Novosti
ZARAŽENO DESET KORISNIKA SPLITSKOG DOMA ZA STARIJE

Utvrdi li se odgovornost, snosit će se i posljedice
Objavljeno 8. travnja, 2020.

Na koronavirus zasad je pozitivno desetero korisnika splitskog Doma za starije i nemoćne, a svih 49, koliko ih je evakuirano u KBC Split, imaju uglavnom blage tegobe. Utvrdi li se nečija odgovornost, snosit će se i posljedice, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš.


Ministar Beroš, nakon sastanka sa županijskim Stožerom civilne zaštite, rekao je da je od ukupno 318 korisnika Doma za starije i nemoćne evakuirano 49 bolesnika koji su boravili na drugom katu doma te da su adekvatno zbrinuti u KBC-u na Križinama.


Do sada je zaraza koronavirusom utvrđena kod njih desetero, ostali su testirani i njihovi se nalazi očekuju. Nakon dolaska u bolnicu korisnici su prošli pretrage pluća, EKG te krvnu obradu.


"Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, a ostali dijelovi fizički su odvojeni", istaknuo je Beroš.


Svim djelatnicima koji su brinuli o korisnicima s 2. kata Doma za starije i nemoćne određena je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani, jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o tome da se testiraju svih 134 djelatnika doma", dodao je ministar. Upitan ima li saznanja o tome da su korisnici imali simptome bolesti još prije desetak dana, kao što je to izjavio ravnatelj doma Ivan Škaričić, Beroš je kazao da su ta pitanja postavili na sastanku sa Stožerom civilne zaštite i da na njih očekuju odgovore. "Ako se utvrdi i dokaže da je netko znao da korisnici usluga ili djelatnici imaju određene tegobe, to je prema naputcima Ministarstva demografije, dovoljan razlog za određene sankcije", kazao je Beroš. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da je 49-ero štićenika splitskog doma zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb.


Bedeković je kazala da je Ministarstvo socijalne skrbi u svakodnevnoj komunikaciji s pružateljima institucionalnog smještaja, a da sukladno preporuci Nacionalnog stožera od 25. ožujka, ustanove su dužne na dnevnoj bazi Ministarstvo izvještavati o nastalim promjenama zdravstvene situacije među svojim korisnicima.
Na upit je li Ministarstvo zaprimilo obavijest iz tog doma o promjeni zdravstvenog stanja kod korisnika unatrag deset dana, Bedeković je kazala kako je ravnatelj tog doma o tome obavijestio Ministarstvo u ponedjeljak, a kako prije toga nije bilo informacija u tom smislu. "Zadnje izvješće koje smo dobili iz Doma za starije i nemoćne u Splitu bilo je u utorak, u 21 sat", kazala je Bedeković, dodavši da informacije o tome da ima promjena vezanih uz koronavirus prije toga nije bilo. U 13.30 sati u srijedu je počela dezinfekcija Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.H
Bernard Kaić

voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a

Najprije će se izvidjeti organizacija rada i tijek ljudi, a potom će provjeriti koga još treba uzeti u obzir radi testiranja i procijeniti mogućnost proširenosti infekcije. Želimo vidjeti što se još može i treba učiniti kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije. Rekli su nam da unutar doma više nitko nema nikakve simptome, no mi ćemo to sada sve temeljito provjeriti.
Možda ste propustili...

VLADA O OSOBAMA S INVALIDITETOM, POLJOPRIVREDI I IZBORIMA

Veća naknada za njegovatelje