Osijek
REGIONALNA VELETRŽNICA OSIJEK

Od petka počinje i “drive-in” kupnja
Objavljeno 14. travnja, 2020.
Nakon što je otvoreni dio glavne osječke tržnice počeo s radom, dakako, uz sve propisane mjere zaštite, na isti će način ovaj petak (17. travnja), svoja vrata brojnim kupcima otvoriti i Regionalna veletržnica Osijek. No, za razliku od uobičajene kupnje, gdje su do pojave koronavirusa kupci bili u izravnom kontaktu s prodavačima, sada će kupnja biti omogućena isključivo iz automobila, poznatija kao "drive-in" kupnja. Ovu ohrabrujuću vijest za brojne zakupce na Regionalnoj tržnici Osijek potvrdio nam je direktor Davor Majić, pojasnivši da će kupnja biti dopuštena na način da se automobilima dođe tik do mjesta kupnje, odnosno metar uz postavljene klupe. Iako "drive-in" kupnja omogućuje ulaz automobilima u prostor Veletržnice tik do prodavača, Majić naglašava da se ulaz automobila u prostor Regionalne veletržnice Osijek neće naplaćivati.

- Imamo mogućnost organizacije kupnje na način da se kupci provozaju u krug. Kad odaberu ono što im se sviđa, mogu stati i kupiti ono što žele. Hoće li oni izići iz automobila i sami staviti robu u vozilo, ili će to učiniti zakupac, oni će sami odlučiti, no u svakom slučaju osigurali smo minimalan, gotovo nikakav kontakt između zakupaca i kupaca kako bismo u potpunosti poštivali sve mjere zaštite koje su propisane za prodaju na otvorenome - pojašnjava direktor Majić, dodajući da je do petka dovoljno vremena da se sve ideje u vezi početka prodaje realiziraju i da, nakon višetjedne zabrane prodaje, prodavači konačno počnu plasirati svoje proizvode.

Kako bi se u potpunosti poštivale sve propisane mjere osigurana je dezinfekcija ruku, stolova, ali i vozila koja dovoze robu za prodaju. Dezinfekcija vozila obavljat će se pomoću tzv. atomizera, a procjena je da dezinfekcija vozila kupaca neće biti potrebna, jer je zaustavljanje ograničeno u svega desetak minuta, uz neprestanu kontrolu i ispunjenje svih sanitarnih uvjeta, a što je bio i preduvjet za dozvolu rada od strane županijskog Stožera civilne zaštite.

Direktor Majić pretpostavlja da će u petak možda biti nešto manje zakupaca nego ranije, no zato u nedjelju očekuje prodaju i potražnju kakva je bila prije obustave rada zbog koronavirusa. Ondje je, kaže, oko 30-ak zakupaca, i već su i ranije bili zainteresirani za rad budući da svoje proizvode - voće, povrće i rasadu, mogu prodavati u određenom trenutku. Stoga je, kaže direktor Majić, u planu i proširenje suradnje s OPG-ovima koji će ondje, kako se planira, moći pohraniti svoju robu.

- Mi ćemo zauzvrat za njih obavljati dostavu robe koju prodaju, no ta suradnja još nije realizirana. Ono što je izvjesno jest otvorenje veletržnice u petak, no uz sve mjere zaštite. Primijetili smo da su ljudi skloni kupnji iz auta kako bi izbjegli kontakte, i to ćemo im omogućiti uz sve mjere zaštite kako ne bi došlo do bilo kakvih nepravilnosti vezanih uz trenutačne odluke Stožera civilne zaštite - razjasnio je direktor Majić.

Inače, nakon petka, sljedeća prodaja i "drive-in" kupnja ondje će se organizirati dva dana kasnije, u nedjelju.
M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike