Dome slatki dome
MIRISNE I OTPORNE

Ruže uljepšavaju vrt i balkon
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Kako biste ružu zaštitili od raznih nametnika i štetnika, oko nje posadite začinsko bilje

Ružu nazivaju kraljicom cvijeća.Prije se više vodila briga kako bi se postigao zadivljujući izgled, (a zanemaren je miris), no danas se vrste koje mirišu i otporne su na bolesti ponovno uzgajaju.

Postoji više od 25.000 vrsta ruža različitih boja, mirisa i oblika. Ruža u kitici, suvremena, patuljasta, divlja, starinska, grmolika, penjačica, stablašica... Ovo svestrano trajno ukrasno drvo, grm, stablo je savršeno za upotpunjavanje vašeg balkonskog, ili vrtnog uređenog okoliša. Ruža voli sunčana i prozračna mjesta, a raste na različitim vrstama tla, iako joj najviše odgovara glinasto tlo. Postoje vrste kojima odgovara rast u sjeni. Kada je o zalijevanju riječ, ruže je potrebno zalijevati većim količinama vode koja će doprijeti u dubinu i na taj način postati dostupna korijenju u dubljim slojevima.

Ruže koje cvjetaju u kiticama ili floribunda, nastale su križanjem između ruža krupnog cvata i višecvjetne ruže. Cvjetaju cijelo ljeto. Patuljaste ruže su sve one koje su niže od pola metra

Sadnja
Idealno vrijeme za sadnju ruža je studeni, no možete ih saditi i u rano proljeće, ali sadnja je moguća i tijekom cijele godine.

Za sadnju ruža morate uzeti dovoljno vremena, jer je potrebno iskopati jamu dimenzija barem 40x40x40 cm. Ruže sadimo u pojedinačne jame, pazeći da mjesto cijepljenja bude oko tri prsta ispod površine tla. Korijenje mora slobodno visjeti, a ne savijati se uz stjenke jame u koju se ruža sadi. Pazite da je mjesto cijepljenja ispod razine tla, jer će tako cijepljeno mjesto biti zaštićeno od hladnoće tijekom prve zime kada je mlada ruža najosjetljivija.

Ako sadite ruže stablašice, u jamu najprije postavite jedan štap, jer bi njegovim naknadnim postavljanjem mogli oštetiti korijen.

Nikada ne zalijevajte jamu prije sadnje, nego zalijte sadnicu kada je zasađena. Preporuča se namakati ruže prije sadnje u vodi, a nakon toga odrežite trule i tanke grane te one dijelove koje pokazuju znakove bolesti. Posljednje dohranjivanje mora se obaviti krajem lipnja, a prvo možete napraviti u studenome. Danas u trgovinama možete nabaviti mineralna gnojiva s malim postotkom dušika, ali s visokim postotkom fosfora i kalija koji potiču bogati cvat. Mineralna gnojiva dodajte dva puta godišnje. Prilikom gnojidbe gredicu obvezno plitko okopajte i razgrnite zemlju koju ste prije zime nagrnuli na podnožje ruža..

Orezivanje
Ruže orezujemo čim se temperature zraka ustabile, dakle od ožujka, a u nekim krajevima već i u veljači. Najpovoljniji je trenutak za to kada krenu prvi izboji, kako bismo bili sigurni da nećemo odrezati izboje za koje smo mislili da su se smrzli. Nakon rezidbe slijedi obvezna obrada tla oko ruža te njihova prihrana organskim i mineralnim gnojivima.

Orezivanje suvremenih ruža (može se koristiti za velikocvjetne ruže, čajevke, floribunde, ruže patio i minijaturne ruže) - odstranite sve odumrle grane što bliže zemlji. Odstranite sve stabljike koje rastu prema sredini grma kako biste osigurali više zraka. Prikratite sve pretanke izdanke do zemlje, jer oni nikada neće dobro cvasti. Odstranite sve stare i debele stabljike i odumrle čvorove te koristite velike škare s dugim ručkama, ako je to potrebno. Prikratite preostale zdrave izdanke na visinu od oko 20-30 cm, budući da cvjetove formiraju na mladim izdancima.

Orezivanje grmolikih ruža (može se koristiti za engleske, starinske, divlje i parkovne ruže)- odstranite sve odumrle grane, tanke zamršene izboje, tanke vretenaste izboje te ostavite tri do sedam stabljika. Odrežite postrane izboje tako da svaki na sebi ima po dva spavajuća pupa. Prikratite izboje na 40 do 60 cm visine, odnosno prikratite ih na jednu trećinu. Penjačicama ostavite okomite izboje koliko je god moguće netaknute, a izboje sa strane skratite na tri spavajuća pupa. Njegujte svake godine brzorastuće izboje koji niknu, jer stari glavni izboji kada odrvene i zato proizvode manje cvjetova.

Jasminka Knežević
Stablašice, penjačice...
Grmolike ruže cvjetaju cijelo ljeto, a mogu se koristiti i kao pokrivačice tla. Ruže penjačice često se koriste za žive zidove i pregrade, ruže stablašice imaju duboki korijen i visoki rast.. Divlje ruže rastu isključivo u prirodi i cvjetaju jednom godišnje. Starinske ruže cvjetaju jednom ili dva puta u sezoni, i vrlo su mirisne.
Ruže se zalijevaju većim količinama vode koja će doprijeti u dubinu i na taj način postati dostupna korijenju u dubljim slojevima
Poticanje rasta
Kako bismo potaknuli rast i cvatnju ruže potrebno ju je nekoliko puta godišnje orezati. Osigurajte adekvatnu opremu poput rukavica koje će vas štititi od trnja i dobrih škara. Mladice koje nekontrolirano niču iz tla iščupajte, a orezano granje obvezno uklonite od ruže, jer se na njima mogu stvoriti uzročnici raznih bolesti.
Zaštita
Kako biste ružu zaštitili od raznih nametnika i štetnika, poželjno je oko nje posaditi neko začinsko bilje. Lavanda i ružmarin štitit će ružu od lisnih uši, a vlasac, češnjak i luk sprječavaju nastajanje gljivica. Postoje razni pripravci koji će vam pomoći suzbiti gljivične bolesti, poput smjese vode i praška za pecivo.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike