Zdravlje
ZDRAVE NAMIRNICE

Veliko proljetno čišćenje tijela hranom
Objavljeno 11. svibnja, 2020.
Zdravo se hraniti znači imati i sezonski pristup prehrani, jesti ono što pruža priroda

U proljeće uređujemo kuću, a zaboravljamo na zdravlje. Hranu iz kutija, vrećica i konzervi trebali bismo zamijeniti prirodnom, sezonskom i neobrađenom hranom punom vitalne energije.

Proljeće, kada se priroda budi i kada kolaju životni sokovi i energija, idealno je vrijeme da se posvetimo sebi samima. Ako vlastiti organizam, odnosno tijelo, prihvatimo kao kuću, način na koji ćemo se o njemu skrbiti i njegovati ga odredit će nas i prema bolesti i prema tome kako će nas okolina doživljavati. Osnovno načelo škole zdrave prehrane i života jest da se brinemo o vlastitom zdravlju. A to ćemo najbolje postići pravilnom prehranom i pripremom hrane.

Osnovna načela
Počnimo od pitanja kako se osjećamo u vlastitoj koži. Ako ne uočavamo probleme, nema razloga ni za promjene. Međutim, i na najmanji impuls koji tijelo pošalje treba reagirati. Usporedimo li organizam s domom, znamo da ga je potrebno održavati. Primjerice, u proljeće kuću čistimo, bojimo, održavamo urednim kutove..., a to isto zdravom prehranom i pripremom hrane trebamo činiti i s našim tijelom.

Osnovno pitanje koje se svima nameće jest odakle krenuti. To je i pitanje koje dolazi s godinama, jer narod veli: Što stariji to pametniji. Zato je prije svega potrebno pratiti vlastito tijelo i postati samom sebi najbolji prijatelj. A da bismo se počeli hraniti zdravo i u skladu s prirodom, potrebno je poštovati neka osnovna načela. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu prehrane.

Unutar prehrane kvaliteta onoga što jedemo iznimno je važna. Najjednostavniji je način hraniti se onako kako su to nekada činili naši stari, odnosno izbaciti svu hranu iz kutija, vrećica i konzervi te je zamijeniti prirodnom, sezonskom i najmanje obrađenom i tretiranom hranom. Takva, neobrađena, hrana ima vitalnu energiju, a to je ono nešto što se ne može instrumentom izmjeriti, nego samo osjetiti. Osim o kvaliteti u izboru namirnica važno je brinuti se i o načelu cjelovitosti. Odličan primjer cjelovitosti je riža, od koje ona s ovojnicom i klicom ima vitalnu energiju, a tzv. polirana je bez nje. Zdravo se hraniti znači imati i sezonski pristup prehrani, odnosno jesti ono što u određenom vremenu pruža priroda.

Obilje mogućnosti
Naši predci, naime, nisu imali ni hladnjake ni zamrzivače. Dio našeg zdravlja je u suglasju s prirodom i zato treba birati najkvalitetnije u danim okolnostima. Svaki je početak težak, pa tako i kad želimo promijeniti prehranu. Ipak, proljeće nudi obilje mogućnosti - od "divljih" trava, preko mnogo proljetnog povrća punog klorofila i željeza poput šparoga, mlade mrkvice, graška, tikvica, do žitarica. Od potonjih u proljeće je izvrstan ječam, koji čisti organizam, a imperativ je i meso zamijeniti ribom i mahunarkama. Umjesto šećera u organizam se unose slad od žitarica i suho voće.

Načelo zdrave prehrane zasniva se i na mogućnosti individualnog pristupa, odnosno kreiranju onoga što nam najviše odgovara. Nerijetko unos, količinu i vrstu hrane određuju spol, dob, prevencija bolesti, odnosno sve ono što prehranom želimo postići. Usto, hraniti se zdravo možemo i zbog osobnog veselja i raspoloženja.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike