Ekonomija
KAKO KONKURIRATI UVOZNIM PROIZVODIMA

Povećana je proizvodnja jagoda, cijene nikad veće
Objavljeno 23. travnja, 2020.
Cijena berbe je veća, što u startu podiže otkupnu cijenu, ističu iz Smartera

Kako hrvatska jagoda, prvo voće koje u proljeće dolazi na tržište, s otkupnom cijenom od oko 20 do 25 kn za kilogram (koliko je cijena ovaj tjedan u otkupu u Vrgorcu i dolini Neretve), može konkurirati uvoznoj jagodi iz Grčke i Španjolske, čija cijena na tržištu u maloprodaji dostiže 15 do 20 kuna za kilogram?

Time se bave u svojoj najnovijoj analizi stručnjaci konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredno-prehrambeni sektor Smarter. "Na polici trgovačkih centara ovih dana jagode se prodaju najčešće po cijeni od 9,99 kuna za pakiranje od 500 grama, a na akciji se nudi i s cijenom od 7,99 kn. Hoće li potrošač posegnuti za domaćom, kvalitetnijom (ali skupljom) jagodom, ili će ipak zaviriti u svoj sve tanji novčanik i odabrati uvoznu, jeftiniju jagodu, koja se na tržištu nudi? I kako će se, pod mjerama koje su još uvijek na snazi zbog pandemije, odvijati prodaja domaćih jagoda koja je zadnjih godina dominirala najviše preko štandova u velikim gradovima? To pitanje bit će posebno aktualno već krajem ovoga tjedna, kada na tržište počinju stizati jagode. Ovo su pitanja koja će dominirati među proizvođačima i otkupljivačima", navode iz Smartera.

Nema berača
U tjednu prije Uskrsa, prema zadnjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, koji prati tržišna kretanja, cijene jagoda kretale su se u rasponu od 27,86 kuna za kilogram, koliko je bila prosječna cijena u trgovinama, do čak 42,50 kuna, koliko je u tom tjednu cijena bila na tržnicama. Treba ipak napomenuti da u tom tjednu još nije bilo ponude većih količina domaćih jagoda, dok su na tržište stigle jagode iz uvoza, koje zbog klimatskih uvjeta i razvijenije tehnologije proizvodnje stižu ranije.

- Podaci TISUP-a pokazuju da su cijene ove godine na tržnicama rekordne, jer je druga veća cijena u posljednjih pet godina na tržnici bila 32,56 kuna u 2018. godini, dok je najniža bila 2016., kada je iznosila 24 kune za kilogram. S druge strane, u trgovini je najniža cijena u 15. tjednu bila u 2016., kada je iznosila 20,14 kuna, a najviša 2018. s 27,96 kuna za kilogram. Pod pretpostavkom da zbog ranijeg uroda trgovci na početku sezone uvoze jagode iz Grčke, Španjolske ili Italije, uvid u cijene posljednjih nekoliko godina potvrđuje stabilnost uvoznih cijena u odnosu na domaće cijene koje osciliraju iz godine u godinu, a najbolje ih oslikavaju upravo veliki rasponi cijena na tržnici. Prema informacijama glavnih otkupljivača iz doline Neretve i Vrgorca, hrvatska proizvodnja jagoda ovih je dana suočena s dva velika problema. Prvi je to što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tijekom travnja, što usporava sazrijevanje jagoda, dok je drugi problem radna snaga. Naime, tradicionalni berači iz susjedne BiH nisu u mogućnosti doći u berbu zbog mjere zabrane prelaska granice, zbog čega su u berbu uključeni raspoloživi radnici koji zbog zatvorenih hotela, restorana i ugostiteljskih objekata ne rade, ali je cijena berbe po danu povećana i iznosi od 300, pa do 350 kuna.

Produžiti sezonu
To u samom startu podiže otkupnu cijenu, a posljedično i cijene na policama i tržnicama, ističu iz Smartera.

“Proizvodnja jagoda u Hrvatskoj odvija se u svim dijelovima države, a najveći dio proizvodnje smješten je u okolici Zagreba, gdje se nalaze i potrošači s najvećom platežnom moći u državi. Uz proizvođače s područja grada Zagreba poznati su i oni iz područja Moslavine, Podravine te okolice gradova Metkovića i Vrgorca. Potencijal proizvodnje jagoda je velik, a naročito kada bismo uspjeli produžiti sezonu uzgojem u staklenicima, gdje bi berba bila moguća veći dio godine. Također, na području gorske Hrvatske postoji potencijal uzgoja jagoda i drugog bobičastog voća, kojima bi sezona uzgoja bila kasnije, odnosno već tijekom ljeta te bi pokrili potrebe turističke sezone kada je velika potražnja. Osim povoljnih klimatskih uvjeta za proizvodnju jagoda u Hrvatskoj, povoljno je i relativno čisto i nezagađeno tlo, nezagađena voda i blizina razvijenih europskih država, poput Slovenije, Austrije i Njemačke. Površine proizvodnje jagoda kreću se u rasponu od 254 hektara (2018. godine), do čak 371 ha (2019. godina), dok se proizvodnja posljednjih godina kretala u rasponu od 2367 tona, pa do najviše 3316 tona. Prošle godine proizvodnja je iznosila 3023 tone. Prinos po hektaru posljednjih se godina kretao od 8,1 do najviše 10,5 tona po hektaru”, naglašavaju analitičari Smartera.

Zdenka Rupčić
Hrvatska ima nisku razinu potrošnju jagoda, dva kilograma po glavi stanovnika
Hrvatska ima dosta nisku razinu potrošnje jagoda koja se prema nekim podacima kreće nešto iznad dva kilograma po glavi stanovnika. Iako se proizvodnja u zadnjem desetljeću povećala, količina proizvedenih jagoda još uvijek nije dostatna za potrebe potrošača u RH, a procjena je da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba za ovim voćem. Sezona kod nas traje od 25. travnja do 15. lipnja. Stručnjaci Smartera procjenjuju kako će se u tjednima pred nama otkupne cijene snižavati, a najniža cijena očekuje se na vrhuncu berbe koja će biti kroz dva do tri tjedna, no koliko će ona biti konkurentna uvoznim cijenama teško je procijeniti, odnosno vrlo smo skeptični upravo zbog svih problema hrvatske poljoprivrede o kojima stalno govorimo. Stanje u prodaji jagoda pokazuje, kao i kod većine drugih proizvoda, da je jedan od najvećih izazova za poljoprivredne proizvođače vertikalna i horizontalna integracija. Vertikalno povezivanje kroz organizatore proizvodnje, koji su sposobni organizirati nabavno i prodajno tržište, prijenos znanja i tehnologije, i horizontalno, kroz povezivanje proizvođača bilo putem zadruga, proizvođačkih organizacija, ili drugih oblika udruživanja da bi se osigurao plasman i konkurentnost.
Najviše jagoda uvozimo iz Njemačke
Kako navode iz Smartera, većina proizvođača jagode proizvodi na površinama manjima od hektara, a postoji i nekolicina proizvođača s površinama većim od deset hektara, koji proizvode većinom rane sorte jagoda pod niskim tunelima u kontroliranim uvjetima. Proizvodnja jagoda sve je atraktivnija upravo radi veće potražnje u vrijeme turističke sezone, radi čega se u proizvodnju uvode sorte jagoda koje dolaze u lipnju. Dio jagoda namiruje se uvozom iz Španjolske, Grčke i Italije, većinom u vrijeme izvan naše sezone proizvodnje. “Lani je uvezeno tek sedam tona u vrijednosti od 17.000 eura, dok je uvoz prošle godine bio 1895 tona u vrijednosti od 3,8 milijuna eura. Najveće uvozne količine stigle su iz Španjolske - 529 tona u vrijednosti od 1,08 milijuna eura. Slijedi Njemačka s 484 tone u vrijednosti 1,06 milijuna eura, a potom Italija s količinom od 474 tone ili 1,11 milijuna eura”, ističu iz Smartera.
3023

tone iznosila je ukupna proizvodnja jagoda u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

OECD: POBOLJŠATI FUNKCIONIRANJE TRŽIŠTA KAPITALA

U deset godina upola manje tvrtki na burzi

HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI UČILI OD NAJUSPJEŠNIJIH

Kako dostići zemlje EU-a koje su razvoj započele prije 40 godina?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OECD: POBOLJŠATI FUNKCIONIRANJE TRŽIŠTA KAPITALA

U deset godina upola manje tvrtki na burzi

2

PRIJE KRAJA OVE GODINE

EK sprema istragu o Googleovom poslovanju s oglašavanjem

3

HRVATSKI POLJOPRIVREDNICI UČILI OD NAJUSPJEŠNIJIH

Kako dostići zemlje EU-a koje su razvoj započele prije 40 godina?