Kultura
ZAVRŠIO IZBOR ZA NAJBOLJU NOVU RIJEČ

Nestrpljivi tvorbenjaci: Usprkos zlu koje nas je snašlo, na to su zlo i jezično odgovorili: krunski virus za korona virus
Objavljeno 24. travnja, 2020.
Ove godine nije izabrana najbolja nova riječ, pa je 14. kolo bez pobjednika

U prosincu 2019. završilo je 14. kolo natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ, za Nagradu "Dr. Ivan Šreter". Uobičajilo se riječi proglasiti u ožujku za Dane hrvatskoga jezika pa su naši tvorbenjaci nestrpljivi - neprestance nas pitaju kada ćemo objaviti rezultate, barem riječi koje su ušle u uži krug - kaže nam prof. dr. sc. Sanda Ham.

Na žalost, Jezikovo povjerenstvo za izbor nove riječi - predsjednica Sanda Ham i članovi Nataša Bašić, Dubravka Smajić, Mario Grčević, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović i Hrvoje Hitrec - ove godine nije izabralo najbolju novu riječ, tako da je 14. kolo završilo bez pobjednika.

204 riječi
- Riječi inače proglašavamo i tumačimo u časopisu Jezik. Sljedeći broj Jezika izlazi do kraja ovoga mjeseca, a kako će biti s raspačavanjem, teško je reći zbog uvjeta u kojima danas živimo. Zbog toga nam je drago što Glas Slavonije zanima naš natječaj jer se tako imamo prigodu obratiti široj javnosti - ističe dr. sc. Ham.

Na natječaj su pristigle 204 riječi, ali bez obzira na broj pristiglih riječi, među njima nema tako dobro tvorenih da bi ih proglašavali najboljim novim riječima, pa čak nemaju ni uži krug dobrih riječi.

- Naši nam tvorbenjaci šalju ili riječi koje ne odgovaraju pravilima natječaja, ili nisu zamjene za tuđice ili su već potvrđene u rječnicima. U obzir se mora uzeti i upotreba, ako je riječ dulje u upotrebi (a mrežna tražilica, naš svemoćni Google, to lako i brzo pronađe), ne možemo ju uzimati u obzir. Primjerice, dobili smo nekoliko prijedloga za utjecajnika umjesto influencera, riječ je izvrsna, ali ju je prije nekoliko godina skovao član našega Povjerenstva Igor Čatić i riječ je već u upotrebi pa iako je nova i nije potvrđena ni u jednom rječniku, ne možemo ju uzeti u obzir - pojasnila nam je glavna urednica časopisa Jezik, Sanda Ham.

Jedna je riječ svakako zapela svima u Povjerenstvu za oko - riječ kružnik kao zamjena za kružni tok prometa, za rotor. Međutim, riječ raskružje za isti pojam već je jednom odnijela njihovu nagradu, pa su od kružnika odustali.

Ime bolesti
- Uz to, kružnik je i pojam u geodeziji, dakle, riječ je već "zauzeta". Ali, dobro ga je istaknuti i javnost upoznati s tom riječi jer je tvorbeno dobra i značenjski jasna, a u svakom slučaju bolja od rotora i kaže nam da rotor ipak treba zamijeniti kojom hrvatskom riječi. Imamo sada već dvije - raskružje i kružnik. Zanimljivo je da su naši tvorbenjaci, usprkos zlu koje nas je snašlo, na to zlo i jezično odgovorili. Najprije su nam pisali da socijalna distanca ne znači isto što i udaljenost i da razmak između dviju osoba (koji danas treba biti 2 m) treba zvati drukčije. Naime, socijalna distanca inače se upotrebljava u značenju društvene ograde ili odmaka (od koga) i to u prilično negativnom značenju. Pitanja je potaknuo i pravopisni lik korona virusa (koronavirus, korona-virus ili korona virus), a stigao nam je prijedlog za krunski virus budući da korona znači krunu. Ni ime bolesti nije bez napomena, covid znači corona virus disease, a hrvatski se kaže: bolest, a ne disease. Lektori su uočili i jezičnu neprilagođenost kratice WHO (Word Health Organization) pa uz nju idu pitanja o njezinoj promjeni po padežima: Iz WHO stižu vijesti... ili Iz WHO-a stižu vijesti? Naime, Word Health Organization do sada smo nazivali Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Bez obzira na sve jezične nedoumice, pitanja i prijedloge koji su nam stigli u svezi s koronom, nije vrijeme za raspravu o jezičnoj strani korona virusa. Treba čekati zdravije dane pa o prijedlozima o koroni i o pojmovima vezanim uz nju ne ćemo raspravljati. Za sada treba savjetovati i preporučivati zdravstveno i sigurnosno, a ne jezično - pojašnjava Sanda Ham.

Nagrade za najbolje nove riječi dodjeljuje Zaklada “Dr. Ivana Šreter”, nagrade su novčane - najboljoj riječi 5 000 kn, drugoj riječi 3 000 kn, a trećoj 1 500 kn. Uz novčanu nagradu, pobjednicima tvorbenjacima pripada diploma i kipić Ivana Šretera, rad akademskog kipara Tonka Fabrisa.

Narcisa Vekić
novčana
NAGRADA I KIPIĆ PRIPADAJU POBJEDNIKU
Sanda Ham

jezikoslovka

Nadamo se da ćemo u ožujku 2021., za Dane hrvatskoga jezika, svečano i javno proglasiti tri najbolje nove hrvatske riječi - da ćemo imati novih dobrih riječi i da će javno okupljanje biti dopušteno jer će pandemija prestati
Ne bi trebala biti ni uporabno potvrđena
Uz natječaj je vezana i još jedna zanimljivost - predsjednik Šreterove zaklade koja je pokrovitelj natječaja, Damir Foretić ujedno je i glavni arhitekt u obnovi zagrebačke katedrale stradale u potresu.

- Naš natječaj traje, 15. kolo završava 22. prosinca 2020., na rođendan dr. Ivana Šretera. Prijedlozi nam već pristižu, pozivamo čitatelje da nam pošalju svoje riječi na jezik.hr@gmail.com ili na adresu Jezikova uredništva, Bijenička 97, Zagreb.

Prednost imaju zamjene za nepotrebne tuđice, riječ treba biti nova, ne treba biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku, a ne bi trebala biti ni uporabno potvrđena. Riječ treba biti tvorena u skladu s hrvatskim tvorbenim sustavom. Jedan predlagatelj može predložiti najviše pet novih riječi - dodaje dr. sc. Sanda Ham.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike