Kultura
VIŠE OD 80 MEĐUNARODNIH UZVANIKA I KVALITETNA RJEŠENJA

Ruske studentice glagoljicom bi oslikale metroe i poučavale putnike u Moskvi
Objavljeno 28. travnja, 2020.

Online komunikacijom na platformi Zoom uspješno je održano 2. milenijsko natjecanje iz kreativne industrije s krovnom temom Osvajanje glagoljicom. Više od 80 međunarodnih uzvanika pozdravila je voditeljica natjecanja Josipa Mijoč, naglasivši kako je natjecanje provedeno u dvije međunarodne kategorije Kreativni sat (za srednjoškolce) i Kreativni planet (za studente) te kako mu je misija pronalaženje rješenja i poslovnih prilika uporabom kulture kao resursa.


Okupljene uzvanike pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković, Jasna Horvat u ime Organizacijskog odbora, Renata Petrović u ime Koordinacijskog odbora te prodekanica Milica Lukić u ime Filozofskog fakulteta kao organizacijskog partnera. Dekan Crnković naglasio je da se kreativna industrija poistovjećuje s industrijom znanja, karijera, ideja i receptura, tj. prototipa, te je naveo da je "međunarodno natjecanje okupilo gotovo 70 natjecatelja i niz iznimno kvalitetnih rješenja.‘‘


U kategoriji Kreativni sat 3. mjesto pripada timu GlavoGlagoljaši (443 boda) iz Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba, koji je mentorski vodila Katica Knezović, a natjecatelji su Andrea Antić, Karmela Vuglač i Matija Jaić. Rješenjem su osmišljena oblikovanja frizura uporabom glagoljice, čime se potiče očuvanje baštine, uz istodobnu promociju obrtničke profesije. Drugo mjesto pripada natjecateljskom timu TRGOS (485 bodova) iz Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" iz Osijeka. Nagradu su osvojili učenik Luka Barbarić i mentorica profesorica Marina Jukić za društvenu igru koja pridonosi razumijevanju glagoljice spajanjem učenja i zabave. Prvu je nagradu odnio tim Trio Fantastiku (486 bodova) iz Ekonomske i upravne škole Osijek. Učenice Chiaru Horvat, Marselu Gemeri i Dunju Fundak mentorski je vodila Antonija Čalić. Predloženi projekt glagoljici je dodijelio trgove, parkove i druge urbane prostore u Osijeku.


U natjecateljskoj kategoriji Kreativni planet studentski su timovi osvojili četiri nagrade jer je druga nagrada dodijeljena dvama timovima izjednačenih u bodovima. Tako je 3. mjesto osvojio tim I. D. E. A. (432 boda) za multimedijsku društvenu igru temeljenu na svojstvima glagoljice. Studentice Elu Trstenjak, Ivanu Husajin i Danijelu Grgek mentorski je vodila profesorica Andrijana Kos Kavran s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Drugo je mjesto podijeljeno na dva tima: Moskvičice i Tim 88+ s jednakim bodovima. Tim Moskvičice činile su studentice Polina Filipovič i Darja Šćerbakova s Ruskog državnog humanističkog sveučilišta iz Moskve, a uz mentorstvo Poline Korolkove. Riječ je o tematski oslikanim metroima koji putnike poučavaju glagoljici za trajanja vožnje. Članovi Tima 88+ studenti su Dorotea Markasović i Luka Tomas, a mentorski ih je vodila Martina Briš Alić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Rješenje ovog tima izgled je hrvatskog paviljona za Svjetsku izložbu (Expo) oblikovanog od pet glagoljičkih slova O, S, H, R, C. Prvo mjesto osvojio je tim Glagoljaška kolonija (442 boda). Studentice Petra Krajačić, Franka Pasanac i Nika Medved s Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays iz Zagreba mentorski je vodila Romana Lekić. Rješenjem su osmislili glagoljašku koloniju kao produženu tradicionalnu turističku ponudu, a povezanu s ulogom dijaspore kao motivirane skupine posjetitelja. Rješenje donosi inovaciju u projektiranju kulturnog turizma te daje mogućnost široke primjene.


Uz Jasnu Horvat kao Predsjednicu odbora, članovi Organizacijskog odbora su prof. dr. sc. Irena Ograjenšek (University of Ljubljana, Faculty of Economics, Slovenija), prof. dr. sc. Jasminka Ninković (Oxford College, University of Emory, Georgia, USA), prof. dr. sc. Darko Vuković (Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija), prof. dr. sc. Milica Lukić (Filozofski fakultet u Osijeku, Hrvatska), dr. sc. Sanela Popović (2. gimnazija, Livno, Bosna i Hercegovina) te Dora Radl Ćućić, mag. oec. (Genium, Hrvatska).
Osvajanje glagoljicom tematski je nadahnuto romanom Az Jasne Horvat navedenom 2014. u obrazloženju Ministarstva kulture pri proglašenju glagoljice nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske. N.Vek.
Josipa Mijoč: Misija je natjecanja pronalaženje rješenja i poslovnih prilika uporabom kulture kao resursa
Najčitanije iz rubrike