Kultura
6. FESTIVAL DJEČJE UMJETNOSTI U SARAJEVU

Osječani Ivan i Kristina najbolji glumac i glumica
Objavljeno 11. svibnja, 2020.
Kazališta su ustupila snimke bez naknade, a cijeli je festival održan online

Glumica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Kristina Kovačević proglašena je najboljom glumicom 6. festivala dječje umjetnosti u Sarajevu, za više uloga u predstavi Lav koji nije znao pisati u režiji Damira Mađarića, a nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je još jednom osječkom glumcu, Ivanu Pokupiću za ulogu Borka u predstavi Botaničari Teatra to go.


Festival je održan unatoč izvanrednim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, ali online, a u natjecateljskom kazališnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca i Osijeka. Organizatori festivala - Udruženje "Fani", zahvalili su svim kazalištima što su snimke svojih predstava ustupili bez naknade, kako bi sva djeca mogla pogledati ta uzbudljiva i visokokvalitetna ostvarenja. Sedmi festival u Sarajevu održat će se od 3. do 7. svibnja 2021.


Nagrađena Kristina Kovačević naglasila je kako zahvaljuje organizatorima, koji su i u ovim izvanrednim okolnostima odlučili održati festival te umjetnicima i publici omogućili sudjelovanje.


- Iako ništa ne može nadomjestiti užitak igranja i gledanja kazališnih predstava u kazalištu, ovo je svakako lijepa i hvalevrijedna gesta, koja nam je svima donijela ponešto uživanja, radosti, iščekivanja, zajedništva i pozitivne energije. Tako je kazalište zaživjelo i u ovo vrijeme kada kazališta ne žive u svom punom sjaju. Opet nas je povezalo i premostilo sve fizičke i socijalne distance te iznova ispunilo svoju svrhu. Čestitam svim nagrađenima, organizatorima i ostalim sudionicima koji su dali svoj prinos održavanju festivala. Hvala žiriju koji je prepoznao i nagradio moj rad, hvala mom kazalištu jer je odlučilo biti dijelom ove priče te svim kolegama koji su sudjelovali u stvaranju ove predstave. Za mene je ova nagrada, u ovim posebnim okolnostima, od velikog značenja i sigurno ću ju pamtiti cijeli život - zaključuje Kristina.


Zadovoljan je bio i ravnatelj Ivica Lučić, koji ističe kako je ovo nešto što će ostati zapisano u povijesti:


- Kao prvo, zahvaljujem i čestitam organizatorima koji nisu odustali od festivala, nego su našli način da ga održe. Zanimljivo je da je Kristina dobila nagradu na međunarodnom festivalu na kojem nikad nije bila (naime, radila je "od kuće"), što, naravno, ne smanjuje vrijednost nagrade i zaslužuje sve čestitke. Jako sam sretan, a u Sarajevo ćemo otići jednom, čim stignemo. Makar na ćevape.


Festival je održan online na tri platforme: Youtube kanalu, FB stranici i www.fedu.ba s više od dvije stotine programa, od kazališnih predstava do književnih, likovnih i edukativnih radionica, performansa i igrokaza, izložbi, natjecanja u pop/rock-vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječjih talenata, jer su djeca svoje kreacije snimila i poslala direkciji festivala.


Sretan je i Ivan Pokupiš što je dobio nagradu, pa zahvaljuje žiriju na odluci i kolegi Goranu Smoljanoviću na prilici za sudjelovanje u kreaciji predstave Botaničari.

- Iskreno, malo mi je čudna ova situacija, uzevši u obzir da pretežito igram uživo na festivalima a ne preko snimke, stoga mi je žao što nismo imali priliku odigrati Botaničare pred publikom. Predstava, kao i uloga, razvija se s vremenom, a Botaničari su jako narasli od premijerne izvedbe, iz koje je izvučena snimka, bez obzira na manji broj odigranih predstava. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati priliku igrati još. Najgore je glumcu reći da ne može raditi. Ali, sve u svemu, uživao sam igrajući Borka svakog trenutka, kao i tijekom procesa rada. Iako je bilo teškoća s pronalaskom prostora, izradom scenografije, opremanjem kostimima, mi smo uvijek uspijevali pronaći rješenje. Ključ je bila dobra organizacija i dobar autorski tim. Autorski tim koji je nastavio surađivati na novom projektu, Kuhari u produkciji Hrvatskog kazališta u Pečuhu, što je, nažalost, zbog trenutne situacije također odgođeno. Iako imam osjećaj da je cijeli svijet stao i da se nešto pomiče korak po korak, ovakve vijesti i potvrda da se ipak može nešto pozitivno postići jako me raduju. Zahvalio bih još jednom cijelom autorskom timu na lijepoj suradnji i njezinu nastavku, i ispričao bih se supruzi na svojoj ludosti u ovoj karanteni, ali, eto, i ona ima nagrada, pa što nam drugo preostaje nego da slavimo u ovoj situaciji - zaključuje Pokupić.
Narcisa Vekić
FEDU spaja igru, edukaciju i obrazovanje

AFIRMACIJA KNJIGE, KNJIŽEVNOSTI, TEATRA ZA DJECU, GLAZBE

Ovogodišnji festival organiziran je online u punom kapacitetu s programima iz književnosti, glazbe, slikarstva i kazališta, kao i prethodnih godina, na međunarodnoj razini: od predstava do književnih, likovnih i edukativnih radionica, performansa i igrokaza, izložbi, natjecanja u pop/rock-vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječjih talenata, jer su djeca svoje kreacije snimila i poslala. Književne nagrade za afirmirane književnike i djecu koja kreću tim putem već su dodijeljene. Planeta Bajki otišla je u ruke književnici Đurđici Stuhlreiter za bajku Lucijina svjetiljčica, a nagrada Aida za najbolje spisateljsko pero pripala je Leili Russell, učenici iz Mostara za bajku Vituljak.

- Svi su sudionici pobjednici jer čine čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste - istaknuo je ravnatelj festivala Fahrudin Kučuk, dodavši da svi zajedno kreiramo bolji svijet i nudimo nadu u život bez maski. Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.
Najjači aplauz Pinklecima iz Čakovca
Žiri, koji su činili glumac Aldin Tucić, vokalna solistica Negra Čičić i selektorica Indira Kučuk-Sorguč, odlučio je da nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju ide Tanji Novak za predstavu Vuka se ne bojim ja Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Nagradu za najbolju scenografiju i vizualni dojam dobio je Leo Vukelić za predstavu Kao voda KD Pinklec, a za najbolji kostim bit će dodijeljena Amni Kunovac-Zekić za predstavu Ljepotica i zvijer Pozorišta mladih Sarajevo. Nagrada za najbolju režiju pripada Mariju Kovaču iz Gradskog kazališta Dubrava za predstavu 20000 milja pod morem. Najbolji glumac je Ivan Pokupić, a najbolja glumica Kristina Fančović. Najjači aplauz - nagrada publike, pripao je Kazališnoj družini Pinklec za predstavu Vuka se ne bojim ja, a Grand prix Planeta Teatar pripao je Pozorištu lutaka NIŠ, Srbija, za sjajnu inscenaciju - lutkarsku predstavu Snežna kraljica.
200

programa i ove je godine bilo dio sarajevskoga festivala
Možda ste propustili...

GALERIJA ULUPUH PREDSTAVLJA RAD MIRELE IVANKOVIĆ BIELEN

Izložba o minijaturnom svijetu crtića “Neposlušne”

NINA GEORGE OSVOJILA JE PUBLIKU S OBJE STRANE ATLANTIKA

Poetski roman o alkemiji ljubavi

NAGRADNI NATJEČAJ ZA VUKOVARCE

300 kuna za priču, fotografiju ili videorad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJEŠTENI POSTAV “SREDNJOVJEKOVNI GRAD RUŽICA”

Izložba stoji i bez muzeja

2

STANKO ABADŽIĆ U “SOUL OF STREET”

Hrvatski fotograf u novom broju njemačkog časopisa

3

GALERIJA ULUPUH PREDSTAVLJA RAD MIRELE IVANKOVIĆ BIELEN

Izložba o minijaturnom svijetu crtića “Neposlušne”