Zdravlje
KAVA PRODUŽAVA ŽIVOT

Konzumiranje filtar-kave je zdravije za srce
Objavljeno 11. svibnja, 2020.
Kofein nije samo dobar za zdravlje - kao što su pokazala dosadašnja istraživanja, kava može čak i produžiti život ako je pripremate s filtrom, prema studiji objavljenoj u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

"Nefiltrirana kava sadržava tvari koje podiže razinu kolesterola u krvi. Filtrom se te tvari uklanjaju pa su srčani udari i prijevremena smrt manje vjerojatni", kaže autor istraživanja Dag Thelle, sa švedskog sveučilišta Goeteborg.

"Naša studija pruža snažne i uvjerljive dokaze o vezi metode pripreme kave, srčanih udara i dugovječnosti", kaže Thelle za CNN.

To je loša vijest za ljubitelje jake turske kave ili one pripremljene cafetièrom.Prokuhavanje kave ili uporaba aparata s tlakom može povećati rizik od srčane bolesti."Nefiltrirana kava poput turske, koja zakipi, ili kava napravljena u francuskom kuhalu za kavu sadržavaju više koncentracije kafestrola i kaveola, spojeva koji se nalaze u uljnim kapima što plivaju na površini kave te u talogu", kaže nutricionistica Lisa Drayer.

"Studije su pokazale da te tvari mogu podići razinu triglicerida i LDL kolesterola", kaže Drayer. "Držite se filtar-kave, jer filtar-papir može zadržati te tvari."

Novom se studijom tijekom 20 godina pratilo oko pola milijuna zdravih Norvežana u dobi od 20 do 79 godina.

Rezultati pokazuju da konzumiranje kave koja je zakuhala ili je rezultat proizvodnje pod tlakom bez filtra povećava rizik smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog toga što povećava kardiovaskularni mortalitet.Utvrđeno je da je konzumiranje filtar-kave zdravije nego da se kava uopće ne konzumira.Filtar-kava bila je povezana s 15-postotnim smanjenjem rizika od bilo koje smrti te 12-postotnim smanjenjem rizika od kardiovaskularne smrti kod muškaraca, kao i 20 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena, u usporedbi s onima koji uopće nisu pili kavu. Studijom je utvrđeno da su oni koji su dnevno pili jednu do četiri šalice filtar-kave imali najnižu stopu smrtnosti. To otkriće nastavlja se na istraživanja koja su pokazala zdravstvene koristi od kave. H
Najčitanije iz rubrike