Tehno
TEST: HUAWEI P40 PRO

Privlačan bešavni dizajn, kao iz jednog komada stakla
Objavljeno 24. travnja, 2020.
Dočekuje nas raskošni OLED zaslon u dijagonali 6,58 inča i rezoluciji od 1200 x 2640 točaka

Većina se nas tehnoloških medija trudi što prije objaviti recenzije, osvrte, vijesti i druge sadržaje. Jasno, biti relevantan i u tijeku svakom je mediju važno.


No, iako nam je Huawei P40 Pro već više od dva tjedna na testu, htjeli smo neko vrijeme provesti s njim i tek tada napisati dojmove. Ipak, riječ je o u mnogočemu revolucionarnom telefonu. Naime, ako ste iole pratili tehnološku branšu, tada vam zasigurno nije promakla vijest o pritiscima SAD-a na kineski Huawei. Ovi pritisci rezultirali su usporavanjem rasta Huaweija koji se, pretekavši Apple, gadno približio Samsungu prema tržišnom udjelu i rezultatima. No, unatoč svemu, Huawei nije stao s radom, naprotiv čini nam se da su radili i više nego ikada prije, pa tako pred nama stoji prvi pametni telefon koji, unatoč tome što je pokretan Androidom, nema ni jednu Google uslugu! Kako to sve skupa izgleda u praksi, donosimo u nastavku.

Trendovski dizajn

Slično kao i u automobilskoj industriji, i u industriji pametnih telefona postoje trendovi koji se prate. Huawei P40 Pro nije iznimka i, recimo, uspoređujući ga s drugim top-modelima ove godine, sličnosti su tu. Uz privlačan bešavni dizajn, Huawei P40 Pro izrađen je kao iz jednog komada stakla. Spoj između metalnog obruča i staklene prednje i stražnje strane toliko je dobro napravljen da ga ni pod prstima nije moguće osjetiti. Nadalje, stražnja strana donosi specifično, za ovu godinu trendovsko, ispupčenje s kamerama uokvirenim u zasebnu cjelinu. USB-C jedini je priključak, a mjesta za 3,5-mm audio izlaz nije bilo, nego ćemo se morati poslužiti adapterom. Iako smo sve ove godine nostalgično ‘‘patili‘‘ za ovim priključkom, čini se kako je njegovo vrijeme iza nas jer sve više proizvođača odustaje od njegove ugradnje. Ono što smo svakako osjetili kod Huaweija P40 Pro njegova je masa od više od 200 grama. Uključivanjem telefona dočekuje nas raskošni OLED zaslon u dijagonali 6,58 inča i rezoluciji od 1200 x 2640 točaka. Bespredmetno je analizirati ga jer jednostavno, donosi savršen prikaz svih sadržaja koje pokrenete, a što je, uostalom, danas i očekivano za top-modele pametnih telefona.


Nakon izgleda, kojemu se svi divimo u početku, poslije nas na pametnom telefonu više zanima njegov rad i funkcionalnosti koje ćemo često koristiti. Jedna od tih aktivnosti je i fotografiranje. Huawei nas je već razmazio svojim fotografskim mogućnostima, pa i ne sumnjamo u sposobnosti koje nudi Huawei P40 Pro. Uostalom, to već više godina dokazuju neovisni ispitni centri. Glavna kamera straga je 50MP IMX700 senzor s Leica optikom otvora blende F/1.9 i s optičkom stabilizacijom te omnidirekcijskim PDAF autofokusom. Na vrhu tog sklopa je 40MP f/1.8 Ultra Wide Cine kamera, dakle širokokutna, koju uređaj, osim za snimanje širokokutnih fotografija, koristi i za snimanje videa. Također je optički stabilizirana. Na dnu je i periskopska optički stabilizirana telefotokamera za 5x optičko, 10x hibridno i do 50x digitalno povećanje, a desno je još 3D ToF senzor za izmjeru dubine i portrete. Ako vas iza svih ovih navoda zanima krajnji rezultat – budite sigurni u jedan od najboljih koji pametni telefoni u ovom trenutku mogu postići. Prednja kamera također ne zaostaje te nudi 32MP f/2.2 senzor, koji ima i autofokus, a, osim portrete, snima i 4K 60 fps video.
Bez Google servisa


Za kraj ostavljamo ono što je većinu vas najviše zanimalo – kako izgleda telefon bez Googlea. Huawei P40 Pro pokreće Huaweiev Kirin 990 5G, osmojezgreni čip temeljen na 7nm+ arhitekturi s Mali-G76 MP16 grafikom, 8GB RAM-a i, u mom slučaju, 256GB podatkovne memorije. Ovo je dobar temelj na kojemu smo sigurni da će sve doslovno letjeti, a uistinu tako i je. Sustav je najnoviji Android 10, preko kojeg je presvučen EMUI 10.1, koji donosi niz novosti, a nas se dojmio svojevrsni bočni izbornik, iz kojeg izvlačimo aplikacije u miniprozorima i slično. Kao i dosad, podržane su geste člancima po zaslonu za okidanje screenshotova, skok u Split Screen i slično. Sve u svemu – nastavak odličnog sučelja koje smo i do sada viđali na Huawei pametnim telefonima. Najveća je novost zapravo što nema Google aplikacija i servisa. Što učiniti kada ne možete pronaći aplikaciju u AppGallery? Odgovor je MoreApps - besplatno pametno rješenje s pomoću kojega možete jednostavno pronaći i instalirati gotovo sve aplikacije.


Marin Režić
Stražnja strana donosi specifično trendovsko ispupčenje s kamerama uokvirenim u zasebnu cjelinu
Cijena za Huawei P40 Pro u skladu je s drugim top-modelima, dakle nešto više od 7000 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike