Kultura
IMUNITET OSJEČKE MATICE HRVATSKE U IZOLACIJI

Trojan: Jačamo tim i gradimo projekcije za budućnost
Objavljeno 10. travnja, 2020.

Osječka se Matica hrvatska, u suradnji s partnerima - Ministarstvom kulture RH, Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom - odnedavna vrlo jasno profilira u kulturnu udrugu koja inzistira na suradnji sa studenskom i srednjoškolskom populacijom u svom okružju kroz inventivne projektne prijedloge Mladi u kulturi, Komorni teatar, Pop kultura u Osijeku 50-ih i 60-ih, književni časopis Književna revija, Dane Matice hrvatske za vrijeme kojih, uslijed inzistiranja na alternativnom u umjetnosti i kulturi, prizivaju mlađe generacije sugrađana.


Pri tom se razlikuju, kako od Središnjice, tako i od svih ogranaka Matice hrvatske, težeći k obnovi aktivnog članstva i novoj energiji koja bi osvježeno i osmišljeno gradila kulturni identitet grada i županije. Uz to se osječka Matica nudi kao primamljiv i ozbiljan inkubator za izvornu misao pri oblikovanju kulturnih sadržaja, potičući u svakom trenutku različitost dok je god afirmativno atribuirana.

Održivost kulture

- Početak je 60. godišta časopisa urednica Tatjana Ileš osmislila provocirana recentnim trenutkom, u jeku javnozdravstvene ugroze tijekom koje sa suradnicima pokušava misliti iznimno aktualnu temu održivosti. Naime, o temi prvoga broja, koji ćemo uskoro ponuditi javnosti, započeli smo razgovarati još u prosincu 2019., prikupljajući ideje i kreativne poticaje stručnjaka iz različitih područja znanosti, kulture i umjetnosti. Održivost u kulturi i održivost kulture primarni su pravci u kojima promišljamo na početku godišta. Dakako, u najširem smislu pojma kulture i prema svim rukavcima održivoga razvoja. Znanost i kultura, a time i umjetnost, prostori su unutar kojih je potrebno poticati, afirmirati i podržati punktove suradnje te javno prezentirati zajedničke učinke. I u tom je smislu Književna revija otvorena platforma zdravim novim idejama, nekonvencionalnim pristupima i zanimljivim kulturnim eksperimentima jer, stavljajući u fokus održivost kulture, naglašavamo činjenicu da održivi razvoj bez kulture nije moguć. Iz kulturnih politika EU razvidno je dvosmjerno poimanje kulture - i kao cilja i kao sredstva društvene transformacije. No, kako odgovoriti na izazove (post)globalizacijskoga doba u kojem živimo pa i u području kulture treba tek vidjeti, a sve u smislu promišljanja o kulturi i održivosti u doba krize, o kulturnom nasljeđu i održivom razvoj lokalnih zajednica, održivosti medijskih i umjetničkih praksi, o raznolikosti u kulturi i interkulturnoj komunikaciji kao pokazatelju održivosti u kulturi - doznajemo od Ivana Trojana, koji dodaje da je u procesu i izrada drugog broja koji će biti posvećen 100. godišnjici lutkarstva u Hrvatskoj, a koji rade u suradnji s europskim teatrolozima koji promišljaju lutkarsko kazalište, sa svim hrvatskim lutkarskim kazalištima te strukovnom udrugom lutkarskih kazališta UNIMA, uz veliku podršku predsjednice, ujedno i tajnice osječke Matice, Jasminke Mesarić.

Usmjereni na mlade

Treći broj Revije bit će povezan s realizacijom Dana Matice hrvatske 2020. koje su uslijed virusne ugroze morali odgoditi za rujan/listopad/studeni tijekom kojih će realizirati desetak interaktivnih predavanja i radionica usmjerenih k mlađoj (srednjoškolskoj i studentskoj) populaciji grada Osijeka kojim bi se preko vrhunskih predavača sa Sveučilišta, matičinih članova, prezentirao i popularizirao u mlađe publike njihov trenutni rad iz područja humanističkih i društvenih znanosti, kulture i umjetnosti. Predavanja i radionice obuhvaćale bi široki spektar tema: od vezanih uz izvedbene umjetnosti do hermetičnijih sadržaja koji bi bili vezani uz određene kulturološko-poetičke odrednice slavonskog i hrvatskog prostora 20. i 21. stoljeća s inzistiranjem predavača na feedback publika i konstruktivni razgovor tijekom nastavnog procesa.

- Očekuje nas do kraja godine i produkcijska briga za književni segment Osječkog ljeta kulture i zahvalni smo Gradu Osijeku što je prepoznao organizacijski i stručni potencijal novoga vodstva osječke Matice. Nadamo se i istovjetnom povjerenju i potpori Županije pri ukoričenju sedam rukopisa vrsnih slavonskih esejista, prozaista i pjesnika… Ideja i energije u osječkoj Matici ne nedostaje. Žao nam je što nas je aktualno socijalno udaljavanje na trenutak zaustavilo u jačanju tima, a time i u snažnijem kritičkom promišljanju osječke i slavonske kulturne i umjetničke prošlosti i sadašnjosti, uz pomoć kojih gradimo projekcije za budućnost. No, uvjeren sam da će uskoro maknuti s televizijskog ekrana onaj jezično problematični imperativ - zaključuje predsjednik Trojan.


Narcisa Vekić
Realizacija programa čim popusti zdravstvena ugroza

Nažalost, još neobuzdani koronavirus spriječio nas je u realizaciji dviju vrhunskih kulturnih manifestacija koje smo planirali za ožujak: promociju sjajnog romana Milovana Tatarina čija je radnja smještena u našu Tvrđu koju smo planirali zajedno s prijateljima i kolegama iz Muzeja Slavonije te obilježavanje 90 godina života i 70 godina rada iločko-osječkog zaslužnog književnika i humanističkog znanstvenika Bogdana Mesingera koje smo produkcijski uobličili u suradnji s osječkim Filozofskim fakultetom i Akademijom za umjetnost i kulturu. Svakako se radujemo realizaciji programa čim popusti zdravstvena ugroza.

No, aktualna nas kriza nije sputala u osmišljavanju koncepcije novih „Književnih revija“, nacionalno vrijednog časopisa za književnost osječke Matice koja ove godine proslavlja 60 godina neprekinuta izdavačkog niza. Valja zabilježiti kako ćemo okrugli rođendan proslaviti u Zagrebu tijekom skorašnje Noći knjige prezentirajući brojne kulturne, umjetničke i znanstvene dosege koji su ostali zabilježeni ne samo unutar korica „Književne revije“, već naknadno i u brojnim hrvatskim kulturnim leksikonima i povjesticama - napominje Ivan Trojan.
AKCIJE KOJE NOSE POTPIS MATICE
- Netom prije aktualnih restrikcija vezanih uz socijalnu kontaktnost približavali smo opsege kulturne djelatnosti Matice osječkoj javnosti početkom ožujka na Sajmu antikviteta. Tom prigodom smo u opuštenom razgovoru s brojnim zainteresiranim građanima uz šalicu čaja prezentirali nakladničku djelatnost osječke Matice hrvatske te kulturno-umjetničke akcije koje nas sve zajedno očekuju tijekom godine, a nose potpis Matice - doznajemo od izv. prof. dr. sc. Ivana Trojana, predsjednika Ogranka.

U istom je tjednu osječka Matica darovala par stotina svojih kvalitetnih knjižnih izdanja knjižnici osnovne škole u Laslovu te je imala u planu isto učiniti osnovnoškolskoj knjižnici u Petlovcu, slijedeći drevne statutarne odluke o pomaganju hrvatskih učenika i studenata te promicanju narodne prosvjete i kulturne samosvijesti.
60.

godište Književne revije: provocirani su temom održivosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike