Novosti
U SABORU SVI SUGLASNI DA ĆE SE POTICAJI KONTROLIRATI

Tko dobije poticaj a ne isplati radnika, bit će zakonski kažnjen
Objavljeno 14. travnja, 2020.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u utorak da Sabor do daljnjega nastavlja s radom prema dogovorenim pravilima te najavio razgovore o izmjenama saborskog Poslovnika kojima bi se se definirao rad zastupničkog doma u vrijeme epidemije.


"Oni klubovi koji imaju veći broj zastupnika i zastupnica imali bi i veći broj nazočnih u sabornici i mogućnost većeg broja rasprava u odnosu prema klubovima koji su manji", najavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.


Glasovanje u petak bit će pak prvi put organizirano tako da će dio zastupnika biti u sabornici, a dio u druge dvije prostorije kako bi se vodilo računa o dovoljnoj udaljenosti između zastupnika. Dio će pritom glasovati elektronički, a ostali ručno, što će se zatim zbrojiti. Jandroković očekuje da će u petak biti izglasane i Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za koje neki tvrde da se njima žele legalizirati dosadašnje odluke kriznog stožera. "Odluke nisu bile nelegalne, zakon ćemo, vjerujem, donijeti u petak i imat ćemo situaciju koja će biti legalna i legitimna, radilo se o izvanrednoj situaciji, a Vladina reakcija bila je iznimno brza i učinkovita te je na adekvatan način odgovorila na izazov koji se dogodio", pojasnio je Jandroković.


Kada je riječ o oporbenim zakonskim prijedlozima, kazao je da će doći na dnevni red, ali da prioritet imaju Vladini zakoni.


Što se tiče oporbe, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) je izvijestio kako SDP traži da svaki petak ministri odgovaraju na pitanja zastupnika, a potpredsjednik iz Mosta Božo Petrov založio se za uvođenje ICT tehnologije u rad parlamenta.


Hajdaš Dončić je kazao da je SDP predložio da u petak nakon slobodne riječi, dok traje epidemija, dolaze ministri u Sabor i sat vremena odgovaraju na pitanja zastupnika. Smatramo da je bolje da zastupnici i javnost budu iz sabornice obaviješteni o svim aktualnim događanjima. To bi bio najbolji način za komunikaciju jer već postaje bespredmetna komunikacija samo iz Stožera, ocijenio je. Petrov smatra da se konačno treba urediti funkcioniranje Sabora, kao i u svim modernim demokracijama, u skladu s tehnologijama koje su nam u 21. stoljeću dostupne.


Komentirajući mogućnost da poslodavci zloupotrebljavaju mjere potpore koje im Vlada isplaćuje, Hajdaš Dončić upozorio je da bi bilo bolje da su radnici, preko Porezne uprave, JOPPD obrasca ili OIB-a, dobivali novac izravnim transferom umjesto što ide preko poslodavaca i na taj način ne bi uopće bilo potrebe za kontrolom jer bi novac izravno dobivao zaposlenik. "Čujemo s terena da ima poslodavaca koji su se okoristili tom Vladinom mjerom i zadržali sebi dio tog transfera, pa kako bismo bili transparentni i javni, trebalo bi otvoriti registar svih poslodavaca koji su primili novac i istražiti je li bilo kakvih zlonamjernih manipulacija", istaknuo je.
Gordan Jandroković izjavio je kako sve one koji pokušaju iskoristiti sadašnju situaciju za vlastitu korist treba najoštrije sankcionirati i javno osuditi. Dodao je da bi varanje bilo i krajnje nemoralno u ovoj situaciji "kada je svima teško, kada imamo bolesne i one koji umiru, kada je Vlada posegnula za nevjerojatnim mjerama da 560 tisuća ljudi iz privatnog sektora trenutno dobiva plaću iz državnog proračuna..." istaknuo je. H
Samo kompromis
"Od svih koji sudjeluju u raspravama i donošenju odluka očekujem da, prvo, shvate situaciju i, drugo, da su Vladine namjere izuzetno dobre i korektne. Dakle, svi se nečega u idućem razdoblju moraju odreći kako bi društvo i država mogli ići naprijed. Svaka isključivost i nerazumijevanje pozicije onog drugog, bilo poslodavaca ili sindikata ne čini dobro ikome", kazao je Gordan Jandroković. "Isključivo se boriti za sebe i pritom ugrožavati drugog i reći ja se ne želim odreći ničega i želim uzeti sve za sebe znači potapati drugu stranu", rekao je i pozvao na solidarnost.
Funkcioniranje Sabora treba urediti u skladu s tehnologijama koje su u 21. stoljeću dostupne