi voljeli i koji je često radio čudne stvari. Bio je teški hiperaktivac i nije znao kako ispuniti sve vrijeme pa se priključio skupini neprilagođenih, ali donekle talentiranih i kreativnih mladića koji su se nazivali Lypton Village. Tamo je - po lokalnom dućanu Bonavox sa slušnim aparatima - dobio svoje umjetničko ime. U početku je mrzio taj nadimak, ali ga je prihvatio kada su mu rekli da to znači "dobar glas". Ironično, nije ga dobio zbog dobroga glasa, već zbog toga što nikada nije bio smiren.


Kada je 1976. bubnjar Larry Mullen Jr. stavio na školsku oglasnu ploču oglas da traži članove benda, od sedam mladića koji su se prijavili najviše su se istaknuli gitarist David Evans, bas-gitarist Adam Clayton i Bono, koji nije imao nikakvog glazbenog znanja, ali je Larryja i ostale oduševio svojom karizmom i osobnošću. Unatoč tomu što je Mullen Jr. bio pokretač, Bono je vrlo brzo preuzeo dirigentsku palicu. Upravo je on Daveu Evansu dao nadimak The Edge te je počeo pisati pjesme, ali i ići na sate pjevanja. Prije nego što su se konačno odlučili za danas svjetski poznato ime djelovali su pod imenima Feedback i The Hype. Počeli su bez velike pompe, svirajući covere tadašnjih punk-rock bendova jednostavno zato što nisu ni sami bili sigurni u kojemu pravcu krenuti. Značajnije su odjeknuli trećim albumom War, međutim svjetsku su slavu dosegnuli albumom The Joshua Tree i superuspješnom turnejom koja ga je pratila. Do sada su objavili 14 studijskih albuma od kojih je posljednji Songs of Experience iz 2017.


U istoj školi (Mount Temple Comprehensive School) gdje se upoznao s dečkima iz benda, upoznao je i suprugu Alison s kojom je "prohodao" kad je njemu bilo 15, a njoj 14 godina. U braku su od 1982. i imaju četvero djece.
Danas je Bono nekima poznatiji kao politički aktivist i borac protiv ekstremnog siromaštva i AIDS-a, nego kao glazbenik, što mu često predbacuju, uz obveznu napomenu da bi bilo bolje da se bavi samo glazbom. Unatoč tome, i dalje je jedna od najzapaženijih i najutjecajnijih osoba u glazbi te jedina osoba koja je nominirana za nagrade Oscar, Zlatni globus, Grammy i već spomenutu Nobelovu nagradu.
Danijel Miklić
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Paul David Hewson

DATUM ROĐENJA:

10. svibnja 1960.

MJESTO ROĐENJA:

Dublin, Irska

LJUBAV:

supruga Alison

DJECA:

kćerke Eve i Jordan i sinovi Elijah i John
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike