Regija
SSŠ ANTUNA HORVATA

Izdali kuharicu čija jela vraćaju u srednji vijek
Objavljeno 24. travnja, 2020.
Ova kuharica je nastavak preklanjskog školskog projekta Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine
ĐAKOVO

Nakon projekta Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine, koji je 2018. provela u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom, Srednja strukovna škola Antuna Horvata na tom je tragu sada izdala Srednjovjekovnu đakovačku kuharicu.

Projekt Stola prezentiran je prvi put u Školi, a drugi put na Božićnom balu lipicanaca u Ergeli Đakovo. Tada je otiskana brošura koja je izazvala veliku pozornost jer je sadržavala recepte za tada predstavljena srednjovjekovna jela koja su se mogla i kušati.

- Osim jela projekt je uključivao i druge aspekte srednjovjekovlja, tako da su učenici i nastavnici Škole izradili sve potrebno da bi ono bilo prikazano na najoriginalniji način - kaže ravnatelj prof. Mirko Ćurić.

Izrađeno je autentično posuđe, pribor za jelo, stolnjaci, klupe, stolovi, svijećnjaci, odjeća za učenike koji su prezentirali projekt. Stol i sve na njemu priređeno je u školi u sklopu projekta u koji su bile uključene sve struke u njoj.

- Mnogi su nam tada predlagali da brošura preraste u kuharicu s receptima zaboravljenih ili zanemarenih srednjovjekovnih jela, kada se nije znalo za rajčicu, papriku, grah, krumpir..., poglavito kada je projekt dobio nastavak u okviru školske Učeničke zadruge Strossmayer. Na 31. smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima u listopadu 2019. naša učenica Morena Vučković prezentirala je ovaj projekt pod mentorstvom profesorice Antonije Bilić - dodaje Ćurić.

Svojevrstan, logičan dodatak projektu srednjovjekovnog stola iniciran je ekoproizvodnjom drevne poljoprivredne kulture pira na školskom dobru Ivandvor koja je 2018. prvi put posijana te je dala vrlo dobar urod. Pir je prikladan za ekološku proizvodnju. Ta je žitarica iskorištena za novi školski projekt prezentiran 14. prosinca 2019. godine u školi i na Adventskom sajmu u Đakovu, u kojem su učenici i nastavnici prezentirali jela od pira s naglaskom na tjesteninu. I to nagrađenu na 13. Nacionalnom sajmu tjesteničarstva i natjecanju učenika u spravljanju jela od tjestenine Conpasta, 7. studenoga 2019. godine u Karlovcu.

Kako kazuje ravnatelj SSŠ Antuna Horvata prof. Mirko Ćurić, na natjecanju su učenice Jasmina Živković i Marija Živić pod mentorstvom svojih nastavnica Mihaele Tosenberger-Andrić, i Nevenke Kokalović, osvojile srebrnu medalju.

Projekt je nastavljen u Noći muzeja, 31. siječnja 2020. u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu, gdje su učenici i nastavnici priređivali tradicionalna jela i slastice od pira, mirisima opijajući nosnice brojnih posjetitelja.

Suzana Župan
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Recepti su napisani na 52 stranice
Srednjovjekovnu đakovačku kuharicu Srednja strukovna škola Antuna Horvata izdala je na temelju bogate aktivnosti u kuharstvu i kolačarstvu što seže još u srednji vijek. Kuharica ima 52 stranice, a svako jelo, uz recept i uputu za pripravu, sadrži i fotografiju gotovog jela, što olakšava pripremu. Među njima je i recept za paprenjake od pirova brašna. Za njih je potrebno po 500 grama pšeničnog i pirova brašna, potom pola kilograma mljevenih oraha, po 250 grama meda, šećera i masti, dva jaja, jedna velika žlica cimeta, po jedna mala žlica klinčića, bijelog papra i muškatnog oraščića. Umijestiti prhko tijesto, razvaljati ga i oblikovati s pomoću drvenih kalupa za paprenjake. Peći 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike