Zdravlje
IZ OVOG VREMENA MOŽEMO IZVUĆI NAJBOLJE ZA NAS SAME

Budite dosljedni i strpljivi i usmjerite se na ono što imate, a ne na ono što vam nedostaje
Objavljeno 11. svibnja, 2020.

Iako se čini izazovnim, iz ovog vremena možemo izvući najbolje za nas same. Stručni tim vodećeg hrvatskog sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska donosi savjete i pomaže nam kako što bolje pronaći sebe te pomoći dragim ljudima oko nas. Psiholog Igor Čerenšek iz Mentalnog treninga i nutricionistica Karmen Matković Melki iz Definicije hrane donose zanimljive savjete.

Mijenjati sebe
"Kad ne možemo mijenjati situaciju, možemo mijenjati sebe, odnosno naše razmišljanje i ponašanje, a situaciju se truditi prihvatiti takvom kakva jest. Ljudi generalno u stresnim situacijama reagiraju bijegom ili borbom, međutim od virusa ne možemo lako pobjeći ili se s njim potući. Kako stvari stoje trenutno, podijeljeni smo u grupe onih koji umanjuju važnost situacije i onih koji paničare. Ni jedna opcija nije adaptivna. Ono čemu bismo trebali težiti jest društvena odgovornost i preuzimanje kontrole nad onim nad čim možemo imati kontrolu. Ako paničarimo, nismo društveno odgovorni, ako umanjujemo težinu situacije, vrlo se vjerojatno nećemo ponašati društveno odgovorno. Ipak, danas su borba ili bijeg i dalje mogući, ali u obliku samoizolacije, koja je trenutno najbolja preventiva i koju nam stručnjaci savjetuju svakodnevno. Dakle, nešto ipak možemo poduzeti i nismo nemoćni, ali poduzimajmo to na najbolji mogući i društveno odgovoran način!" govori psiholog Igor Čerenšek.

Preuzmite kontrolu nad sobom kad ne možete nad situacijom. Ponašajte se društveno odgovorno, jer onda ste odgovorni prema sebi i bližnjima. Informirajte se iz pouzdanih izvora. Budite dosljedni i strpljivi i usmjerite se na ono što imate, a ne na ono što vam nedostaje svakodnevno. Nutricionistica Karmen Matković Melki ističe: "Imunitet je složen sustav organa i stanica koji komunicira s našim okolišem i pokušava pomoći razaznati poželjno od nepoželjnog i time nas zaštiti od različitih vanjskih utjecaja, posebice od bakterija i virusa. Znamo da su vanjski čimbenici poput stresa, manjka aktivnosti i neadekvatne prehrane štetni za naše opće zdravlje i imunitet, stoga je važno normalno funkcioniranje imuniteta održati i adekvatnom prehranom."

Odabir
Danas, s obzirom na novonastalu situaciju, uočavamo da je odabir prehrambenih artikala u pripremi zaliha za nadolazeće razdoblje orijentiran maloj skupini prehrambenih proizvoda, što izgleda kao svojevrstan recept za narušavanje dobrog imuniteta. Glavni odabir u kupnji zaliha čine rafinirane žitarice, brašna, tjestenine, biljna ulja i meso. Naravno, sve navedeno može nam osigurati ugljikohidrate, masti i proteine, no imat će povoljan utjecaj na naš imunitet samo ako se kombinira s drugim skupinama namirnica, poput povrća, voća, mahunarki, kvalitetnih mliječnih proizvoda, ribe i začinskog bilja. Naime, bez svih tih ostalih prehrambenih skupina ne dobivamo adekvatnu količinu vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari. Bitno je naglasiti da u skupini voća i povrća imamo širok izbor konzerviranih namirnica, koje su nam dostupne i izvan sezone, tj. možemo ih nabaviti zamrznute, sušene, ukiseljene. Preporuka su tamnocrveno bobičasto voće, citrusi, različito gomoljasto i tamnozeleno povrće, kupusnjače i mahunarke svih vrsta te svježi ili sušeni začini. Dakle, uz dobru organizaciju moguće je imati uravnoteženu i raznoliku prehranu, koja će nas u ovome razdoblju štititi i osigurati dostatne količine svih vrijednih nutrijenata kao što su selen, cink, vitamin D, C i E, omega masne kiseline, polifenoli i brojne druge aktivne tvari koje će našem organizmu dati dovoljnu snagu i održati povoljan rad našeg imuniteta.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike