Novosti
SAMO 23 NOVOOBOLJELA OD KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

Beroš: Broj oboljelih u
danu nije jedini kriterij
za popuštanje mjera
Objavljeno 17. travnja, 2020.
Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produžiti, kaže Božinović

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je rekao da broj oboljelih u danu nije jedini kriterij za popuštanje mjera zaštite od koronavirusa. Rekao je da postoji izlazna strategija koja će ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji. "Jako je važno da pušemo i na hladno i da smo jako oprezni. Bitno je da se krivo ne procijeni trenutak", rekao je ministar. Naglasio je kako je popuštanje mjera logično rješenje u onim županijama koje nisu znatnije pogođene infekcijom. "Od početka ove ugroze balansiramo između spašavanja života i zdravstvene opreznosti, a isto tako ekonomske situacije i ekonomskog života naših građana. Prema tome, nameće se kao životno rješenje da se razmišlja o decentraliziranom pristupu, jer za neke županije gdje nema velikog broja oboljelih može se ranije razmišljati o popuštanju naših mjera", dodao je Beroš. Ministar je za ulazak virusa u domove za starije rekao da su dva najvjerojatnija scenarija ili djelatnici koji su se vratili na posao bez simptoma ili korisnici koji su se s bolničkog tretmana vratili zaraženi.


Kako je objavio Nacionalni stožer civilne zaštite, u Hrvatskoj su u 24 sata potvrđena 23 novozaražena koronavirusom, 71 osoba se oporavila, a jedna je preminula. Srednja dob bolesnika je 50,5 godina. "Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u posljednja 24 sata. I dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sada je on 8,66", naglasio je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je kako trenutno 44 različite institucije u svijetu rade na razvoju cjepiva, a zasad je, prema nekim informacijama, samo jedno potencijalno cjepivo ušlo u prvu fazu kliničkog istraživanja.


Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović poručio je da se mjere produžuju. "Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produžiti. No mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja pojedinih mjera", kazao je. Izvijestio je da je premijer Andrej Plenković tražio od svih ministara da pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta, nakon čega će epidemiološka struka dati preporuke kako organizirati poštovanje tih mjera. "Svako opuštanje donosi određeni rizik. Ovaj je virus pokazao da se brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima", rekao je Božinović.


Stožer je na informacije da u pojedinim domovima, poput splitskog doma na Zenti, nema dovoljno zaštitne opreme, ustvrdio kako opreme ne bi smjelo nedostajati. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako je oprema distribuirana svim županijskim stožerima, pa tako i u Split, pa je raspodjela stvar unutarnje preraspodjele na terenu. Kazao je kako je oprema u ponedjeljak raspodijeljena u Rijeku, Split i Osijek, a u srijedu i četvrtak dijelila se ustanovama socijalne skrbi. Sljedeća pošiljka zaštitne opreme dolazi u nedjelju.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se od početka epidemije mjerama nastoji zaštititi kronične bolesnike. U Hrvatskoj je oko 400.000 osoba s dijabetesom, oko 35 posto osoba s hipertenzijom, a 25 posto ljudi umire od karcinoma. "Prije mjesec dana dali smo preporuke poslodavcima da tamo gdje je to moguće za njih organiziraju posao od kuće. Moramo provjeriti imamo li mogućnost djelovanja na zakonske propise u vezi s tim da kronični bolesnici mogu i trebaju ostati kod kuće", rekao je Capak odgovarajući na pitanje o tome što s kroničnim bolesnicima koji nemaju uvjeta za rad kod kuće, a bili su na godišnjem odmoru ili bolovanju zbog opasnosti od koronavirusa. H/D.Pav.