Osijek
ŽELJNO IŠČEKIVANI POVRATAK OBRTA

Frizeri tek uređuju salone, a već su popunili svibanj!
Objavljeno 30. travnja, 2020.
Još nemaju sve upute, ali nabavili su jednokratne ručnike, dezinficijense, maske, vizire, pa i kante za infektivni otpad

Ne zna se tko je s više nestrpljenja očekivao otvaranje frizerskih i pedikerskih salona ili obrta za masažu, koji rad počinju, i to nakon stanke duge više od mjesec dana, ovoga ponedjeljka. Danima unaprijed predbilježbe su zaprimali ne samo frizeri nego i pedikeri, zbog problema s kurjim očima, (pre)dugih noktiju ili nekog drugog problema, a nisu izostali ni građani koje muči kralježnica i koji više nego željno iščekuju "poštenu", profesionalnu masažu.


Odmah čim je Nacionalni stožer obznanio da će s prvim radnim danom u svibnju te usluge biti omogućene građanima, sve generacije pohrlile su zauzeti prvi slobodni termin za navedene usluge. Istodobno, obrtnici danima uređuju svoje salone kako bi potpuno ispunili sve propisane mjere zaštite, prema kojima će 4. svibnja konačno otvoriti vrata. Međutim, prema riječima Tibora Vidakovića, predsjednika Ceha frizera i kozmetičara pri Udruženju obrtnika Osijek, još uvijek nisu točno propisane sve mjere i u ovom trenutku obrtnici su, tvrdi, zbunjeni, ali i pomalo ljutiti.

Maske i/ili viziri

- Bilježimo i 30 poziva dnevno i trebamo se pripremiti za rad, a još nemamo sve upute. Neki frizeri ušli su u investicije i nabavili vizire, pregrade od pleksiglasa i učinili brojne preinake u svojim salonima, što je u ovom trenutku vrlo nezahvalno jer još uvijek ne znamo što će od svega toga biti potrebno, a što neće - poručuje Vidaković, dodajući kako je posve sigurno da će klijenti morati dezinficirati ruke i nositi masku te, iako im se pri ulasku u salone neće mjeriti temperatura, prema vlastitoj savjesti reći jesu li u samoizolaciji ili čak možda imaju koronavirus. Iako je, tvrdi, sasvim izvjesno kako će frizerima biti dopušteno bojenje pramenova odnosno kose, čini se da su glasine o mogućoj zabrani toga zabrinule pojedine frizere, koji kažu da, ako budu smjeli isključivo šišati, a ne i bojiti kosu, neće ni otvarati salone.


- Želi li država napuniti proračun, mora nam dopustiti obavljanje složenijih poslova i iskreno se nadam da će tako i biti. Inače ne moram ni otvoriti beauty house u Briješću ili Studio "M" u Radićevoj - priča vlasnica Marijana Talović, dodajući da je, kao brojni drugi obrtnici, salone uređivala prema vlastitom nahođenju i logici. Nabavila je tako jednokratne mantile i ručnike, razne vrste dezinficijensa, kako za ruke tako i za podove i namještaj, maske, čak i vizire za djelatnike, a poznato joj je da su neki njezini kolegi kupovali i pleksiglas. Je li sve to potrebno, u ovom trenutku ona ne zna i naglašava kako su smatrali da će puno prije nadolazećeg vikenda, kojem prethodi i Praznik rada, dobiti detaljne informacije.


- Čak sam nabavila jednokratne ručnike raznih dobavljača kako bih na vrijeme imala najprihvatljiviji ili onaj jedini dopušteni. Sasvim je izvjesno da nas očekuje puno posla, jer, evo, moja lista čekanja popunjena je do kraja svibnja i bit će doista puno posla. Novost je to da ćemo svakako morati raditi manjim kapacitetom nego dosad, odnosno po sistemu "jedan na jedan", pa u salonu neće moći biti više klijenata nego djelatnika. Tako se više neće moći dogoditi da obojim kosu i da, dok se boja prima, šišam drugu osobu. Svemu ćemo se prilagoditi, no voljeli bismo imati točne i konkretne upute, izuzev onih standardnih o obveznoj dezinfekciji i nošenju maski te dezinficiranju prostora nakon što klijent napusti salon - naglašava Talović.
Svibanj je pun

U posljednjim pripremama prije otvaranja u ponedjeljak zatekli smo i vlasnice frizerskog salona "Mare i Ivana" - Mariju Tomas i Ivanu Dergez, koje su svoj, 30-ak četvornih metara velik, frizerski salon potpuno prilagodile novonastaloj situaciji. Stolice su sad jedna od druge udaljene minimalno dva i pol metra, a sve predmete koji im nisu bili potrebni u salonu te su frizerke izbacile. Opskrbile su se golemim količinama dezinficijensa, maski, rukavica, a nabavile su i kantu za odlaganje infektivnog otpada. Međutim, objema im još uvijek nisu poznate jasne upute, jedino znaju da su već sad "pune" za cijeli svibanj.


- Poruke, preko SMS-a, Vibera ili WhatsAppa, stižu neprestano. Mnogi nam šalju i svoje fotografije kako bismo unaprijed vidjeli što moramo popraviti i urediti. Kad zbrojim sve one koji su se pribilježili za svibanj, nisam baš ni sigurna hoćemo li Marija i ja sve stići odraditi u četiri tjedna. Bit će, koliko vidimo prema fotografijama, jako puno popravaka i, jednom riječju, bit će svega - kaže frizerka Ivana, dodajući da su joj klijenti itekako nedostajali, baš kao i njezinoj radnoj kolegici Mariji, kojoj pak također nije puno toga jasno, pa ni to hoće li smjeti obavljati sve frizerske usluge kao i do sada. Također, nejasno im je hoće li se uzeti u obzir veličina prostora, koja se, kažu, dijeli sa deset. Prema toj logici, na 30-ak četvornih metara svog frizerskog salona u Bakarskoj ulici smiju primiti tri klijentice. No hoće li to biti tako u praksi, kažu, još uvijek im nije poznato.
- Ne znamo hoće li nas moći istovremeno biti dvoje ili troje. Nadam se da ćemo do ponedjeljka dobiti potpuno jasne upute kako bismo počeli raditi uz poštovanje svih mjera - kažu Ivana i Marija. Svi naši sugovornici samo su neki od brojnih obrtnika istog zanimanja u gradu koji proteklih dana kroje prostore za rad prema svim uputama koje su do sada dobili, a istovemeno čuvajući ne samo svoje nego i zdravlje svojih klijenata i njihovih ukućana.


Marija Mihelić
STUDIO "VALERIJA" SPREMAN ZA RAD
Valeriju Ovčina Laban, vlasnicu studija "Valerija", zatekli smo u finalnim pripremama za početak rada u ponedjeljak. Lista čekanja za pedikuru i manikuru, kaže, duga je i najčešće su joj se javljali klijenti zbog problema s kurjim očima, ali i slomljenih noktiju, i ona ih je naručila u točno određene termine do kraja svibnja.

- Drago mi je što počinjemo raditi i nadam se da će sve proći dobro. Manje će biti mušterija nego inače, a moj posao je specifičan, jer dodirujem kožu, tako da je dezinfekcija nakon svakog klijenta obvezna. Tu je i obvezna zaštitna maska, bez koje mi klijenti ne mogu ući u radnju - priča ta poznata osječka pedikerka.
"FIZIO ZONA" PREMA PRIORITETIMA
Uslužni obrt "Fizio zona" na popisu ima više od stotinu klijenata, koji jedva čekaju ponedjeljak. Djelatnik Toni Nenadić, čija majka Vlatka Šajnović u vlasništvu ima obrt, kaže kako su u svom studiju na Gornjodravskoj obali morali učiniti određene preinake, no naglašava da im je sustav rada uvijek bio na zavidnoj higijenskoj razini.

- Čekaonica je sad dezinfekcijska soba i ondje će klijenti ostavljati svoje stvari, a razmak između dviju usluga je pola sata. Inače, prioriteti su nam limfne drenaže, donji dijelovi kralježnice i vratni dio - priča Nenadić, dodajući da će hitna stanja imati prioritet pred stanjima "održavanja", koja će ipak moći pričekati.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike