Dome slatki dome
IZOLACIJA MENTALNO ZDRAVLJE

Kućni ljubimci pružaju podršku
Objavljeno 13. svibnja, 2020.
Mnogi vlasnici izjavljuju da se uz ljubimce jednostavno osjećaju bolje, da imaju društvo

Poznato je da socijalna izolacija negativno utječe na (mentalno) zdravlje i dobrobit ljudi. Stručnjaci se slažu da nam kućni ljubimci mogu pružiti dobrodošlu emocionalnu podršku tijekom razdoblja karantene i izolacije u doba COVID-19 epidemije, osobito kod pojedinaca koji žive sami, ili moraju biti u samoizolaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija jasno je naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od novog koronavirusa i da ne mogu zaraziti ljude tim virusom, na što je upozorilo i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Stoga nema potrebe da se napuštaju psi i mačke, nego da se slušaju stručnjaci koji apeliraju na odgovorno ponašanje ljudi prema životinjama o kojima skrbe.

Hiperdruštvenost
Za naše pretke psi su možda obavljali i druge funkcije, poput lova ili vuče sanjki, ali sada su nam postali krzneni stručnjaci za mentalno zdravlje s punim radnim vremenom. Znanstvenici koji proučavaju pseći DNK identificirali su gen za hiperdruštvenost, naime, psi su „programirani“ na društvenu bliskost s ljudima. Dva metra, što je nova ljudska definicija “osobnog prostora”, ne djeluje na pse. Provođenje vremena s nama čini ih mirnima i sretnima - baš kao što i nas čini mirnima i sretnima njihovo društvo. Mnogi vlasnici izjavljuju da se uz ljubimce jednostavno osjećaju bolje, da imaju društvo kad su usamljeni te da su prihvaćeni onakvima kakvi zapravo jesu. Većina obitelji posebno značajnim ističe ulogu ljubimaca u teškim trenucima, poput bolesti, ili smrti u obitelji. Podaci nekoliko američkih studija govore kako više od 90 % vlasnika kućnih ljubimaca smatra svoje ljubimce važnim članovima obitelji, najboljim prijateljima i zaštitnicima te većina navodi kako su uz svoje životinje smireniji, sretniji te se osjećaju sposobnijima nositi se s različitim stresnim situacijama u životu, što je sada izraženo više nego ikada.

Postoji velik broj studija koje ukazuju na to da ljubimci mogu smanjiti utjecaj stresa na ljude koji prolaze kroz zahtjevna vremena i pružiti im dobrodošlo olakšanje. Pokazalo se kako milovanje i predenje mačke može sniziti krvni tlak i otkucaje srca, dok šetnja psa osigurava nekoliko puta dnevno boravak na svježem zraku i služi kao oblik tjelovježbe.

Dakle, pozitivan utjecaj vidimo ne samo u smislu osjećaja blagostanja u ljudi, nego i u fiziološkim mjerama poput otkucaja srca, krvnog tlaka i kortizola, hormona uključenog u reakcije na stres. Dio učinka vjerojatno je vrlo sličan podršci koju dobivamo od naših ljudskih prijatelja i obitelji, a koji nam inače pomažu u teškim trenucima.

Ljubimci nam mogu pružiti sličnu vrstu socijalne podrške, kao figure koje će biti pokraj nas tijekom svih teškoća kroz koje prolazimo i služiti kao dobra distrakcija od brige i slušanja teških vijesti.

Male stanke
Radili od kuće ili išli na posao, svakako se tu i tamo odmorite, predahnite i provedite neko vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem. Ljudima koji rade od kuće ionako trebaju male stanke, a ovo može biti izvrsna prilika da uzmete pauzu, sjednete sa svojim ljubimcem i samo ga pomazite. Svakako se savjetuje da izbjegavate pseće parkove radi kontakta s drugim ljudima, pridržavajte se svih preporučenih mjera zaštite, poput pranja ruku nakon šetnje, pranja psećih/mačjih šapa, i slično. Mislite i na druge ljude kojima bi mogla trebati vaša pomoć, pa se ponudite prošetati pse starijim osobama kojima se preporučuje ostanak u kući, ili onima kojima je određena mjera samoizlacije te ne smiju izići.
Lea Maričić, mag.psih.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna