Osijek
I GINEKOLOZI RADE PRILAGOĐENO

Svaka trudnica uredno zbrinuta i kod svojeg ginekologa i u bolnici
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Trudnice primamo, a ostale pacijentice samo u slučaju hitnih stanja, poput iznenadnih bolova ili krvarenja, ističe dr. Glavaš

Početkom uvođenja strogih mjera zaštite i djelatnika zdravstvenih ustanova i pacijenta, a u cilju smanjenja prenošenja koronavirusa, i ginekološke ordinacije u primarnoj zdravstvenoj skrbi, ali i ginekološki odjeli pri bolnicama započeli su poseban režim rada. Kako je riječ o dijelu medicinske skrbi koji se brine za najosjetljiviju populaciju kao što su trudnice, mnoge Osječanke zanima kada se i kako sada mogu javiti svojem odabranom specijalistu ginekologije, ali i kakav je postupak liječenja na Klinici za ginekologiju KBC-a Osijek.

Smješteni u rodilištu
- Upute nacionalnog Stožera vrlo su striktne i kažu kako bi ginekologija u bolnicama trebala biti na usluzi samo hitnim i onkološkim bolesnicama te za porođaje, ali mi ne možemo ostaviti trudnice, posebno ako je u pitanju neka patologija. Stoga svaka zabrinuta trudnica kod nas dobije pregled jer ja nikada neću vratiti kući trudnicu koja se brine da nešto nije u redu.

Inače, priča o tome da trudnice ne mogu biti zaražene novim virusom je netočna. No ono što je evidentno prema svim slučajevima do sada jest da su simptomi bolesti u trudnica puno blaži, za razliku od primjerice situacije kada je vladala H1N1 gripa (poznatija kao svinjska gripa, nap.a.), kada se u trudnica razvijala iznimno teška klinička slika i one su se s tom bolešću nosile puno lošije od ostalog stanovništva. Inače, mi smo trenutačno smješteni samo na jednom katu naše zgrade, i to u dijelu rodilišta, a ostale smo dijelove Ginekologije prepustili Internoj klinici. No za sada funkcioniramo bez problema - objasnila je za naš list doc. dr. sc. Andrijana Müller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Nema panike
Redoviti pregledi svih trudnica neometano teku i u ordinacijama primarne zdravstvene skrbi. Tako nam dr. med. Mirjana Glavaš naglašava kako su iznimno zadovoljni razumijevanjem pacijentica, ali i njihovom sabranošću i mirnom komunikacijom.

- U svoje smo radno vrijeme uvijek dostupni telefonski i sve što nije hitno rješavamo preko telefona ili e-maila. Nije problem ako se trebamo čuti i pet puta s pacijenticom. Samo u slučaju hitnih stanja, a to su neki iznenadni bolovi ili krvarenja, pacijentice primamo u ordinaciju. Redovite sistematske preglede za sada ne radimo kod zdravih žena. Što se tiče trudnica, tu radimo prema običajnom rasporedu. Moram reći da su trudnice vrlo disciplinirane i nema nikakve panike među njima. Naručujemo ih u razmaku od pola sata kako bismo nakon svake trudnice mogli dezinficirati i prozračiti prostor te kako se one ne bi susretale. One sada na preglede dolaze same, bez muževa, većinom vlastitim prijevozom. Uistinu imamo lijep odnos s njima, a što se nas tiče, mi se štitimo maskom, a time pazimo i na naše klijentice - napominje dr. Glavaš.

U ordinaciji dr. med. Miće Rosse također napominju kako su morali uvesti neke promjene radi zaštite i pacijentica i osoblja. Tako Poliklinika Rosso radi redovito, ali u manjem opsegu, a za sva pitanja ili konzultacije na raspolaganju su preko e-maila, telefona i društvenih mreža.

U samom Domu zdravlja Osijek do povratka liječnika sa specijalizacije djeluje tim bez nositelja, no u ambulanti je tijekom radnog vremena na telefonu medicinska sestra.

- Dva ili tri puta, ovisno o narudžbama, dolazi i liječnik. Za sve dogovore o pregledu i poneki savjet uvijek se može dobiti sestra na telefonski broj ambulante - naglašava ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić.

Nefreteta Z. Eberhard
KAKAV POROĐAJ AKO JE TRUDNICA POZITIVNA?
Predstojnica Klinike za ginkologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek objašnjava i kakva je situacija ako je trudnica pozitivna na koronavirus.

- Što se tiče porođaja kod trudnica koje su pozitivne na COVID-19, jasna je preporuka da se ide na carski rez, no tu također nema mjesta strahu jer to ne znači da će trudnica koja oboli od COVID-19 baš i roditi tijekom razdoblja zaraženosti. To vam je kao gripa, ako trudnica oboli u prvom ili dugom tromjesečju, sigurno više neće biti zarazna u vrijeme porođaja, tako da on ide normalnim putem ako je sve ostalo u redu. Mi do sada nismo još imali ni jedan porođaj carskim putem zato što je trudnica bila zaražena. U jednom smo slučaju imali tek sumnju, no stigao je nalaz da je trudnica negativna, pa je porođaj uredno protekao vaginalnim putem te su dobro i majka i beba - kaže doc. dr. sc. Andrijana Müller.
Moram reći da su trudnice vrlo disciplinirane i nema nikakve panike među njima, kaže dr. med. Mirjana Glavaš
kod trudnica
SIMPTOMI COVID-19 PUNO BLAŽI
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike