Magazin
TJEDNI OSVRT

Oporba je za izbore nespremna i bez svježih ideja
Objavljeno 9. svibnja, 2020.

Nagađanja o prijevremenim parlamentarnim izborima, početkom ljeta ili na jesen, okončana su. Izvjesno je da će se, unatoč kritici dijela oporbe, ipak održati u srpnju, što je potvrdio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekavši da bi izbori mogli biti raspisani za 10-15 dana ako epidemiološka situacija bude dobra, nakon čega će se, u roku od 60 dana izbori održati.

Zbog straha od povratka koronainfekcije vladajuća stranka naglašava kako se izbori moraju održati što prije: “Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude i da se dovedemo u nezahvalnu situaciju”, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, čak optužujući oporbu koja napada takvu odluku za “sabotažu”.

Naime, oporba predvođena SDP-om predbacuje HDZ-u da izbore želi održati već ovo ljeto kako bi “pobrali vrhnje” dobrih rezultata u borbi protiv korone. Smatraju da HDZ želi izbore isključivo stoga da bi iskoristio trenutačnu popularnost, a ne zbog mogućeg povrata infekcije na jesen. Problematiziraju i okolnosti u kojma se zbog opasnosti od širenja zaraze ne mogu održavati skupovi i provesti prava kampanja.

Ali razlozi su, prema mnogim političkim analizama, i sasvim druge prirode, jer oporba je raslojena i potpuno nespremna. Ipak, u najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, kažu da su, unatoč svemu, spremni za izbore jer imaju dobar program, pogotovo dio vezan uz gospodarstvo i plan kako izići iz ove teške situacije, a što i nije baš najjasnije prezentirano javnosti. Uglavnom, s koronaefektom ili bez, oporba je i bez kvalitetnih izbornih programa te strategije.

A novi politički život zaslužuju oni koji će progovoriti jezikom budućnosti, a ne prošlosti, navodi i politički analitičar Ivica Relković. Prema njemu “sreću” da ostane parlamentarna oporbena stranka ipak će imati samo SDP, iako nema kapacitet za razvoj strategije, pa im je u pomoć priskočio i sam predsjednik države Zoran Milanović namjerno ponovno ubacivši ideološke priče, što ide naruku Miroslavu Škori, predsjedniku Domovinskog pokreta, jer se vidi da HDZ raste, a Škoro pada, a svaki oduzeti glas HDZ-u koristi SDP-u.

Relković još navodi da je za sve druge manje stranke upitno mogu li se uopće natjecati na izborima s bilo kakvom predizbornom važnošću dostatnom za prelazak praga. “Čak se i Miroslav Škoro može svrstati u to društvo s otprilike ‘ništa novo’ potencijalom”, mišljenja je Relković.

Slažio se i s kreativnim direktorom i dizajnerom Borisom Maleševićem, koji je rekao da će se u ovoj kampanji događati želja birača za glasanjem “za”. No najveći dio stare opozicije ne zna voditi kampanju “za”, pa je to iz njihovih usta čak i neuvjerljivo.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana