Ekonomija
IT SEKTOR ZA SADA NAJSOLVENTNIJI

Većina tvrtki ima za rad do mjesec dana
Objavljeno 10. travnja, 2020.
U Osječko-baranjskoj županiji samo 136 tvrtki ima gotovine za poslovanje od 6 do 12 mjeseci, a 88 za duže od godinu dana

Koliko bi hrvatske tvrtke, koje su u ovoj situaciji vezano uz širenje koronavirusa morale prestati raditi, mogle izdržati bez prihoda, samo na osnovi sredstava na žiroračunu?


Upravo je to Firmoteku, hrvatsku internet-stranicu specijaliziranu za pružanje javno dostupnih poslovnih informacija o poslovnim subjektima koji imaju obvezu javne objave financijskih podataka, ponukalo da na osnovi podataka koje posjeduju naprave projekciju koliko bi hrvatske tvrtke mogle izdržati bez prihoda, samo s onim što imaju na žiroračunu. Izvor podataka za projekcije su im godišnji financijski izvještaji za 2018. godinu (podaci za 2019. godinu očekuju se nakon 30. lipnja).


Statistiku su (od)radili na 99.039 tvrtki iz realnog sektora koje imaju rashode veće od 50.000 kuna godišnje, odnosno 4200 kuna mjesečno.
Troškovi

​Vidljivo je da 60 posto tvrtki ima novca samo za rad od mjesec dana, ako ostanu bez novih prihoda.


- Plaši podatak da od tog broja čak njih trećina ima novca samo do sedam dana. Riječ je o 33 tisuće tvrtki i 249.000 zaposlenih - upozoravaju u Firmoteci.


Najveći broj zaposlenih, gotovo 300 tisuća, u tvrtkama je koje su sposobne biti likvidne do tri mjeseca.


S druge strane ljestvice je 9,19 % (9097) tvrtki koje bi imale novca za pokriće troškova od tri do šest mjeseci, u uvjetima rada bez kune prihoda. Najboljih tvrtki, visokolikvidnih, onih koje bi mogle izdržati više od 12 mjeseci, samo je 3,93 % (3894), u kojima radi 1,23 % (11.175) zaposlenih, koje u Firmoteci nazivaju srećkovićima.


A kakva je situacija u Osječko-baranjskoj županiji? Podaci iz istog izvora odnose se na 4225 tvrtki koje su u 2018. godini imale ukupne rashode jednake ili veće od 50.000 kn, a slično kao i na nacionalnom uzorku, najviše je onih, njih 1631, koji imaju gotovinu za manje od tjedan dana. No problem je u tome što u tim tvrtkama radi gotovo polovina zaposlenih. S druge strane 136 tvrtki ima gotovine za poslovanje od 6 do 12 mjeseci, a 88 tvrtki za duže od godinu dana.
Sposobnosti

U razgovoru s nekolicinom lokalnih gospodarstvenika nitko nije bio voljan otkriti stanje svoje "lisnice". No jasno je kako velike tvrtke, koje su u sastavu korporacija, imaju obvezu uvijek biti likvidne - na taj način zapravo dokazuju menadžerske sposobnosti. Nekoliko srednje velikih tvrtki nastoji ostvareni višak prihoda uvijek investirati.

Iz naše blic-ankete pokazuje se kako je i u ovom slučaju lokalna IT scena za sada najsolventnija. S druge strane, ugostitelji i pružatelji usluga, koji ovise isključivo o dnevnom priljevu novca, odmah su nakon obveze zatvaranja bili prisiljeni otpustiti zaposlene. Zaključno, i u Firmoteci su stava kako je u ovom trenutku važno što više održati radnu aktivnost, ali i likvidnost jer u suprotnom možemo govoriti da će više od 60.000 tvrtki, ili njih čak 60 posto, biti u problemu te da 590.000 zaposlenih može ostati bez posla ili u boljem slučaju imati znatno manju plaću.


Dario Kuštro
33

tisuće tvrtki s 249.000 zaposlenih ima novca za održavanje poslovanja do samo sedam dana

300

tisuća radnika zaposleno je u tvrtkama koje su sposobne biti likvidne do tri mjeseca

590

tisuća zaposlenih moglo bi ostati bez posla ili u boljem slučaju imati znatno manju plaću
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike