Osijek
LJUBAV U DOBA KORONE

Mirjana i Željko rekli su
“da” bez svadbene pompe
Objavljeno 26. travnja, 2020.
Vjenčanju u Matičnom uredu nazočile su samo kume. Za pravu feštu mladenci će morati pričekati

Nema dobrih vijesti u doba korone, što bi to bilo dobro? Upitala je to svog dugogodišnjeg partnera Željka Tomića Osječanka Mirjana Matić kad ju je nazvao i rekao joj da ima dobru vijest. Nije ni sanjala da će, bez njezina znanja, Željko organizirati vjenčanje, dakako, primjereno pravilima u doba epidemije.

- Željko mi je na brzinu ispričao što nam je sve potrebno za vjenčanje i ostavio me bez riječi. Inače, nismo oni koji se drže nekakvih tradicionalnih pravila, a o braku zapravo nismo baš mnogo niti razgovarali, posebno ne u posljednje vrijeme. No kad mi je to predložio, nisam mogla ništa drugo nego pristati, pa smo se brzo organizirali i 18. travnja izrekli ti sudbonosno "da”, koje sam sanjala. Moram priznati da mi nije ništa nedostajalo ni u suživotu sa Željkom bez papira i njegova prezimena, no ovo je najljepše iznenađenje koje mi je mogao prirediti. Uz samo dva svjedoka, točnije naše kumove - moju Sanju Cvijetić i njegovu Jasnu Miloš - vjenčali smo se u Matičnom uredu Osijek. Moram priznati da mi je improvizacija, kad je riječ o pripremama za vjenčanje, išla od ruke - kroz smijeh kaže ova osječka poduzetnica o kojoj je, podsjetimo, Glas Slavonije pisao kad je otvorila svoj obrt "Pčelica art”. Ubrzo ga je preselila u Split, gdje je otvorila istovjetnu prodavaonicu meda i pčelinjih proizvoda, pa je godinama živjela na dvjema lokacijama. Srce se naposljetku ipak odlučilo za Osijek, gdje za sada ostaje.

Inače, dok buduće mladenke pomno pripremaju frizuru, šminku, vjenčanicu i sve ostalo što uz to ide, Mirjana sve to, dakako zbog epidemije, nije mogla. Frizuru joj je tako napravila prijateljica, kuma ju je našminkala, našla je odgovarajuću haljinu i naposljetku rekla sama sebi kako joj višednevno, čak i višemjesečno planiranje vjenčanja nije potrebno za sreću. Udaja za Željka bila joj je dovoljna, a mala se skupina – mladenci i kumovi – nakon što je matičarka zaključila brak, uputila u "Pčelicu art", gdje su se počastili narescima i nazdravili! Sve na distanci i poštujući mjere.

- U nedjelju smo napravili svečani ručak, i to je bilo to od slavlja, za sada. Neki su se šokirali kad su čuli da sam se udala, a ni ja nisam bila daleko - u šali kaže Mirjana, preporučujući svima koji planiraju sklapanje građanskoga braka da ne dopuste da im korona pokvari planove. Mirjana i Željko nisu, samo će pravu feštu prirediti kad za to bude uvjeta.

Marija Mihelić
U OSIJEKU 13 BRAKOVA U MJESEC DANA
Čim je Nacionalni stožer donio odluku o zabranama okupljanja, bilo je jasno da će se mnoga već ranije dogovorena vjenčanja morati odgoditi za neko drugo vrijeme. Dakako, to ne znači da sklopljenih brakova u matičnim uredima diljem Hrvatske nije bilo. Štoviše, više nego što bismo i pomislili.

U najkritičnijih mjesec dana epidemije, od 20. ožujka do 20. travnja, na području matičnih ureda koje pokriva Upravni odjel za opću upravu Osječko-baranjske županije sklopljeno je 20 brakova. U Matičnom uredu Osijek bilo ih je 13, u Našicama četiri, u Donjem Miholjcu dva te u Belom Manastiru jedan brak, odgovorio je na naš upit Ivan Karalić, voditelj Pododsjeka za informiranje i tehničku pripremu Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...

GISKO OGRANAK DONJI GRAD

Izložba radova Jasne Čarapić

USUSRET TJEDNU ČAROBNJAŠTVA

Od pokidane enciklopedije do sove Hedwige

GISKO OGRANAK DONJI GRAD

Izložba radova Jasne Čarapić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PJEŠAČKI MOST MALO ZATVOREN, MALO OTVOREN

Netko se opasno igra živcima građana

2

OAZA USRED ČEPINA

Vrtna bajka idealna je
za bijeg od problema

3

POLIGON ZA IŽIVLJAVANJE U SREDIŠTU GRADA

Brojni neodgovorni biciklisti jure stazama Sakuntalina parka ugrožavajući šetače