Novosti
OČUVANJE RADNIH MJESTA

Potporu od 3250 kuna dobilo 83.955 poslodavaca, oko 3,5 tisuća tvrtki je odbijeno
Objavljeno 30. travnja, 2020.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore za očuvanje radnih mjesta za ožujak. Mjeru potpore u visini minimalne plaće, od 3250 kuna neto, uz pripajajuće poreze i doprinose, dobilo je 83.955 poslodavaca za 484.992 zaposlenika.


Ukupno je isplaćeno 1,55 milijardi kuna. Najviše potpora - 77.057, ili 40 posto, isplaćeno je za radnike kod mikroposlodavaca, sa do 10 zaposlenih. Za zaposlene kod malih poduzetnika isplaćeno je 5876 potpora, ili 25 posto, srednjih (51 - 250 zaposlenih) 889, ili 19 posto, i velikih (više od 250 zaposlenih) 147 potpora, ili 16 posto. Najveći udjel tražitelja potpora je među mikropoduzetnicima - 92 posto. Malih poduzetnika je sedam posto, srednjih jedan posto, a velikih 0,03 posto.


Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su Vladine mjere bile izdašne, brze i s jednostavnom provedbom. Nadležne institucije, posebno HZZ i Porezna uprava, pazit će da ne bude zlouporaba, rekao je Plenković i najavio da će obrada zahtjeva za potporu za travanj, koja iznosi 4000 kuna po zaposlenom, biti brza.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je da je za tri i pol tisuće tvrtki odbijen zahtjev za korištenje potpore. "Postoji razlika od deset tisuća između onih koji su se prijavili za potpore i onih koji su konzumirali mjere. Od toga je oko 6,5 tisuća bilo onih koji su postavili dva ili više zahtjeva, a oko 3,5 tisuća zahtjeva je odbijeno. Dakle, postoje tvrtke koje su se prijavile na mjere a našom analizom je utvrđeno da ne ispunjavaju kriterije", izjavio je Aladrović. Naveo je kako za travanj očekuju nešto veći broj prijava za potpore, s obzirom na to da je taj mjesec gotovo u cijelosti bio "ekonomski narušen", a nemogućnost poslovne aktivnosti kod određenih poslodavaca bila je iznimno velika. Za svibanj se još rade procjene, a broj prijava ovisi i o tome koliko će dosadašnje aktivnosti i mjere postići uspjeha, dodao je.


Podsjeća da je korištenje mjere potpore za očuvanje radnih mjesta predviđeno za plaće za ožujak, travanj i svibanj te napominje da je u ovom trenutku ne planiraju produžavati. No navodi i da prate zbivanja u gospodarstvu te su spremni brzo reagirati na sve izazove, pa tako i evenutalno, ako će biti potrebno, donijeti neke mjere pomoći. Ocijenio je i da je mjera uspjela jer Hrvatska, kada se uspoređuje s drugim zemljama, nije imala znatnije povećanje nezaposlenih. Podsjetio je da se za travanj i svibanj iznos potpore po radnom mjestu povećava na četiri tisuće kuna neto, također uz pripadajuće doprinose, pri čemu napominje da u iznose potpora nisu uračunani iznosi doprinosa, nego samo direktne doznake od HZZ-a.

Prema njegovim riječima, cilj objave popisa poslodavaca osiguranje je transparentnosti korištenja javnog novca koji dolazi ili iz Europskog socijalnog fonda ili iz državnog proračuna. Poručuje da će se kontinuirano provoditi kontrola trošenja javnog novca i ovih potpora te da će one naposljetku i imati smisao za koji su dizajnirane, a to je očuvanje radnih mjesta i spašavanje gospodarstva. U kontroli same provedbe mjere postoji mogućnost da se pojavi i određen broj poduzetnika koji će možda biti u obavezi vratiti dio novca, ako dokumentacija nije pravovaljana ili novac nije propisno iskorišten, ističe Aladrović. H/D.Pav.

U SVIBNJU STIŽU DODATNE MJERE
Ministar rada je siguran da će se u svibnju donijeti nadogradnje paketa mjera koje je Vlada već usvojila, a o tome se unutar Vlade intenzivno razgovara. "Zasigurno ćemo predložiti dodatne mjere koje će na određeni način smanjiti efekte ove krize i ojačati stabilnost hrvatskog gospodarstva", izjavio je Aladrović, dodavši kako vjeruje da će one biti predstavljene u prvoj polovini nadolazećeg mjeseca. Kaže i da kod pojedinih poslodavaca iz različitih sektora postoje signali da su problemi u koje su upali početkom krize bili kratkotrajni te već najavljuju izlazak iz potpornih mjera. No dodaje da je u ovom trenutku teško govoriti o konkretnim brojkama.

ZDRAVKO MARIĆ MINISTAR FINANCIJA

NEĆE BITI LIJEPO

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će Vlada u četvrtak izići s novim makroekonomskim i proračunskim projekcijama. "Nažalost, brojke neće biti tako lijepe, ali to je stvarnost i posljedica korone", rekao je Marić. Nije odgovorio hoće li pad biti jednoznamenkasti ili dvoznamenkasti te je rekao da je teško pretpostaviti dužinu i dubinu krize. Upitan je li Vlada podbacila u ostvarenju nacionalnog programa reformi, odgovorio je da nije i da se rezultati vide te kako bi izvršenost bila gotovo 80 posto da nije epidemije COVID-19. Što se tiče zahtjeva za ukidanje parafiskalnih nameta, rekao je da su resori međusobno u kontaktu i da će objava mjera na tom planu biti kada sve bude pripremljeno.

Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola