Osijek
DRUKČIJA SVAKODNEVICA STANOVNIKA ZOOLOŠKOG VRTA

Neki sramežljivci i samotnjaci postali pravi društvenjaci
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Naša ekipa svjedočila dolasku ozlijeđenog orla štekavca u oporavilište Zoološkog vrta, gdje će mu biti pružena stručna skrb

Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je brojne životinje u osječkom Zoološkom vrtu iz njihovih nastamba, a tjedni bez posjetitelja odrazili su se i na njihovo ponašanje, u što se uvjerila i naša novinarska ekipa za vrijeme obilaska najvećeg ZOO-a u Hrvatskoj. Dotad samotne i sramežljive životinje, poput vukova, rakuna i vidri, sada se opušteno izležavaju na lako uočljivim mjestima, a djelatnici koriste priliku za poslove održavanja i uređenja okoliša.

"S obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju, i mi smo se prilagodili svim preporukama, pa se tako hrana za životinje priprema u odvojenim prostorijama koje se svakodnevno dezinficiraju, a zaposlenici se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite prilikom boravka u zajedničkim prostorima. Odnedavno se u razvažanju hrane za sve naše stanovnike koristimo i električnim vozilom koje je ekološki prihvatljivo, nečujno i ne stvara buku te tako uopće ne uznemirava životinje. Također, pripremamo novu nadstrešnicu za deve, pa smo uklonili staru, a s pojavom ljepšeg vremena iz zimskih nastambi pustili papige", opisuje nam dinamičnu svakodnevicu rukovoditelj Zoološkog vrta Denis Vedlin.

Naš se planirani posjet osječkoj životinjskoj oazi nenadano i posve lutrijski pretvorio u pravo iskustvo a la dr. Doolitle, nakon što je u oporavilište Zoološkog vrta pristigao ozlijeđeni orao štekavac iz Kopačkog rita. Naime, baš u trenutku kad nam je zoologinja Tatjana Šalika Todorović objašnjavala na koji način funkcionira oporavilište za strogo zaštićene vrste, poput ptica grabljivica i sitnih zvijeri, na vratima se pojavila ekipa iz baranjskog močvarnog bisera i donijela ozlijeđenu pticu. Zoologinja nam je objasnila da će nakon što veterinari procijene stanje i izvedu eventualni operativni zahvat, orao doći k njima na oporavak i rehabilitaciju, nakon čega bi, ako sve bude u redu, trebao biti vraćen u prirodu. Objasnila je također kako svi zajedno možemo pomoći u spašavanju ozlijeđenih ptica, ili ptica koje su ispale iz gnijezda, poput sova ušara, na način da ih nakon pronalaska prekrijemo ručnikom i pokušamo vratiti na najbližu granu, a roditelj će ih potom nahraniti.

Za vrijeme našeg posjeta Zoološkom vrtu ondje se našla i veterinarka Vesna Vincenc-Spasovski, koja je pružila prvu pomoć ozlijeđenom orlu, a usput nam je pojasnila na koji se način životinje štiti od mogućeg prijenosa koronavirusa. "Čim je počela ovakva epidemiološka situacija, odredili smo koji će timaritelji ulaziti kod primata, jer oni su ipak najugroženiji, s obzirom na gensku sličnost s čovjekom te smo ukinuli socijalnu interakciju", istaknula je Vince-Spasovski.

Do ponovnog otvaranja za javnost stanovnici ZOO-a imaju gradsku oazu na lijevoj obali samo za sebe, a mi ćemo se još malo strpjeti.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana