Zdravlje
ISTRAŽIVANJE TJELESNA NEAKTIVNOST

Za kvalitetniji život treba deset tisuća koraka dnevno
Objavljeno 4. svibnja, 2020.
Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti. Provedeno je istraživanje za cijeli svijet koje pokazuje kako je zbog pandemije COVID-19 došlo do velikog pada aktivnosti ljudi. U Hrvatskoj se u odnosu na isto vrijeme ona itekako smanjila, i to za 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine, kad su aktivnosti na otvorenom i u parkovima u pitanju.

„Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića“, ističe dr.sc. Maroje Sorić, docent Kineziološkog fakulteta.

Izvanredni profesor s KIF-a Luka Milanović, inače i kondicijski trener Hrvatske nogometne reprezentacije, ističe: “Postoji stručni

konsenzus da je minimalna količina kretanja u danu oko pet tisuća koraka, a deset tisuća koraka smatra se optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima, 5000 koraka za preživljavanje, 10.000 za kvalitetu života. Trenutačno se nalazimo u začaranom krugu smanjene tjelesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima. Ta ista tjelesna neaktivnost vodi nas i prema kroničnim nezaraznim bolestima zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi”.

Nakon dva tjedna neaktivnosti značajno opada maksimalni primitak kisika. Ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna. Za početak te pozitivne prilagodbe evo i nekoliko preporuka:

l Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem

l zavolite stepenice, deset katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne

l u slučaju dugog sjedenja ili ležanja, napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima

l svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutačnoj tjelesnoj formi

l uključite vježbe disanja

l vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu

Ako ste u ovom razdoblju imali smanjenu aktivnost, ovo je idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti, jer za nekoliko tjedana očekujemo vraćanje mnogih obveza koje su tražile izlazak iz kuće. Naše tijelo je stroj koji specifično reagira na podražaj, tako da mu se prilagođava. U slučaju aktivnosti tijelo gradi i održava mišićnu ili koštanu masu, ovisno o težini podražaja i njegovoj frekventnosti. Isto vrijedi i za kardiovaskularni sustav. Započnite dan s deset minuta vježbi mobilnosti. Osigurajte minimalno 5000 koraka tijekom dana, već ako telefonirate hodajući po stanu se u minuti napravi oko 80 koraka.

Jasminka Knežević
Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila
Možda ste propustili...

ODRŽAN DRUGI MEDTALK “SIGURNOST ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZA SIGURNOST PACIJENATA”

Pružanje sigurnije skrbi u složenim okolnostima jedan je od najvećih izazova

KRATKOVIDNOST U DJECE JE U PORASTU

Igranje na otvorenom dobro je za bolji vid

Najčitanije iz rubrike