Crna kronika
OPĆINSKI SUD OSIJEK

Kriv za smrt djevojke - mora platiti odštetu
Objavljeno 5. svibnja, 2020.

OSIJEK - Dino Bosanac (28), koji je vozio automobil u kojem je 26. prosinca 2013. godine poginula Adelina Mihaljević-Jurić (23), mora platiti 57.107,47 kuna za uništeni automobil i 11.217 kuna troškova parničnog postupka ocu preminule djevojke. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, a sve navedeno treba platiti s kamatama. U srpnju 2015. Bosanac je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a drugostupanjski sud kaznu je smanjio za godinu dana.

Bosanac je toga kobnog jutra vozio Kiu Sorento, vlasništvo oca poginule Adeline, cestom kod Valpova. Nesreću je izazvao s najmanje 1,50 promila alkohola u krvi, vozeći brzinom od 86 km/h. U jednom trenutku prešao je na suprotni kolnički trak i sletio na pašnjak. Mladić nakon nesreće nije pozvao Hitnu pomoć, niti je pružio pomoć ozlijeđenoj Adelini, ostavio je djevojku u razbijenom vozilu i otišao kući, u Belišće. Adelina je u nesreći zadobila više teških ozljeda od kojih je preminula na putu prema bolnici u 6.35 sati.



Dino Bosanac u odgovoru na tužbu tvrdio je da otac poginule djevojke nema pravo na odštetu za vozilo, jer u vrijeme nesreće nije bio vlasnik Kiae, no sud je prihvatio dokaz tužitelja u kojem je otac poginule djevojke kupio vozilo, a i imao je ugovor o prodaji, kao i ovjerenu punomoć od prijašnje vlasnice za upravljanje i korištenje vozila.

- Sud prihvaća navode tužitelja da je tuženik odgovoran naknaditi mu štetu na Kiji Sorento od 57.107,47 kuna. Bivša vlasnica automobila izjavila je da je vozilo prodala tužitelju te da s te osnove nema nikakvih potraživanja prema tuženiku. Stoga činjenica što tužitelj vozilo nije prepisao na svoje ime nije od značaja, navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude Općinskog suda u Osijeku. Sud je odlučio i da otac poginule djevojke ima pravo zahtijevati zakonske kamate, jer je u presudom Općinskog suda u Osijeku, od 10. srpnja 2015. godine, upućen u ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u parničnom postupku. Tuženi Bosanac morao je u mirnom postupku nadoknaditi neprijeporno utvrđenu štetu na vozilu koju je 4. srpnja 2018. godine utvrdio sudski vještak, za što je znao, ali nije platio.



Kod smanjivanja kazne zatvora drugostupanjski sud smatrao je da je zanemarena olakotna okolnost da je djevojka sama dala Dini da pijan vozi njezin automobil. Dino je tvrdio da je bio u šoku i da se ne sjeća detalja što se točno dogodilo. Tvrdio je i da nije svjesno ostavio djevojku koja je umirala u automobilu. U prolazu je jedinom svjedoku na pitanje ima li još koga u vozilu rekao: "Eno je tamo, pijana spava...".

Obitelj preminule redovito je pratila suđenje, a nakon izricanja nepravomoćne presude razočarani su dali i izjavu. "Ovo je sramotna presuda. Moje dijete je bilo živo sat vremena nakon nesreće, a on je otišao kući spavati. Nije ju niti pogledao, a zapomagala je. Neka mu sudi Bog", rekla je tada Adelinina majka.
Sandra Lacić

Mladić ocu poginule djevojke mora za automobil platiti 57.107 kuna te 11.217 kn parničnog postupka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike