Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE:

U Hrvatskoj 61 novozaraženi, 12 oporavljenih i jedna umrla osoba
Objavljeno 8. travnja, 2020.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom, ukupno ih je 1343, dok je jedna osoba preminula, a otvaraju se tržnice i produljuje rad trgovina u tjednu prije Uskrsa, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dosad je 179 osoba ozdravilo, 12 više nego jučer, a devetnaest oboljelih od covida-19 je preminulo. Zadnja žrtva je žena starije životne dobi, koja je od ranije bila kardiorespiratorni bolesnik, a preminula je u KBC-u Split, izvijestila je članica Stožera Maja Grba Bujević.

Dosad je testirano 13.125 ljudi, a na respiratoru je 36 bolesnika, jedan više nego jučer.

"Nema opuštanja, nećemo se za Uskrs posjećivati nego ćemo si pokloniti zdravlje tako da čuvamo jedni druge", poručila je Grba Bujević.

Božinović: Otvaraju se tržnice i produljuje rad otvorenih trgovina

Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je kako je stupila na snagu odluka kojom se omogućava rad tržnica po uputama Stožera te da se uoči Uskrsa, od četvrtka do subote, produljuje radno vrijeme otvorenih trgovina od 7 do 20 sati.

"Svjesni da će uoči blagdana Uskrsa biti povećana potreba za odlaskom u trgovine, donijeli smo odluku o promjeni radnog vremena", rekao je Božinović.

U danima isplate mirovina pozvao je umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri podižu novac s bankomata i ulaze u bankovne poslovnice samo ako nikako drugačije ne mogu.

Zamolio je građane da u dane isplate mirovina daju na bankomatima prednost starijim sugrađanima.

Božinović kaže kako za sada nema pokazatelja o povećanju slučajeva nasilja u obitelji, a policija je spremna razmotriti svaki model ako bi se pokazalo da taj problem raste.

Capak: Serološka studija o udjelu asimptomatskih bolesnika među zaraženima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će Zavod raditi serološku studiju kako bi se utvrdio udio asimptomatskih bolesnika među zaraženima. Studija će se raditi na uzorku, a ne na cijeloj populaciji, a za sada se ispituje nekoliko varijanti mogućih platformi.

Komentirao je stanje u Kninu, gdje je devet osoba zaraženo, i svi su slučajevi povezani s kninskom bolnicom, gdje su zaražena i dva pacijenta.

Capak kaže da u Kninu nema promjene broja oboljelih od jučer, u samoizolaciji je 25 zdravstvenih djelatnika, provodi se dezinfekcija bolnice i za sada nema potrebe za dodatnim mjerama.

Upitan za slučaj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, rekao je kako je zaraza potvrđena kod četiri pacijenta i dvije medicinske sestre te se situacija rješava i na tom području.

Upitan za proboj zaraze u hrvatski zdravstveni sustav, ustvrdio je kako je situacija pod kontrolom, dosad nije zatvoren nijedan dio zdravstvenog sustava koji ne bi mogao biti zamijenjen.

Markotić: Jučer nisam raspolagala svim informacijama o preminulom iz Zagorja

Ravnateljica Klinike za infektive bolesti Alemka Markotić osvrnula se na slučaj preminulog 46-godišnjaka iz Zagorja, za kojega je jučer rekla da nije bio kronični bolesnik, da bi kasnije zagorski stožer priopćio kako je preminuli pacijent imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Objasnila je kako jučer nije raspolagala svim informacijama  iz pacijentove dokumentacije, s obzirom da su u prvi mah dobili iz Zaboka samo informacije o njegovom akutnom stanju. No, bez obzira na to, njegovo liječenje je bilo po svim pravilima, a kolege iz Zaboka korektno su navele akutne dijagnoze koje su bile bitne, istaknula je.

"Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti do toga da se u manjoj sredini identificira ta osoba", dodala je Markotić.

Izvijestila je da su prekjučer identificirali dvoje djelatnika inficiranih koronavirusom na Klinici, jednu medicinsku sestru i jednog nezdravstvenog djelatnika. S tim u vezi obavlja se kompletan izvid, osam liječnika je u samoizolaciji, kao i 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika.

(Hina)

Možda ste propustili...