Regija
MEĐU RIJETKIMA U HRVATSKOJ

Postala ravnateljica škole bez učenika
Objavljeno 27. travnja, 2020.
Dosadašnjeg ravnatelja belomanastirske Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Damira Mendlera zamijenila Lidija Šumiga
BELI MANASTIR - Belomanastirska OŠ dr. Franje Tuđmana od 1. travnja ima novu ravnateljicu.Dotadašnjeg ravnatelja, Damira Mendlera, zamijenila je Lidija Šumiga. Njezinu izboru prethodila su dva natječaja, od kojih je prvi bio poništen zbog tehničkih razloga. Početak njezina mandata obilježio je jedan kuriozitet - ‘’dobila’’ je školu bez učenika, pa je, ako ne jedina, među rijetkima koja u školi svakodnevno susreće samo administrativno i tehničko osoblje.

Samo nekoliko đaka
- Ne znam je li nekome mandat počeo u praznoj školi - ističe Šumiga, objašnjavajući kako je u trenutku njezina imenovanja nastava već trajala na daljinu. U nepunih mjesec dana na novoj funkciji vidjela je samo nekoliko učenika koji su u školu došli kako bi prijavili kvar na tabletu i uzeli zamjenski.

- To je, za sada, jedini problem s kojim se susrećem. Nastava po kućama, koliko je to moguće, odvija se normalno. Učenici rade prema posebnom programu, dobro se snalaze i nema neaktivnih - kaže, naglašavajući kako se redovito čuje s učiteljima i stručnim suradnicama. Nastavu na daljinu naziva zanimljivom i inovativnom.

Ističe kako su učitelji dobili sve upute o načinima provođenja nastave te ih se pridržavaju. Prate naputke resornog ministarstva i sukladno njima će se ponašati. Na upit zašto se odlučila javiti na natječaj za ravnatelj(a)icu, kaže kako je prevagnula želja za novim saznanjima, odnosno novim mogućnostima rada.

- Tek sada vidim da je ovo prilično drukčiji posao od posla učiteljice. Dosta je zahtjevan, posebice u ovo vrijeme. U školi sam svaki dan. Obavljam redovite poslove koje od kuće ne mogu obaviti.

Mogu reći da još uvijek hvatam konce - kaže nova školska ravnateljica koja je u školstvu već 30-ak godina.

Hvata konce
Prvih pet godina u obrazovnom sustavu provela je kao učiteljica u osječkoj školi Ljudevita Gaja, a nakon mirne reintegracije i povratka u Baranju počela je raditi u tadašnjoj OŠ Beli Manastir, poslije preimenovanoj u OŠ dr. Franje Tuđmana. Tijekom 27 godina rada prvim je slovima naučila na stotine prvašića, s njima provela po četiri godine i ispratila ih u više razrede.

- Prije preuzimanja mjesta ravnateljice učila sam učenike 2.a razreda, koji sada imaju novu učiteljicu. Moram reći da mi djeca jako nedostaju - podvlači.

Inače, Lidija Šumiga prva je žena ravnateljica belomanastirske osnovne škole.
Ivica Getto
Školu trenutno (ne) polazi 450 učenika
U obrazovni sustav RH školu je uveo Branimir Leko, koji je ravnateljem imenovan za vrijeme progonstva, 1996. godine. Za njegova mandata škola je dobila sadašnji naziv, a u mirovinu je otišao 2010. Prilikom povratka u Baranju tadašnju OŠ “Jovan Lazić” predao mu je Đorđe Vujović, koji je ravnateljsku funkciju obavljao 30-ak godina, naslijedivši Branka Radoševića. Damir Mendler ravnatelj je bio dva mandata - deset godina. Škola je osnovana 1958. godine, svojevremeno ju je polazilo više od 1000 učenika, a sada ih je 450, uz 40-ak učitelja.
Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike