Sport
ČEKA SE ODLUKA FIBA-E

U četvrtak datumi kvalifikacija za OI
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Svi ljubitelji košarke, ali i drugih sportova u Lijepoj Našoj, očekivali su s nestrpljenjem lipanj, kada je hrvatska izabrana vrsta trebala krenuti u lov na Olimpijske igre. Domaćin jednog od četiri kvalifikacijska turnira trebao je biti i Split, ali jasno je da se ovoga ljeta u Spaladium Areni neće igrati i gledati vrhunska reprezentativna košarka i tražiti olimpijska viza. Same Igre već su prebačene za ljeto 2021. godine, ali još uvijek nije donesena odluka o novom terminu kvalifikacija te hoće li se uopće one i odigrati.

No, sve špekulacije oko toga razbit će Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u četvrtak, kada će objaviti novi datum za olimpijske kvalifikacije. No, saznat ćemo i sudbinu Europskog prvenstva koje je nakon četiri godine stanke ponovno došlo na red.

FIBA Europa, u kojoj Hrvatsku predstavlja predsjednik HKS-a Stojko Vranković danas i sutra održat će videokonferenciju na kojoj će se raspravljati upravo o kvalifikacijama za OI te o novom terminu Eurobasketa, koji će se sigurno promijeniti. Nakon toga, konačne odluke trebale bi se prezentirati u četvrtak. Naravno, treba imati na umu da je odgoda Olimpijskih igara za 2021. donijela brojne promjene u kalendarima sportskih organizacija, treba vidjeti kako se u svemu tome snašla i snalazi FIBA.

Znamo da se u Splitu trebalo igrati od 23. do 28. lipnja, a vjerujemo da to neće doći u pitanje, ali u nekom drugom terminu te da će se preostale vize dijeliti na već ranije dogovoren način.

Podsjetimo, Hrvatska je dobila izuzetno tešku grupu gdje su protivnici Brazil, kojeg vodi Aco Petrović i Tunis, dok drugu splitsku grupu čine Rusija, Njemačka i Meksiko. Samo pobjednik turnira izborit će se svoje mjesto u Tokiju sljedećega ljeta. Gradovi domaćini su, osim Splita, još Beograd, Kaunas i Victoria u Kanadi. Osam sudionika košarkaškog turnira na OI-ju u Tokiju već je poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija i domaćin Japan. Idućeg ljeta na rasporedu je i Europsko prvenstvo koje bi se od 2. do 19. rujna trebalo održati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Hrvatska se trenutačno nalazi na prvom mjestu D skupine kvalifikacija s dvije pobjede. Novi ogled odabranici izbornika Veljka Mršića trebali bi imati u studenome. FIBA također mora odlučiti i o kontinentalnom i svjetskom prvenstvu juniorskih kategorija koja su bila planirana za ovo ljeto. N.B/H
Odgoda Olimpijskih igara za 2021. donijela je brojne promjene u kalendarima sportskih organizacija
Možda ste propustili...

NAKON SUDACA I NOGOMETAŠA SLIČNO SE ORGANIZIRALA I STRUKA

Nedavno utemeljena i Udruga hrvatskih nogometnih trenera

SPORTOVI U SAD-U TRAŽE NAČIN KAKO DOVRŠITI ZAPOČETE SEZONE

Cuban za NBA doigravanje s 20 klubova