Ekonomija
OD HLADNOG VJETRA I MRAZA STRADALI VOĆNJACI

Štete i do 100 posto, voćari se već bore za iduću godinu
Objavljeno 12. svibnja, 2020.
Više od 70 % voćaka je stradalo, ono što je ostalo neće dati kvalitetu, kaže Markota

Voćari iz kontinentalne Hrvatske tek sada su, nakon pojave prvog ploda na voćkama, uvidjeli pravo stanje štete koju je nanio posljednji mraz. Štete su iznimno velike i za ovu godinu nenadoknadive, bez obzira na to je li voćar osiguran ili nije.

Stručnjaci su još uvijek na terenu, pregledavaju se voćnjaci, a, kako kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, konačna procjena donosit će se do samog početka berbe:

- Svaki sam dan u kontaktu s voćarima diljem Hrvatske, posebno ovog, kontinentalnog dijela, i mogu reći da su štete doista velike. Više od 70 posto voćaka je stradalo, a ono što je i ostalo na drvetu, teško da će dati neku kvalitetu. Teško je sada bilo što govoriti ili davati neke procjene, no situacija je jako teška, evo, i zbog ove korone, nama ona nije ništa napravila, nego smo u velikom problemu zbog drugih nepogoda. Činimo doista sve, svaki dan razgovaram s agronomima, održavamo sastanke u Ministarstvu poljoprivrede kako bismo što više pomogli našim proizvođačima - kaže Markota.

Proizvođači su u velikom problemu. Miroslav Milovuković iz Orahovice uzgaja jabuke i taj nesretni mraz odnio mu je oko 90 % uroda.

- Iako se posljednje dvije-tri godine naporno borimo kako bismo spasili godinu, ovo je katastrofa. Tužno mi je gledati voćnjak, zdravo drveće, a bez uroda. Ja uzgajam tri vrste jabuka, granny smith, jonagold i idared. Treba reći kako će i ovo plodova što ima na stablu biti slabe kvalitete, jer, primjerice, ako ima dva ploda, sva snaga drveta bit će usmjerena njima, a onda se jabuka napiri kao lopta. Naravno, nama ostaje i dalje održavati, redovito prskati protiv bolesti kako bismo koliko-toliko spasili iduću godinu, premda doista ne znam što očekivati, jer godišnja doba više nemaju pravila klimatskih uvjeta. U ljeto je jesen, u proljeće ljeto, ne znaš već kako se ponašati. No ne vrijedi kukati, u voćnjaku ćemo odraditi sve kao da je normalno, koliko uberemo, uberemo, i čekamo drugu godinu - kaže Milovuković.

Mirku Bušljeti stradalo je 70 posto šljiva u dva voćnjaka, gdje ima 600 stabala.

- Dao sam si golema truda, uredio voćnjak, odradio rezidbu, zaštite, ali protiv ovoga ne možeš. Sve je spržio mraz. Gledam drvo po drvo, jedno deblo mi daje oko 50 kg šljive, a sada ako bude 10 kg po deblu... Nešto sam malo i podsadio mladica, te su rodile, ali one su tek u početku, na šljivama koje su desetke godina stare i koje bi sada trebale davati najviše nema ništa. Sad još ako udari led... - kaže Mirko.

Mraz je izazvao velike materijalne štete na voćarskim kulturama i na području Špišić Bukovice, zabilježene su i štete na prijesadnicama. Velik dio posađen je na području Vukosavljevice, a tamošnji voćari ostali su bez kompletnog uroda.

Kod voćara iz Vukosavljevice Zdravka Pokupića u nasadima breskve i jabuke stradali su uglavnom mladi nasadi, ali kad se govori o trešnji, koja je tom voćaru glavna voćna kultura, stradalo je 100 posto.

- Prvo hladan vjetar, a onda i mraz naštetili su voćnim vrstama, a trešnja, koju imam na 4,5 hektara, stradala je potpuno - kaže Pokupić.

Vladimir Grgurić
PRIJAVILI ŠTETE
- Do smrzavanja generativnog dijela cvijeta došlo je prije cvatnje, tučak tog cvijeta, koji je izišao, bio je smrznut i nije moglo doći do oplodnje, a konačni rezultat bit će trešnja bez uroda. Štetu smo prijavili. Imamo nasad trešnje star osam godina i trebao je dati maksimalan rod, a sada je to izostalo. Radi se o kvalitetnoj sorti trešnje, koja je završavala uglavnom na hrvatskom tržištu, a s obzirom na to da smo i ove godine puno uložili u njezinu kvantitetu i kvalitetu, od nje smo očekivali dobit najmanje 100.000 kuna. Prijavili smo štetu Općini Špišić Bukovica i Općini Pitomača, zato što nam se nasadi nalaze u obje općine, što i nije baš najsretnije rješenje, jer preklapanjem dviju općina ne postižemo dovoljnu gospodarsku veličinu u voćarstvu - zaključio je Pokupić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike