Dome slatki dome
DOBRA ORGANIZACIJA VRTA

Sklad korisnog i ukrasnog uz živopisne gredice
Objavljeno 7. svibnja, 2020.
Pri sadnji ljetnog, kao i ostalog bilja, uvijek treba poštovati zahtjeve biljaka

Uređeni seoski vrtovi uvijek su u načelu bili podijeljeni na dva dijela, i to na korisni i ukrasni. Često su se oba dijela isprepletala i tako činila još zanimljiviju sliku seoskog vrta. U starim seoskim vrtovima, ponajprije tamo gdje je bilo dovoljno vode, cvjetne su gredice zauzimale središnje mjesto u vrtu, na koji je padao pogled s mjesta za sjedenje, odnosno odmaranje.

Podjelom vrta na korisni i ukrasni dio uspostavili smo jednostavnost koja nam omogućava dobru organizaciju vrta, čije su prednosti:

- Kvalitetna i tijesna povezanost kuće s vrtom, njegovim ukrasnim i korisnim dijelom koji je kućanici uvijek trebao biti pri ruci radi korištenja povrća ili začinskog bilja. Unutar korisnog dijela odvojen je bio i dio za sadnju voćaka, ponajprije autohtonih, a potom onih unesenih iz raznih zemlja

- Južna osunčana strana vrta, koja zahvaća središnji dio, otvorena je panoramskom pogledu

- Dio vrta za dječju igru nalazi se najčešće na perifernom dijelu vrta, ali uvijek nadohvat pogleda iz radnog dijela kuće i terase

- U novije vrijeme u sastavu seoskog vrta, kao što su to nekad bile pomoćne zgrade, danas možemo imati parkirni prostor

- Sve češće se u seoskim vrtovima pojavljuju i bazeni, uz njega kao sastavni dio dolazi i tuš

- Danas je vrt seoske kuće gotovo nezamisliv bez roštilja i pratećih sadržaja uz njega, kao što su voda i hladnjak.

Naravno, svi ovi sadržaji moraju biti dobro ukomponirani i skladno uneseni u vrt kao cjelina.

Osnova seoskog vrta jest smirenost biljnih vrsta, grmlja i stablašica, s jasnom raščlanjenošću te vrištinske skupine trajnica bez obzira na to je li riječ o kamenjarama ili skupinama na različite načine zasađenih trajnih biljaka - perena. Isto tako, gredice ljetnog cvijeća uvijek su skladnih, živopisnih, šarenih boja. Sadnja takvih gredica možda izgleda jednostavna, ali je zapravo vrlo zahtjevna i traži dobro poznavanje svake ljetnice posebno. Pri sadnji ljetnog, kao i ostalog bilja, uvijek treba poštovati zahtjeve biljaka za njihovim staništem i potrebom za vodom, da ne bismo zajedno sadili biljke koje traže mnogo vode i sjene zajedno s onima koje traže malo vode i sjene te slično. Cvatuće biljke kao naglašeni dio ruralnog vrta uvijek su dobrodošle, posebno u dijelovima vrta kao što su područja uz staze, podno terasa, uz stubišta i ograde.

Poželjno je u seoskom vrtu imati nekoliko cvjetnih skupina koje će se dopunjavati cvatnjom od jedne do druge vrste, pa tako praktički od rana proljeća do kasne jeseni uvijek imati rascvjetani vrt.

Vrijeme starih seoskih vrtova s gredicama obrubljenim bordurama i živicom zauvijek je nestalo. Još samo ponegdje u starim vrtovima možemo vidjeti cvjetne gredice, pješačke staze ili kolne ulaze obrubljene živicom od šimšira. Živice donekle koristimo, ali samo kao razdjelnik između korisnog i ukrasnog dijela vrta, često u modernim ruralnim vrtovima ne koristimo ni to, nego najčešće sadimo živice prirodno rastućeg grmlja koje ne oblikujemo rezom u stroge geometrijske forme, nego samo prikraćujemo i tako dobivamo formu prirodne živice. Na taj način postižemo prirodnu razdijeljenost i prijelaz iz jednog dijela vrta u drugi. U današnje vrijeme veći dio vrta zauzimaju travnate površine koje dopunjavamo ostalim biljem i ljetnicama, stvarajući osjećaj raskošne ljepote u vrtu, u kojem se možemo potpuno opustiti, odmoriti i obnoviti naš organizam od svakodnevnih stresova. Upravo je to ono što sve više ljudi privlači u ruralne sredine, bježeći od svakodnevnih gužvi i napetosti. Stari seoski vrtovi, što je i danas trend, imali su u pogledu nedostupnom dijelu vrta prostor za odlaganje brzo raspadljivih otpadaka životinjskog i biljnog podrijetla, s kojeg se poslije skupljao humus za gnojidbu u vrtu. Danas takve dijelove zovemo kompostište i za njega se najčešće koriste gotove posude u koje odlažemo takav otpad.
Jasminka Knežević
Prednost vlastitog komposta
Vlastiti kompost vrlo je bitan u održavanju ruralnog vrta iz nekoliko razloga. Njime prihranjujemo gotovo svo bilje - od cvjetnica, grmlja, stablašica do povrća i voćaka. Nekad se to radilo stajskim gnojem, a danas upravo zbog nedostatka takvog kvalitetnog stajskog gnoja, poglavito u priobalnom dijelu, prisiljeni smo koristiti kvalitetan, prirodno proizveden i ekološki humus, odnosno kompost.
Mašta može svašta
Ako se odlučite urediti dobar seoski vrt, a nemate dovoljno znanja, bilo bi dobro da se savjetujete sa stručnjacima iz tog područja. Sa samo malo mašte i uz pomoć stručnjaka doista možete napraviti prekrasan seoski vrt, vama na ponos i uživanje, a prolaznicima, gostima i prijateljima koji vas posjećuju na divljenje.
Trajnice uz drvenu ogradu
Svaki seoski vrt je ograničen ogradom. Tako se spriječi divljim životinjama pristup do povrća i voća. Ograda neka bude 1 do 1,5 metara visoka, izradena od drveta. Metar i pol visoka ograda već formira zaštitu od vjetra. Pored ograde sadimo razne trajnice, tako, da su visoko rastuće bliže ogradi a manje sprijeda.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana