Svijet
SUSTAV SE RASPADA

Koronavirus ispostavio BiH još jedan račun za daytonski ustroj
Objavljeno 9. travnja, 2020.

Pandemija prouzročena koronavirusom ispostavila je Bosni i Hercegovini još jedan od računa koje već gotovo dva i pol desetljeća plaća zbog svog nefunkcionalnog unutarnjeg ustroja, ocjena je medicinskih stručnjaka koju u srijedu prenose lokalni mediji.

U BiH je od izbijanja epidemije bolesti Covid-19 zabilježeno gotovo 800 slučajeva virusne zaraze te 33 smrtna slučaja koja se mogu s tim povezati.

Iako su umrle uglavnom osobe starije životne dobi i kronični bolesnici, okolnosti pod kojima je potkraj prošlog tjedna na sarajevskoj Klinici za plućne bolesti preminuo ugledni liječnik, epidemiolog Šefik Pašagić (61), potaknule su burne rasprave o stanju u zdravstvu opterećenom nelogičnim podjelama, manjkom opreme, kvalitetnih liječnika te lošim upravljanjem sustavom.

"Taj je sustav bio prije infekcije, i s njim nitko nije bio zadovoljan. To je sad došlo na naplatu, to se zove Dayton", kazao je za televiziju N1 primarijus Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH.

Rasprava o stanju u zdravstvu u BiH eskalirala je nakon što je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u utorak pozvao sve građane da slučajeve neetičnosti dokumentiraju kako bi se liječnicima koji postupaju neetično oduzela dozvola za rad.

Radončićeve teške optužbe na tragu su izjava supruge doktora Pašagića koja je nakon njegove smrti u dramatičnoj ispovijedi medijima ustvrdila kako su se njih dvoje deset dana neuspješno pokušavali izboriti da netko od liječnika iz sarajevskih domova zdravlja uopće pregleda njezinog muža i postavi dijagnozu. Sve što su dobili bio je "telefonski pregled", a kada se stanje toliko pogoršalo da je Pašagić dospio do bolnice, za njega je već bilo kasno.

U BiH se u slučaju indicija o zaraženosti koronavirusom javlja liječniku telefonom. No, za to predviđene telefonske linije zagušene su.
Vuk Tešija
Dodiku malo trećina, pa ucjenjuje
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako još uvijek nema suglasnosti o raspodjeli 330 milijuna KM koje bi BiH trebala dobiti od MMF-a te je otkrio kako se entitet Republika Srpska ne slaže s uobičajenom formulom raspodjele novca 33 posto za RS, a 66 posto za Federaciju BiH, i traži “najmanje 40 posto”, javljaju bh mediji. Formula 33:66 uobičajeno se primjenjivala kod svih dosadašnjih podjela novca, a u slučaju 40:60 posto, RS bi dobila oko 23 milijuna KM više nego što joj inače pripada. Dodik je zaprijetio nepotpisivanjem ugovora s MMF-om.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike