Dome slatki dome
KOMBINACIJA BOJA

Drvo, metal, kamen i žive boje u domu
Objavljeno 9. travnja, 2020.
U rasponu boja i motiva moguće je iskombinirati elemente i postaviti dekoracije za prostore svih stilova uređenja

Sunčani dani donose radost u sva područja života, pa je vrijeme da i unutrašnjost vašeg doma zasja u bojama proljeća!

Bilo da je riječ o elementima namještaja, dekorativnim predmetima ili bojama zidova te oblogama, proljeće je pravo vrijeme za uvođenje novih, svježih boja koje će odgovarati vedrom ozračju i buđenju prirode. Nekoliko posljednjih godina u izrazitom trendu je uporaba živih boja, što dodatno ide u prilog proljetnim bojama. Boja fuksije, plava, zelena, narančasta, žuta... sve su to poželjne boje ovog proljeća. Odlično se kombiniraju sa sivosmeđim tonovima i strukturom drveta, a osim jednobojnih uzoraka, poželjni su i cvjetni, apstraktni te etnouzorci.

U boji tepiha
U tako širokom rasponu boja i motiva moguće je iskombinirati elemente i postaviti dekoracije za prostore svih stilova uređenja. Započnite već s ulaznim prostorom. Dovoljan je detalj - slika, dekorativni predmet ili dio zida u proljetnoj boji i dobrodošlica je već tu!

Dnevni boravak je prostor koji dopušta česte izmjene detalja, pa time i ugođaja, bilo da je riječ o tepisima, jastučićima, zavjesama ili dekorativnim predmetima. Vrlo su moderni tepisi jarkih boja, ali dotrajalog i izblijeđenog dojma, što umanjuje intenzitet takvih boja. Odabirom takvog tepiha nećete pogriješiti, ali svakako dodajte dekorativne jastučiće od kojih najmanje jedan mora pratiti boju tepiha.

Bit ćete vrlo ugodno iznenađeni promjenom! Odabir bojenja zida je također kvalitetno i izražajno rješenje, dok se odabir komoda u izražajnim bojama, iako je u trendu, ne preporučuje. Za sve koji tek uređuju prostore sloboda je puno veća. Ipak, birajte sjedeću garnituru umjerenih boja. Temelj dobrog uređenja, a i transformacija prostora u budućnosti je kvalitetno odabrana baza.

Kutak s foteljicom može biti sastavni dio dnevnog boravka ili bilo kojeg drugog prostora, ali je svakako dobar prostor za igru boja i detalja. Uz kvalitetno odabranu rasvjetu, to može biti pravi kutak dobrog raspoloženja.

Prostor u kojemu je, prema najnovijim trendovima, sve dopušteno i u kojemu proljeće može zablistati punim sjajem je blagovaonica. Neobični oblici stolova i raznovrsne boje oplemenit će taj prostor. Ipak, s obzirom na nižu kupovnu moć većine ljudi, preporučljivo je i u ovom prostoru biti umjeren u bojama, a razigrati se u detaljima. Stolnjaci i dekorativni predmeti stvorit će jak izražaj u ovom prostoru. Navlake na stolicama te dekorativni jastučići također će stvoriti raznovrsne kreativne mogućnosti, bez riskiranja u odabiru baznih boja.

Staklenik
Prostor kuhinje izrazite kuhinjskim zidom ili pojedinim elementima u kuhinji. Trend je kompleksna kuhinja u kombinaciji boja i materijala. Drvo, metal, kamen i žive boje - sve to se kombinira i stvara vrlo ugodno radno ozračje kuhinje. Detalji poput posuda za cvijeće i staklenki, osim domaće atmosfere, stvorit će i pravi proljetni užitak.

Ako ste se odlučili za vrlo izražajan kuhinjski zid, izbjegavajte vizualno kompleksne kuhinje, kao i previše detalja u vizurama koje obuhvaćaju zid, jer ćete stvoriti efekt suprotan od očekivanoga! Sve češće su i kuhinjski uređaji i nape u izražajnim bojama, ali tu je velika mogućnost pogreške pa je bolje ostati umjeren u odabiru boja tih elemenata. Dekorativna obrada zida tapetom, bojom ili oblogom također je dobar način uvođenja živih boja. Na takav zid moguće je postaviti i dinamične police, pa će dojam biti potpun!

Dječje sobe su prostori u kojima se svakako preporučuju žive boje i motivi pa je vesela atmosfera tu svakodnevna, ali u spavaćim sobama ipak pripazite s odabirom navedenih boja. Preporučljiva je plava i zelena boja, a ostale boje koristite samo u detaljima.

I ne zaboravite, detalj žive boje na mirnoj podlozi privući će jednaku pažnju kao i velika površina u izražajnoj boji, ali će prvi primjer dati puno ugodniji i finiji dojam u prostoru, a vama puno više mogućnosti za obogaćivanje i mijenjanje prostora u skladu s godišnjim dobima.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Stolnjaci i dekorativni predmeti stvorit će jak izražaj u blagovaonici
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike