Sport
IZBOR IDEALNE MOMČADI NK OSIJEK

Čitatelji “Glasa” biraju TOP 11 otkako je Osijek prvoligaš
Objavljeno 25. travnja, 2020.
U izbor ulaze samo igrači koji su nosili dres bijelo-plavih od sezone 1977./78

Glas Slavonije od početka sljedećeg tjedna kreće s akcijom "Glas za Top 11", u kojoj će se našim čitateljima ponuditi mogućnost izbora najbolje jedanaestorice NK Osijek. Izbor je malo prilagođen jer će u krug kandidata ući igrači koji su boje bijelo-plavih branili od sezone 1977./78., kada se klub vratio u prvoligaški razred bivše države, prvi put pod imenom NK Osijek.

Prije su Osječani igrali u prvoligaškom društvu pod imenima Proleter i Slavonija, ali ta razdoblja ne ulaze u ovaj izbor, a isto tako nije moguće glasovati za igrače iz aktualnog kadra osječkog prvoligaša. No u razdoblju od tih 40-ak godina, u kojima Osijek samo jednom nije bio prvoligaš. Ispao je iz Jugo-lige u sezoni 1979./80., ali se odmah sljedeće sezone opet vratio u elitu i bio njezin član sve do raspada bivše države. U hrvatskoj ligi NK Osijek je, uz Dinamo, Hajduk i Rijeku, bio njezin član neprekidno od osnutka do danas. Sužavanje izbora igrača neće biti nimalo lak posao jer je Gradskim vrtom u tom razdoblju prodefiliralo mnoštvo sjajnih nogometaša, od kojih su neki stekli planetarnu slavu, poput Davora Šukera, koji je bio kralj strijelaca i osvajač “Zlatne kopačke” na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Starije generacije vjerojatno će svoje glasove dati upravo generaciji koja je izborila povratak u Prvu ligu Jugoslavije, u kojoj su bili Ivan Lukačević, Ivica Grnja, Mile Dumančić, Stjepan Čordaš i drugi. Ne može se zaobići ni generacija iz 1984. godine, koja je osvojila šesto mjesto u Jugo-ligi, a u njoj su bili, recimo, Kalinić, Karačić, Rakela, Lulić, Džeko. Nešto malo kasnije na sceni su se pojavili novi mladići iz osječkog nogometnog inkubatora Šuker, Steinbrückner, Končalović, pa još kasnije Goran Vlaović, a u prvenstvima bivše države debitirao je i Robert Špehar, koji je najbolji klupski strijelac u HNL-u. Hrvatska samostalnost Osijeku je donijela nekoliko sjajnih razdoblja. Prvo je bilo sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je prvi put izboren plasman na europsku scenu, a Špehar je u sezoni 1994./95. bio najbolji strijelac prvenstva. Najveći dio te generacije ispisao je sjajnu jesen 2000. godine, kada je Osijek stigao do 3. kola Kupa UEFA-e, a iz nje dolaze i rekorderi prema broju nastupa za bijelo-plave Bakir Beširević i Damir Vuica. Još je mnogo velikih igrača nosilo dres Osijeka, a u njemu su stasali Vranješ, Babić, Vida, Krpan, koji su oblačili dres reprezentacije Hrvatske. Uglavnom, čeka nas zanimljiv tjedan izbora, a još će zanimljivije biti vidjeti koju će jedanaestoricu izabrati naši čitatelji.

Dalibor Keler
U IZBORU SE PRVO BIRA NAJ VRATAR
Akcija “Glas za TOP 11”, u kojoj će se birati najbolja postava bijelo-plavih prema izboru naših čitatelja, od trenutka kada klub pod imenom NK Osijek opet postao prvoligaš, počet će u ponedjeljak, 27. travnja. Počet ćemo s pozicijom vratara, a bit će ponuđena četiri imena, od kojih je potrebno izabrati jedno od njih.

U PONEDJELJAK IZBOR VRATARA

Izbor idealne momčadi NK Osijek počinje od ponedjeljka, i to na način da ćemo tijekom sljedećeg tjedna svaki dan predstavljati kandidate koji ulaze u izbor za najboljeg igrača osječkog nogometnog prvoligaša prema pozicijama (vratari, obrana, bekovi, veznjaci, napadači), no ne od 1947. i Proletera, pa preko Slavonije, nego samo idealnih 11 od sezone 1977./78., kada su se bijelo-plavi kao NK Osijek vratili u Prvu ligu. Nažalost, zbog tog pravila u izbor ne ulaze klupske legende poput Andrije Vekića, ili Franje Rupnika, koji su nosili osječki dres pedesetih godina prošloga stoljeća kada se klub zvao Proleter. U izbor ne ulaze ni aktualni prvotimci NK Osijek, tako da recimo Mile Škorić neće biti među kandidatima za najboljeg obrambenog igrača.


Čitatelji će moći glasovati na web-stranici Glasa Slavonije klikom na određene igrače, recimo u ponedjeljak bit će predstavljeni vratari, zatim slijede bekovi i braniči, pa vezni igrači, i na kraju napadači, a ako žele sudjelovati u nagradnoj igri morat će napraviti i korak više.

Svoj idealni sastav (svih 11 igrača) trebaju poslati na mail adresu petica@glas-slavonije.hr, ostaviti svoje podatke i na taj način postat će kandidati za nagradu koja će najsretnijim glasačima biti dodijeljena nakon izbora koji traje do 30. travnja, do 12 sati.


Pet prvonagrađenih dobit će obiteljsku karticu TSP (četiri kartice protiv zračenja od 5G mreže), plus Hell paket (24 limenke), dok će još troje osvojiti paket Osječke pivovare (24 komada omiljenog pića). I. Li.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike