Kultura
GROBLJE U VINKOVCIMA

Pronađen opljačkani ratnik i njegov konj
Objavljeno 29. travnja, 2020.
Rapan-Papeša: Ciljano je bilo, jer iskopano je samo pola rake, a prilozi koje je imao konjanik uglavnom su opljačkani
VINKOVCI - Opljačkani ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme, pronađen je u grobu zidanom rimskodobnom opekom, u drugom od osam grobova, a u sklopu arheoloških istraživanja na rimokatoličkom groblju u Vinkovcima.
U prvom grobu pronašli su (najvjerojatnije) odraslu mušku osobu koja je od priloga imala dva pojasa s brončanim elementima (kao što su kopče i okovi), smotana i položena između nogu. Osim toga, pronađeni su i željezno šilo, nož i britva te keramički vrč položen u dnu groba. Preliminarnim pregledom brončanih elemenata pojasa arheolozi su shvatili da su naišli na jedno od najvažnijih otkrića u arheologiji Vinkovaca u posljednjih 20-ak godina. Naime, grob i osoba u njemu potječu s prijelaza iz 7. u 8. stoljeće, a može se pretpostaviti da je ista situacija i s ostalim grobovima na toj poziciji, tj. iz razdoblja koje se naziva avarodobno.


Kako su nastavljena arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, a prema riječima više kustosice Anite Rapan-Papeša, dipl. arheologinje iz Gradskog muzeja Vinkovci, došli su do još jednoga značajnoga pronalaska.


- Nastavili smo s istraživanjima, nakon zidanoga groba počeli smo prazniti grobove u rakama. Za jedan se ispostavilo da je konjanik s konjem, međutim konjanik je opljačkan, i to nam se čini relativno brzo nakon samog ukopa. Ciljano je bilo, jer je iskopano samo pola rake, a prilozi koje je imao konjanik uglavnom su opljačkani. Ono što je promaknulo pljačkašima to su neki sitni komadići koji nam daju naslutiti da je konjanik imao bogatu opremu, a to su dijelovi pojasne garniture, koštanu oplatu refleksnog luka, to je nešto što još nikada nije bilo u našem muzeju. Osim toga promakla im je, odnosno nije im bilo zanimljivo, činjenica i da konj (koji je bio pokraj konjanika) ima opremu, i ona je sačuvana u cijelosti. Od funkcionalnih dijelova te konjske opreme imamo: željezne žvale, željezne stremene i željezne okove sedla. To je prvo sedlo u avarskim grobovima pronađeno u Hrvatskoj. Isto tako, zanimljivi su brončani ukrasi na konjskoj ormi, na oglavlju koje se sastoji od brončanih rozeta na kožnim remenima, bronačnih pozlaćenih velikih falera, i šest komada manjih falera u obliku veprove glave. U Hrvatskoj za sada imamo dva falera koji su slučajni nalazi, jedan je iz Siska, a drugi iz Sotina, a ovo je prvi put da ih nalazimo u grobnom kontekstu tijekom arheoloških istraživanja. Inače su takvi faleri (u obliku veprove glave), zabilježeni na svega desetak lokaliteta na području avarskog kaganata, i to u Slovačkoj i Mađarskoj - rekla je Anita Rapan-Papeša.
Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao je lokalitet i tom prilikom istaknuo da se Vinkovci još jednom poziciraju kao jedno od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Europi, ovaj put u ranosrednjovjekovnom razdoblju o kojem su imali najmanje podataka.
Mario Kokaj
Očekuju još vrijednih pronalazaka
Ovo je značajan pronalazak koji otvara potpuno novu perspektivu Vinkovaca kao jednog od južnih uporišta na južnoj avarskoj granici.

- Pretpostavka je da kroz to 8. st., kada počinje opasnost od Bizanta i Franaka, iz središnjeg avarskog hringa (tabora) opremaju se manje postaje uz granice koje čuvaju granicu kao vojne posade. Svake godine sve je više Avara kroz arheološka istraživanja - kaže Anita Rapan-Papeša.

Kako su arheološka istraživanja gotovo na početku, istražena su dva od osam grobova, vinkovački arheolozi očekuju još vrijednih pronalazaka.
Anita Rapan-Papeša

viša kustosica

Pljačkašima su promaknuli neki sitni komadići koji nam daju naslutiti da je konjanik imao bogatu opremu: dijelovi pojasne garniture, koštana oplata refleksnog luka, što još nikada nije bilo u našem muzeju
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike