Osijek
PROJEKT “HNK U OSIJEKU ZA MATURANTE”

Glumci, profesori i učenici na sceni pomažu položiti maturu
Objavljeno 13. svibnja, 2020.
Trinaest će djela u formi videa na HNK-ovu YouTube kanalu biti dostupna svim maturantima

Ovaj je projekt prvi nakon prestanka rada u ožujku koji nam je omogućio povratak na scenu. Teško je opisati emociju koja je obuzela glumce kada su se nakon dugo vremena mogli vratiti na scenu pod upaljenim reflektorima. Iako u gledalištu nije bilo publike, motivacija je bila snažna. Znali smo da na ovaj način možemo doprijeti do naših mladih vjernih gledatelja koji su trenutačno u zahtjevnom razdoblju svog života i u iznimno otežanim okolnostima. Volimo misliti da smo na ovaj način podijelili naše ushićenje s njima. Poseban je osjećaj kada napisana riječ zaživi zahvaljujući glumcima. Ona odjednom dobiva svoju emociju, i kao takva dopire mnogo brže do slušatelja. Interpretacijom taj sadržaj postaje konkretan te napisani likovi, zahvaljujući pomno odabranim kadrovima, uspostavljaju svojevrstan kontakt s onima koji gledaju i slušaju. Nadamo se da će, osim što će im biti korisno, maturanti i uživati u ovako jedinstvenoj, živoj poeziji, dijalozima i ulomcima svjetske i domaće književnosti te dramske literature, kaže Petra B. Blašković, ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, opisujući projekt HNK u Osijeku za maturante, koji su osmislili Uprava i dramski ansambl kako bi pomogli maturantima u pripremi državne mature.

 

Logičan je to potez s obzirom na to da se HNK u Osijeku može pohvaliti izvrsnom suradnjom s osnovnim i srednjim školama iz Osijeka i Osječko-baranjske županije. "Situacija prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 nakratko je onemogućila izvođenje predstava, pa tako i dolaske učenika u kazalište. Nastava koja se odvija isključivo online otežala je završetak školske godine svim učenicima, a maturanti su, smatramo, najviše pogođeni ovom situacijom. U Službi prodaje, propagande i marketinga odlučili smo nekako im pomoći, i na taj način zahvaliti na vjernosti i odličnoj suradnji tijekom četverogodišnjeg školovanja", ističe Jadranka Petrović, voditeljica Propagande i prodaje.



Riječ je o pomoći maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu. Konkretno, o ulomcima iz književnih djela koja su na popisu djela za školski esej 2019./20. za osnovnu i višu razinu. Svaki profesor uključen u projekt odabrao je jedno djelo s popisa naslova za školski esej. Nadalje, glumac Dramskog ansambla HNK u Osijeku pročita nešto o piscu odabranog djela, pročita ulomak, ili pjesmu, koju je prethodno odabrao profesor, a nakon toga profesor i učenici koje je profesor uključio u projekt interpretiraju ulomak (pjesmu) i djelo u cjelini. "Zahvaljujemo svim profesorima i učenicima koji su, u ovo vrijeme kada ih obveze najviše pritišću, pristali sudjelovati u našem projektu. a valja naglasiti kako smo u realizaciji podršku dobili od Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije. Sva djela u formi videa podići ćemo na YouTube kanal kazališta i bit će dostupna maturantima u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj će tjedan dostupno biti sedam djela (Zločin i kazna, Hrvatsko pjesništvo - Antun Gustav Matoš, U registraturi, Gospoda Glembayevi, Posljednji Stipančići, Hamlet, Antigona), a početkom sljedećeg tjedna preostalih šest (Lovac u žitu, Nora, Hrvatsko pjesništvo - Antun Branko Šimić, Otac Goriot, Preobrazba, Bijeg)", kaže Petrović.



U projektu su sudjelovali profesori Blaženka Budimčić (Ekonomska i upravna škola, Osijek), Mirta Faktor (Medicinska škola, Osijek), Ivan Aničić (Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek), Ivana Vučemilović-Šimunović (II. gimnazija, Osijek), Mirjana Bogdanović (II. gimnazija, Osijek), Marina Pilj Tomić (Medicinska škola, Osijek), Đurđica Radić (Medicinska škola, Osijek), Vanja Miškić Srb (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Osijek), Margareta Princip (I. gimnazija, Osijek), Kristina Stipić Ćorluka (Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek), Karlo Kobaš (III. gimnazija, Osijek), Marina Pavičić (SŠ Izidora Kršnjavoga, Našice) i Leopoldina Mijatović (SŠ Izidora Kršnjavoga, Našice). "Organizacija, koordinacija, istraživanje, odabir ulomka i postavljanje pitanja za učenike/ce, snimanje, izvedba dramskoga ansambla HNK Osijek, montaža i sl., trajali su više od dva tjedna. Vjerujem da će maturantima koristiti ovaj način ponavljanja književnih djela za esej u školskoj godini 2019./2020", kaže Mirta Faktor, profesorica koja je zajedno s Brankom Stipić iz HNK Osijek osmislila ovu aktivnost i koordinirala kolege.



"Matura je inače priličan izvor stresa i frustracija, a ovogodišnji završetak godine producira i dodatni stres, jer je školska godina bila sve samo ne uobičajena. Na tragu dugogodišnje suradnje škola i generacija maturanata pronašli smo mogućnost zajedničkog pristupa profesora, učenika i dramskih glumaca u pomoći razumijevanja zadanih djela koja će biti predmetom polaganja ispita državne mature iz Hrvatskog jezika. Ovaj je projekt važan i za kazalište, jer smo nakon dugo vremena ponovno ušli na osječku pozornicu i živom riječi pokrenuli kazališni krvotok. Upravo smo projektom HNK za maturante počeli novu, promijenjenu, ‘COVID-19’ programsku shemu, koju nastavljamo i fizičkim predstavljanjem na otvorenome. No o tome uskoro", zaključuje Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Ivana Rab Guljaš

Petra B. Blašković

ravnateljica Drame HNK

ŽIVA KNJIŽEVNOST

Poseban je osjećaj kad napisana riječ zaživi. Nadamo se da će, osim što će im biti korisno, maturanti uživati i u ovako jedinstvenoj, živoj poeziji, dijalozima i ulomcima svjetske i domaće književnosti te dramske literature.
Jadranka Petrović

voditeljica Propagande i prodaje

PODRŠKA MATURANTIMA

Nadamo se da ćemo ovim našim projektom bar malo olakšati maturantima završetak srednjoškolskog obrazovanja i upis na željeni fakultet te pokazati da njihovo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i u ovoj situaciji misli na njih.
Dražena Vrselja

intendantica HNK u Osijeku

KAZALIŠNI KRVOTOK

Ovaj je projekt važan i za kazalište, jer smo nakon dugo vremena ponovno ušli na osječku pozornicu i živom riječi pokrenuli kazališni krvotok. Upravo smo projektom HNK za maturante počeli novu, promijenjenu, ‘COVID-19’ programsku shemu.
Najčitanije iz rubrike