Regija
NASTAVAK ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA

Ružica grad morao bi imati sustavnu skrb
Objavljeno 8. travnja, 2020.
VELIKA

Javna ustanova Park prirode Papuk pokrenula je inicijativu za spas Ružice grada od potpunog propadanja. Park je dobio novčana sredstva 2019. godine od Ministarstva kulture te je izrađena Konzervatorska studija s programom obnove Ružice grada s arheološkim istraživanjem dvorske kapele i sakristije, te joj je Ministarstvo za provebu odobrilo 150.000 kuna

- Osnovni cilj je pokrenuti sustavnu skrb o Ružici gradu, zaustaviti propadanje i postaviti jasne kriterije za zaštitu i obnovu. Krajnji cilj je završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njezinu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma – rekao je ravnatelj Parka prirode Alen Jurenac. Arheologinja Parka prirode Marijana Lukačević pojašnjava kakvi bi arheološki zahvati trebali biti učinjeni.

- Prema navedenoj studiji, od iznimne je važnosti učiniti arheološka istraživanja na području dvorske kapele i sakristije jer su to jedni od najdragocjenijih prostora koji traže dodatna sveobuhvatna istraživanja. Također, dvorska kapela jedan je od onih prostora koji ima smisla i opravdanja planirati za rekonstrukciju, cjelovitu obnovu i novu namjenu, poput izložbenog prostora i početne točke obilaska utvrde – kaže Lukačević.

Dodaje kako je dvorska kapela Ružice grada najveća dvorska kapela u srednjovjekovnim burgovima u Hrvatskoj. V.G.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara

2

NA PRIJEDLOG ŽUPANIJE, U PROJEKTU SMART RURAL 21.

Četiri su općine Đakovštine prijavljene za Pametna sela

3

SPREMNI ZA SEZONU

Na bazene u Kneževim Vinogradima već od subote