Kultura
ZAVIRITE IZA KULISA, U ZBIRKE

MSU NON-STOP: Koliko poznajete Zagreb?
Objavljeno 8. travnja, 2020.
U ovim teškim trenutcima kada živimo u izolaciji i neizvjesnosti djelatnici MSU-a žele da i dalje zajedno uživamo u raznolikosti i bogatstvu umjetničkog stvaralaštva. Stoga vas podsjećamo kako je MSU pokrenuo virtualni program pod nazivom MSU NON-STOP (#MSUnonStop), koji se trenutačno može pratiti preko njihovih društvenih mreža, u sklopu kojega svakodnevno donose ono najbolje od domaće i strane suvremene umjetnosti.


MSU kino, u suradnji s Kinom Metropolis i mrežom MUBI, omogućuje online gledanje brojnih filmova u sljedeća tri mjeseca.


Preko online platformi izdvajaju i predstavljaju radove iz svojih bogatih zbirki, prisjećaju se brojnih izložbi iz duge povijesti MSU-a, zavirili su i "iza kulisa" u odjele, a kroz seriju filmova Kluba mladih upoznaju nas i s pojedinim radovima "iz drugog kuta". Predstavljaju i zanimljive knjige koje možete prolistati online, projekte i virtualne videoigrice poput Avanture Vita i Nade preko koje se mlađa publika (ali i ona starija) može na interaktivan način upoznati s umjetničkim radovima Vjenceslava Richtera. Pokrenuli su i nove edukativne programe poput ciklusa MSU priručnik za početnike u sklopu koje u kratkoj formi publici tumače određene pojmove, kako bi olakšali razumijevanje te potaknuli na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti.


U pripremi je još mnogo toga, a od onoga što slijedi, izdvajaju:


Srijeda, 8. travnja - Iz zbirke Marginalne umjetnosti izdvajaju i predstavljaju svojevrstan otok slikara, ali i pisca, pjesnika i filozofa Drage Trumbetaša – instalaciju Arhipelag gastairbeiter, odnosno Trumbetaševu sobicu u kojoj je živio u Frankfurtu, gdje je radio kao gastarbeiter.


Četvrtak, 9. travnja - Možda ne biste očekivali, no u Zbirci Benka Horvata čuvaju jednu vrijednu Posljednju večeru, kasnorenesansnog talijanskog autora Pietra Daminija, koju će predstaviti na Veliki četvrtak.


Petak, 10. travnja - Nastavljaju predstavljanje radova iz fundusa Muzeja "iz drugog kuta" iz perspektive Kluba mladih. Ovaj put Klub će predstaviti eksperimentalno dokumentarni film Spomenik umjetnika Igora Grubića.


Subota, 11. travnja - Prisjetit će se otvorenja velike retrospektive Vlaste Delimar, jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica, koja se tijekom održavanja izložbe To sam ja 2014. uselila i boravila u Muzeju 100 dana.

Nedjelja, 12. travnja - Na kraju tjedna, u fotografskom kvizu vode vas u "šetnju" krajevima Hrvatske i nekim minulim vremenima kroz opus legendarnog zagrebačkog fotografa Toše Dabca. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

2

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

3

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli