TvObzor
INTERVJU: ANEZI

Ponosna sam na ono što sam do sada postigla - isključivo sama
Objavljeno 30. travnja, 2020.
Koliko ćeš se nakon realityja uspjeti zadržati u medijima i razviti javnu karijeru, odlučuje tvoj karakter, koliko imaš talenta i, što je prema mom mišljenju najvažnije, koliko imaš pameti

Alena Nezirević, javnosti poznatija kao Anezi, krajem veljače predstavila je svoj deveti singl “Radoznala budalo”. Ubrzo je istom pjesmom nastavila i svoje akustične projekte, ali ovaj put u tamburaškom aranžmanu, snimivši je u Sarajevu s TS-om Dukati. Pjevačica rođena u Banjoj Luci, koja je svojevremeno nastupala u ljetnim sezonama na hotelskim terasama, na raznim zabavama, domjencima, dočecima novih godina i vjenčanjima, svoj debitantski singl objavila je 2015., da bi u srpnju prošle godine potpisala prvi diskografski ugovor s izdavačkom kućom Menart. U međuvremenu, sudjelovala je u popularnim reality showovima “Big Brother” i “Gospodin Savršeni”, o kojima nam je rekla da su joj donijeli ono zbog čega se i prijavila. Što je još za naš list otkrila Anezi, pročitajte u nastavku.

Predanost i obveza
S koliko si godina saznala da znaš pjevati i sjećaš li se koje su bile prve pjesme koje si pjevala? Tko su ti bili pjevački uzori?

- Relativno kasno, s osam godina. Jako sam voljela Whitney Houston i Celine Dion, a od domaćih pjevačica Doris Dragović i grupu Magazin, pa sam najviše pjevala njihove pjesme. Dakle, uglavnom pop-glazbu. A od plesne muzike dance 90-ih. Iako, volim u šali reći, slušam sve, od “sevdaha do Bacha”, jer je to zbilja tako. Lakše mi je izdvojiti što ne volim. (smijeh)

Stekla si diplomu upravnog pravnika. Kako to da nisi nikada radila u struci?

- Zato što sam oduvijek maštala da ću biti pjevačica, a budući da sam rano počela nastupati za turiste ljeti, sa sedamnaest sam već okusila taj “životni nektar”. Bila sam odlična učenica u gimnaziji, a moji nisu nešto imali sluha za moje pjevačke maštarije, jer smo svi bili u sociološki nametnutim obrascima. Gledajući s tog spektra, pravo mi je oduvijek bilo zanimljivo. Završila sam prvu godinu u roku i pola druge, ali kada sam vidjela koliko se mora učiti, da nemam želju time se baviti i riješila se onih obrazaca, prebacila sam se na upravno pravo, jer je lakše i kraće, i završila ga. Danas mi to znanje dosta pomaže u poslovnom smislu, posebice kada su razni dogovori i pregovori u pitanju. Ne sumnjam da se ne bi dobro snašla i u toj profesiji kada bi postojala volja i fokus.

Zašto si uvijek odbijala ponude da postaneš član nekog benda?

- Bilo je mnogo ponuda, ali uvijek sam radije ostajala neovisni glazbeni suradnik. To zahtijeva predanost i obvezu, a za velike obveze trebam potencijalno veliki biznis, a ne poznatu i relativno sigurnu konstantu. Međutim, čak je manje stvar obveze koliko je stvar da je to narušavalo moju viziju solokarijere. Za to mi je bilo bitno očuvati apsolutnu slobodu za dan kada ću uložiti u sebe kroz svoje pjesme. Bilo je tu ozbiljnih ponuda i od poznatijih grupa, ali nije to ta predanost i fokus ako oduvijek želiš nešto drugo, pa čak ni kao stepenica na tom putu, jer onda nisi fer prema tim kolegama.

Akustični projekti
Predstavi nam svoj najnoviji singl “Radoznala budalo”. O čemu govori i kako je nastala ta pjesma?

- To je moja četvrta suradnja s Borisom Đurđevićem, ali ovaj put samo na aranžmanu te prva inozemna suradnja sa sarajevskim skladateljem Gordanom Dizdarevićem. Gordan se javio na moj Instagram s upitom za suradnju. Upoznali smo se i ispalo je da on ljetuje u mom Vrsaru i da poznajemo mnogo istih ljudi. Kliknuli smo na toj ljudskoj razini, i onda je poslao i pjesmu. Sintagma “radoznala budalo” bila mi je zanimljiva. Tekst smo zajednički izmijenili. Pjesma govori o tome kako se, slikovito rečeno, “muškarci pale na guranje”. (smijeh) Odnosno, često se zna dogoditi da se oni sjete da bi kao ipak nešto nakon nekog vremena, kad ženska strana već prebrodi tu situaciju i krene dalje.

Jesi li zadovoljna videospotom? Na kojoj je lokaciji snimljen i kako je bilo na snimanju?

- Zadovoljna sam. Produkcijski je bio najzahtjevniji dosad. Ne nedostaje mu postprodukcijskih efekata poput nadogradnje ulice, vatre i animiranih kipova. Za spot je zaslužan renomirani redatelj Dario Radusin, s kojim surađujem po šesti put. Prvi put koreografirano plešem i ja, uz profesionalne plesačice. Sniman je u Zagrebu, u jednom industrijskom kompleksu na nula stupnjeva. Srećom, jedan je dio sniman i u studiju, pa smo preživjeli. (smijeh)

Kako to da si se odlučila na snimanje “Radoznale budale” u tamburaškom aranžmanu, i jesi li zadovoljna suradnjom s TS-om Dukati? Koja ti je verzija draža?

- Nastavila sam svoje akustične projekte, ali ovaj put u tamburaškom aranžmanu, jer volim da bude nešto nepredvidivo. Sve je snimljeno u Sarajevu u Gordanovom studiju, pa čak i videospot za tu verziju. Zbog te smo suradnje već imali neke bukirane nastupe po Njemačkoj. Budući da volim “od sevdaha do Bacha”, teško mi je odlučiti koja mi je draža. Možda je za dušu više tamburaška, a za tijelo, odnosno ples, originalna verzija.

Pozitivna iskustva
Da možeš vratiti vrijeme, bi li opet sudjelovala u reality showovima “Big Brother” i “Gospodin Savršeni”?

- Apsolutno! Donijeli su mi upravo ono po što sam tamo i otišla, a to je brži izlaz iz anonimnosti. Za tako nešto trebale bi mi godine i jako mnogo novca. O tome koliko ćeš se nakon realityja uspjeti zadržati u medijima i razviti javnu karijeru, odlučuje kakav je tvoj karakter, koliko imaš talenta i, što je, prema mom mišljenju, najvažnije, koliko imaš pameti.

Kakva su iskustva sada kad se sve malo sleglo i jesi li ostala dobra s nekima od natjecatelja?

- Iskustva su jako pozitivna. Jesam, dobra sam s dosta njih.

Kako si zadovoljna smjerom u kojem se kreće tvoja glazbena karijera? Koji su ti planovi za budućnost?

- S obzirom na sve okolnosti - da sam krenula od nule, a negdje čak i iz minusa - prezadovoljna sam i jako ponosna na ono što sam, isključivo sama, do sada postigla. Naravno, to ide polako, jer kada si sam u nečemu i kad si skroman, u smislu da nemaš milijune na računu, plus neovisan u smislu da nemaš nekog tko ima mnogo novca koji ulaže u tebe i nisi ničiji štićenik, logično je da niti ne može ići brzo. Šanse za veliki uspjeh su male, jer ja u mnogočemu moram biti “iznimka koja će potvrditi pravilo”, ali zamislite tu sreću i zadovoljstvo u slučaju velikog uspjeha. Apsolutist sam. ili sve ili ništa! No, tajna je u tome da je meni već i ovako lijepo i dobro, zato što volim to što radim, i na to sam strahovito jako fokusirana.

Gdje i kako provodiš ovo vrijeme pandemije koronavirusa?

- Uspjela sam pobjeći iz Zagreba, i to baš nekoliko sati prije potresa. U Zagrebu često boravim u svome stanu. No, došla sam kod roditelja u Vrsar. Ovdje je prelijepo zbog mora i prirode, a kako je malo mjesto i nema baš ljudi, samim tim je i sigurnije. Vrijeme provodim u dugim šetnjama s mojim psom, na društvenim mrežama, odmaram te komuniciram s prijateljima i suradnicima.

Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
NUDISTICA

Strastvena si nudistica. Kako se rodila ta ljubav, i što ti je najprivlačnije u vezi s nudizmom?

- Ipak samo nudistica, jer da sam strastvena, kupala bi se samo na nudističkim plažama, što nije slučaj. U Vrsaru je prema veličini drugi na svijetu nudistički kamp - Koversada. Gotovo svi Vrsarani su nudisti. Još od malih nogu mama i tata su me vodili na Koversadu, tako da je to meni u potpunosti normalno. Najprivlačnije mi je jače spajanje s prirodom. Goli se rađamo, pa je prekrasno i kada se goli kupamo.

Najčitanije iz rubrike