Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Blagi dašak optimizma kod ulagača na tržištu
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Među tjednim dobitnicima najznačajnije povećanje zabilježila je dionica tvrtke Optima Telekom rastom cijene za 42,1 posto

Prošlog tjedna povećane su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala i ulagači su osjetili blagi dašak optimizma. Postavlja se pitanje hoće li ovaj dragocjeni odmak od loših vijesti dovesti do postupnog oporavka domaćeg tržišta kapitala ili će biti samo stuba više za novi pad.

Smjer kretanja domaćeg tržišta kapitala određivat će većinom zbivanjima na svjetskim burzama. Dnevna klackalica na svjetskom tržištu kapitala stavila je Zagrebačku burzu tijekom tjedna u suprotstavljenu poziciju u odnosu prema trendovima američkih i europskih burzi koje su završile u minusu. Vodeća gospodarstva ušla su u recesiju i postavlja se pitanje hoće li nakon krize izazvane koronavirusom uopće doći do njihova oporavka i koliko će to trajati. Oči ulagača i analitičara sada su uperene prema američkom gospodarstvu koje će diktirati kretanje robnonovčanih tokova na svjetskom tržištu. Predsjednik Donald Trump upozorio je javnost u srijedu kako su pred SAD-om dva tjedna u kojima bi zbog koronavirusa moglo umrijeti do 240 tisuća ljudi, nakon čega su cijene dionica na američkim burzama oštro pale.

Nagli preokret
Četvrtak je donio nagli preokret na američkim burzama zbog snažnog rasta dionica energetskog sektora. Preliminarni podatci o broju nezaposlenih u SAD-u objavljeni u petak pokazali su razorne učinke koronavirusa na američko gospodarstvo. U tjedan dana u SAD-u su bez posla ostala 3,3 milijuna ljudi. Ulagači su zbog toga u petak počeli ubrzano napuštati tržište dionica i svjetske burze su potonule u minus. Početak objave financijskih izvještaja za prvi kvartal ove godine bit će dodatni pritisak na američko i svjetsko tržište kapitala. Dnevna zbivanja na domaćem tržištu kapitala bila su u negativnoj korelaciji s kretanjima svjetskih burzi. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su pale te ponovno pritisnule indeks Crobex prema dnu zaustavivši ga krajem dana na 1450 bodova (pad za 0,5 posto) uz ostvarenih 11,3 milijuna kuna prometa. Utorak je donio snažan rast dionica na domaćem tržištu kapitala, što je podiglo indeks Crobex za 2,1 posto, na 1480 bodova. Klackalica svjetskih burzi u srijedu se preselila na Zagrebačku burzu gdje su cijene dionica pale i spustile indeks Crobex na 1471 bod (pad za 0,6 posto). U četvrtak je Vlada RH predstavila novi paket mjera pomoći gospodarstvu koji je izazvao pozitivnu reakciju ulagača i podigavši cijene dionica. Vrijednost indeksa Crobex povećala se u petak na 1505 bodova. To je za 48 bodova ili 3,3 posto više nego na početku tjedna. Ukupni redovni tjedni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi iznosio je 80,1 milijun kuna, odnosno prosječno 16 milijuna kuna po trgovinskom danu. Među tjednim dobitnicima najznačajnije povećanje zabilježila je dionica Optime Telekoma rastom cijene za 42,1 posto, s početnih 4,32 kn na 6,14 kn. Investicijska javnosti sa zanimanjem čeka objavu rezultata podnesenih ponuda za preuzimanje većinskog paketa dionica tvrtke Optima Telekom od Zagrebačke banke i HT-a.

U fokusu AD Plastik
Pozornost je privukla dionica AD Plastik rastom cijene za 16,4 posto. Uprava društva AD Plastik dostavila je obavijest o odluci predsjednika Ruske Federacije kojom se travanj proglašava neradnim. Stoga će tvornica AD Plastik u Rusiji obustaviti proizvodnju u tom razdoblju. Rast dionice AD Plastik u petak na 128 kn pokazuje da ulagači procjenjuju kako je potonuće cijene u prethodnih 30 dana s 202 kn od 21. veljače na 110 kn, koliko je iznosila 27. ožujka, bilo pretjerana reakcija tržišta.

Među tjednim dobitnicima najviše dionica pripada turističkom sektoru: Valamar Riviera Poreč (rast za 14,5 posto), Jadran Crikvenica (rast za 7,8 posto), Arena Hospitality Group (7,6 posto), povlaštena dionica Adris grupa (rast za 7,0 posto) i Maistra (rast za 6,5 posto).

Najviše se trgovalo dionicama turističkog sektora. Dionicama Valamar Riviere Poreč pojačano se trgovalo u utorak kada se ostvarilo 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa. U ostalim danima dionicama Valamar Riviere Poreč trgovalo se na razinama iznad dva milijuna kuna. Cijena dionice Valamar Riviere Poreč dohvatila je u petak 25,20 kn. To je za 3,20 kn ili 14,5 posto više nego na početku tjedna. Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u utorak (2,5 milijuna) i srijedu (3,2 milijuna kuna). Zaključna cijena dionice HT-a spustila se u petak na 160,50 kn. To je 3,50 kn ili 2,1 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 111,45 bodova (tjedni rast za 0,32 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala, tražite dodatne informacije i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike