Regija
KUPCI TROŠE SVOJ NOVAC OPREZNIJE

Novi problemi za svinjogojce: Bez raznih slavlja manje se traži i meso
Objavljeno 21. travnja, 2020.
Izostanak turističke sezone, kažu proizvođači, nije presudan; na svojoj proizvodnji, ističu oni, niti do sada ju nisu osjećali
ĐAKOVO - Svinjogojci nestrpljivo očekuju popuštanje mjera Nacionalnog stožera.Jer ponuda svinjetine sve je veća od potražnje, a uravnotežiti ih može jedino relaksacija mjera. Prošlih godina u ovo vrijeme, nakon Uskrsa i korizme, uslijedile bi svadbe i druga veselja. Sada, zbog mjera na suzbijanju pandemije, nema ni njih, ni krstitki..., ne rade restorani, nema roštiljanja u prirodi za veće skupine, nema turističke sezone ni rada hotela gdje bi završio dio ponude mesa.

Niže cijene
Odojci, kojima je baš uoči koronakrize bila znatno skočila cijena, u nekim trgovačkim centrima u jednom trenutku dosezala je i do 50-ak kuna po kilogramu. Svinjogojci u ovim suženim uvjetima plasiraju u trgovačke centre, mesnice…, no nakon početnog paničnog kupovanja i stvaranja kućnih zaliha u prvoj polovini ožujka, sada je nastupilo otrežnjenje kupaca i pad potrošnje, o čemu svjedoče i podatci iz sustava fiskalizacije, o čemu je ovih dana izvijestila Porezna uprava. Kupci sada novac troše opreznije, čekajući što će pokazati buduće vrijeme, popuštanje mjera, povratak u normalu.

Sa svinjogojskom proizvodnjom u Punitovcima i mesnicama u Đakovu, Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza uzgajavača svinja Hrvatske (SUS), i sam priznaje kako u potrošnji svinjskog mesa osjetno nedostaju svadbe jer one u Đakovštini broje i 500, 800, pa i više uzvanika, proslave, roštilji, no ocjenjuje da izostanak sezone ne nedostaje jer da njezin učinak i inače, iako je sezona veliki gutač hrane, svinjogojci ne osjećaju.

Strani turist kod nas jede okuse zavičaja, ali svoga, s gorčinom će Jančo. Pri aktualnim poremećajima prvenstveno misli na odojke. Cijena prasetine, žive prasadi, pala je, kaže, 20 posto.

– Kada je riječ o tovljenicima, u Hrvatskoj nema jedinstvene burze, pa se oslanjamo na inozemne, prvenstveno na njemačku, gdje je blagi pad - dodaje prvi čovjek SUS-a.

– Ima plasmana u trgovačke centre, nas nekoliko prisutni smo tu i to ide - dodaje.

Poremećaj u u slavonskom svinjogojstvu proteklih dana pridonijela je i koronasituacija s velikim prerađivačem iz osječke okolice, a što je imalo domino-efekt na ostale u proizvodnom lancu.

– Tamo smo klali i oni su radili rasjek za trgovački lanac s kojim radimo. Dva tjedna bili su u samoizolaciji i tada su se stvorili viškovi. Imamo dugotrajne ugovore pa nismo tražili nova tržišta - dodaje Jančo. Na upit kako će se ‘ponašati‘ upravo stvoreni višak svinja, Jančo kaže kako on može otići u jednom valu, u jednom tjednu preko mesne industrije, no ističe predsjednik Središnjeg saveza svinjogojaca, da pritom i klaoničari trebaju imati svoj interes, da im se smanje troškovi klanja, finalne obrade.

I u Poljoprivrednoj zadruzi Slavonski svinjogojac potvrđuju da je zbog izostanka svadbi, neradom restorana i drugog nastupio poremećaj u ponudi i potražnji svinjskog mesa.

Mesari imaju pad
- Imali smo neki ritam i proizvodnju, a sada je to poremećeno. Mesari kažu da je pad od 30 do 50 posto. Ja još uvijek uspijevam to rješavati, no problem je prisutan - kaže upravitelj Zadruge Mirko Kolić iz Budrovaca. Nastavlja kako situacija nije krajnje alarmantna, no do poremećaja ponude i potražnje je došlo, tj. sada je dvije do tri tisuće svinja viška, težine su 130-140 kilograma, no problem je to i kod velikih sustava, dodaje upravitelj PZ-a.

Svinjogojci su, kako bi održali kakav-takav balans proizvodnje i plasmana, spremni i na razgovor o cijeni, svjesni da je ona zakon ponude i potražnje.

– Cijena svinjetine, tovljenika do 140 kilograma, na burzi je 11-12 kuna na račun plus PDV - dodaje Kolić, koji svoju robu plasira po Slavoniji, trgovačkom centru i mesarima.

Na upit je li situacija zrela za aktiviranje interventnog otkupa, tu mjeru država je iznijela u paketu mjera.

Jančo kaže da on osobno nije za takvu intervenciju jer da bi ona značila i svoje cijene koje proizvođače ne bi ni približno zadovoljile.

Suzana Župan
Ne dirati plaće onih u javnom sektoru
“Socijalna davanja, mirovine i plaće u javnom sektoru ne smiju padati, ni pod cijenu zaduživanja. Mi smo iz realnog sektora i gledamo to šire. To su široke kategorije ljudi, oni su potrošači, jedu domaću hranu. Ako njima padne kupovna moć, imamo dugoročnu krizu. Država treba, kada se ovo smiri, reći ljudima: ‘Sada radite, sva vrata su vam otvorena.’ Treba dati zamah i optimizam proizvodnji, da ljude zadržimo, potaknemo na proizvodnju, da se zahukta, a ne danas ukinuti mjere, a sutra im odmah poslati inspekciju”, kaže svinjogojac Goran Jančo.
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike