Novosti
SOLIDARNOST ZEMALJA ČLANICA NA TEŠKOJ KUŠNJI

Europskim bolnicama ponestaje lijekova za oboljele od COVID-19
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Bolnicama u Europskoj uniji prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje oboljelih od COVID-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su Agencija za lijekove i farmaceutski sektor.


Unatoč pozivima na solidarnost, mnoge zemlje 27-članog EU-a posegnule su tijekom epidemije koronavirusa za protekcionističkim mjerama, ograničivši prodaju ključnih proizvoda, poput lijekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja. "Neke članice EU-a naznačile su da im ponestaje određenih lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od COVID-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice", priopćila je u ponedjeljak Europska agencija za lijekove (EMA). Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanima infekcijom novim koronavirusom, uključujući lijekove koji se koriste na odjelima intenzivne njege, poput anestetika, antibiotika i lijekova za opuštanje mišića kako bi pacijenti mogli disati s pomoću respiratora. Prošlog je tjedna skupina velikih bolnica u EU-u, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barcelonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći liječiti oboljele od COVID-19 ako se ograničenja u trgovini lijekovima ne uklone, navodi Reuters. Na početku epidemije EU se suočio s kašnjenjem dostave lijekova zbog poremećaja u opskrbi iz Kine i indijske zabrane izvoza.
Danas najveće smetnje u opskrbi izazivaju same zemlje članice, upozorili su dužnosnici farmaceutske industrije. "Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo, ali zalihe su često prevelike i neke će zemlje koje trebaju lijekove ostati zakinute", upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lijekova u EU-u "Lijekovi za Europu". Mnoge su zemlje također ograničile izvoz lijekova koji se smatraju ključnima u vrijeme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe. Europska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala jesu li mjere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK-a. H
Stella Kyriakides

povjerenica EK-a za zdravstvo

Sada smo usredotočeni na spašavanje života, nije vrijeme da se ograničava izvoz lijekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umjesto da ih se podijeli.
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje