Regija
PRIGODA ZA MALE PROIZVOĐAČE

Do kraja godine bit će završena Kuća baranjskog kulena
Objavljeno 22. travnja, 2020.
Projekt je vrijedan 12,5 milijuna kuna, a njime će se malim proizvođačima omogućiti puno bolji uvjeti
BELI MANASTIR

Baranja je, između ostaloga, nadaleko poznata prema vrhunskom kulenu.

Od 2015. godine baranjski kulen nosi i plavu EU markicu zaštićenog geografskog podrijetla kojom je označeno samo nekoliko hrvatskih autohtonih proizvoda. U Baranji je, nadalje, čak i selo kulena - Jagodnjak, na čiju kulenijadu već godinama dolaze stotine domaćih i inozemnih proizvođača. Priču oko kulena i tradicije njegove proizvodnje odlučili su iskoristiti belomanastirski gradski oci, pa su ovoj deliciji posvetili projekt koji je uvršten u Intervencijski plan.

- Riječ je o gradnji Kuće baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, projektu vrijednom 12,5 milijuna kuna kojim će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za proizvodnju, prezentaciju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. Projekt uključuje građevinske radove i nabavu tehnološke opreme u skladu sa svim standardima - kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi. Naglašavaju kako je osječka tvrtka Massa već počela s radovima čiji je kraj, ako ne bude nepredviđenih problema, planiran za kraj ove godine. Oni koji u tom objektu budu počeli s proizvodnjom kulena moći će biti registrirani kao proizvođači hrane, dakako, uz sve potrebne uvjete koje zahtijeva plava EU markica zaštićenog geografskog podrijetla.

- Radovi teku prema planu, a kako sada stvari stoje bit će završeni u predviđeno vrijeme, ali moramo se djelomice ograditi od planskog opremanja Kuće baranjskog kulena, budući da se tehnološka oprema jednim dijelom uvozi iz inozemstva. Budući da kod prekograničnog kolanja robe za sada postoje određeni problemi, teško je reći hoćemo li na vrijeme moći uvesti svu planiranu tehnologiju - ograđuju se u Gradu, navodeći kako bi budući objekt trebao biti opremljen vrhunskim punilicama kulena, pogonima za sušenje te ostalom potrebnom tehnologijom. Na istom mjestu, naglašavaju, bit će i svojevrsni prezentacijski centar koji bi proizvođačima omogućio lakšu, bržu i jednostavniju prodaju svojih proizvoda. Znaju u Gradu da dimenzije buduće Kuće baranjskog kulena neće biti "epohalne", ali tvrde kako će cijela priča omogućiti ‘‘uvođenje u posao nešto većih razmjera‘‘ onih koji se proizvodnjom kulena bave već duže vrijeme, ali ga proizvode samo za vlastite potrebe. U budućnosti bi, po uzoru na tehnologiju u Kući, trebali krenuti u vlastite investicije. Kada cijeli projekt bude završen Grad će raspisati natječaj i zainteresiranima omogućiti proizvodnju kulena u Kući baranjskog kulena, u suvremenim uvjetima.

- Kapaciteti nisu značajniji, no do sada nismo imali nikakve. Nadamo se da će budući ‘‘kulen inkubator‘‘ omogućiti stasanje novih proizvođača. Kulen je na kraju baš i ono prema čemu je Baranja nadaleko prepoznatljiva - poručuju gradski oci. Podsjetimo, u vrijeme kada je projekt nastajao, zaključeno je kako u cijeloj Baranji djeluje samo 20-ak OPG-ova koji se bave proizvodnjom kvalitetnih autohtonih baranjskih mesnih prerađevina kao što su kulen, kobasica i slanina. Tada su samo dva-tri OPG-a bila certificirana. Ostali mali proizvođači nisu imali ni kapaciteta ni potrebe za samostalnom investicijom u pogon za preradu mesa, što ih je djelomice ograničavalo u količini proizvoda više dodane vrijednosti. U bazi tadašnjeg projekata LAG-a Baranje 10-ak je baranjskih OPG-ova izrazilo potrebu za ovakvim pogonom, priznajući kako nemaju financijske moći sami krenuti u gradnju i kasnije certifikaciju.

Upravo kroz Kuću baranjskog kulena trebalo bi biti omogućeno proširenje kapaciteta i proizvodnja u certificiranim uvjetima.

Ivica Getto
Daju potporu kulenari i Belje plus
U belomanastirskoj gradskoj upravi ističu kako im u cijeloj priči mnogo pomaže Udruga proizvođača kulena, na čelu s Miodragom Komlenićem, koji potvrđuje ovu informaciju. ‘’Takve su nam investicije potrebne, i sigurno je da oni imaju svu našu potporu’’, kaže Komlenić, dodajući kako se nada da su pomogli svojim savjetima oko nabave tehnologije potrebne za proizvodnju vrhunske delicije. Potpora stiže i od Belja plus.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike