Svijet
NAKON KRATKOROČNOG PORASTA, RAZINA RADIJACIJE NORMALNA

Ugašen požar oko černobilske elektrane
Objavljeno 15. travnja, 2020.
Veliki požar koji se širio šumama oko neaktivne nuklearne elektrane u Černobilu ugašen je, rekli su ukrajinski dužnosnici u utorak, a vatru su gasile stotine vatrogasaca uz pomoć aviona i helikoptera. Aktivisti za zaštitu okoliša upozorili su u ponedjeljak da požar pokraj mjesta na kojemu se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa na svijetu predstavlja opasnost od radijacije.

Jaroslav Jemelianenko, organizator izleta u Černobil, na Facebooku je situaciju opisao kao kritičnu, napisavši da je požar zahvatio napušteni grad Pripjat, "gdje je smješten najaktivniji radioaktivni otpad iz cijele černobilske zone".

No ukrajinske vlasti rekle su u utorak da unatoč tome što su registrirani kratkoročni oštri porasti čestica cezija-137 u području Kijeva, koji se nalazi oko 130 kilometara južno od elektrane, razina radijacije sveukupno je ostala unutar normalnih ograničenja te nisu potrebne dodatne zaštitne mjere.

Predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je transparentnost o ovom događaju i s vodstvom interventnih službi sastat će se kasnije u utorak. "Društvo mora znati istinu i biti sigurno", izjavio je u ponedjeljak.

Požar je počeo 3. travnja, u zapadnom dijelu ograđene zone, i proširio se na obližnje šume. Policija je priopćila da su identificirali 27-godišnjeg stanovnika kojeg optužuju za namjerno izazivanje požara. Ostaje nejasno je li osoba koja je navodno priznala podmetanje većeg broja požara "iz zabave", djelomice ili potpuno odgovorna. H
Možda ste propustili...

NOVI UDARI NA SJEDIŠTE RUSKE CRNOMORSKE FLOTE

U napadu na Sevastopolj ubijeni i ruski generali

BRITANSKI MINISTAR OBRANE GRANT SHAPPS

Protuzračnu obranu ojačati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARK DICKEY: ŠANSE DA IZIĐEM ŽIV BILE SU MALE

Zahvala spašenog speleologa HGSS-u

2

SCHMIDT NA METI

Dodik nastavlja s brutalnim uvredama

3

DUŽNOSNIK STRANKE KOSOVSKIH SRBA

Milan Radoičić preuzeo odgovornost za napad na Kosovu