Regija
KLUB DDK 100+ VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

“Mi smo na vas ponosni” virtualna je spomen-knjiga darivatelja krvi
Objavljeno 9. travnja, 2020.
VIROVITICA - Od 15. svibnja prošle godine pri Društvu Crvenoga križa Virovitičko-podravske županije djeluje Klub dobrovoljnih darivatelja krvi 100+ VPŽ. Članstvo u klubu je počasno, a njegovim članovima postaju muškarci koji su krv darovali 100 i više puta i žene sa 75 i više puta darovanom krvi.

U vrijeme kad je osnovan, mjesto u tom prestižnom klubu svojom plemenitošću zaslužilo je 28 dobrovoljnih darivatelja krvi, a danas ih je 30 iz Virovitičko-podravske županije, 24 muškarca i 6 žena. Na čelu kluba su predsjednik Denis Delić iz Pčelića i dopredsjednici Elza Blagajac iz Orahovice i Ivan Farkaš iz Slatine. Prema riječima predsjednika Delića, zajedničkim aktivnostima jačat će se međusobna povezanost članova, koji će se posebno zalagati na promidžbi darivanja krvi na području županije i aktiviranju novih i mladih darivatelja.

– Mi se zalažemo za dostojnu zahvalnost svim darivateljima krvi i zato smo u suradnji s predsjednikom Crvenoga križa naše županije Vladimirom Jelenčićem pokrenuli virtualnu spomen-knjigu članova našega kluba "Mi smo na vas ponosni". Kroz ovu spomen-knjigu želimo sačuvati uspomenu na naše najistaknutije darivatelje, one koji su nesebično i samozatajno godinama činili dobro, darivali dio sebe, poklanjali život i zdravlje bolesnima, te donosili nadu i radost njihovim obiteljima - kaže predsjednik kluba Delić.

Predsjednik CK VPŽ-a Vladimir Jelenčić ističe kako je svaka darovana kap krvi utkana u zajedničku rijeku ljubavi i dobrote koju darivatelji već desetljećima humano daruju potrebitima.

– Naša je dužnost otrgnuti od zaborava sve ove heroje koji su toliko puta dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno drugima spasili život ili pomogli da im se vrati zdravlje. Treba također organizirati i dodatna druženja članova i izlete, jer se davalaštvo krvi do sada nije primjereno vrednovalo, niti u našim lokalnim zajednicama niti na razini države – predlaže Jelenčić.

U virtualnoj spomen-knjizi nalazi se popis članova kluba i njihove fotografije s godinom rođenja, mjestom stanovanja i brojem dobrovoljnih davanja krvi. S područja Gradskog društva Crvenoga križa Orahovica pet je članova kluba, a rekorderi su Vanja Smojver (rođen 1965.) iz Malog Rastovca među muškarcima sa 111 darivanja i Elza Blagajac (1954.) iz Orahovice sa 97 darivanja krvi. Iz GDCK Slatina u klubu je osam članova, a rekorderi su Krešimir Paradinović (1958.) iz Kapinaca sa 114 darivanja i Jozefina Jeđud (1947.) iz Slatine sa 75 darivanja krvi.

Najviše je članova kluba iz GDCK Virovitica. Među njih 17 rekorderi kluba su Slavko Nemet (1956.) iz Pitomače i Drago Pezić (1950.) iz Virovitice. Svaki od njih čak je 120 puta darivao krv.

Prva organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi provedena je u Sisku 1953. godine, a Kabinet za transfuziju krvi u tadašnjem Medicinskom centru u Virovitici osnovan je 1. listopada 1958. godine. Već sljedeće godine održane su 24 terenske akcije na području današnje Virovitičko-podravske županije s 1375 prikupljenih doza krvi. Od 2012. godine krv prikupljaju zavodi za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. S područja pet slavonskih županija krv prikuplja Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek. Petar Žarković
30

je darivatelja rekordera iz Virovitičko-podravske županije u klubu
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike