Regija
TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA

Đacima ipak nedostaje praksa u radionicama
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Virtualna nastava ne može zamijeniti radioničke vježbe i vježbe koje su materijalizirane, ističe ravnatelj Jozo Jurkić
ŽUPANJA

Ravnatelj Tehničke škole u Županji Jozo Jurkić, dipl. ing. str., zadovoljan je brzinom, ozbiljnošću i odgovornošću kojom su se toj školi uhodali u online nastavu i prilagodili novom načinu rada.

- Koristeći informatičku tehnologiju komunikacije organizirali smo se, formirali virtualne razrede, virtualnu zbornicu, sve smo pripremili da možemo raditi od kuće, u skladu s novonastalim okolnostima na prihvatljiv i jedini mogući način - istaknuo je.

Živa riječ nezamjenjiva
Informatička pismenost učenika i korištenje informatičke tehnologije na dobroj je razini, kao i djelatnika škole. Ali to je, napominje, nužno rješenje za ovu situaciju jer rad od kuće ne može zamijeniti stvarnu nastavu u školi i izravan kontakt s učenicima. Jurkić je pobornik tehnologije, ona može pomoći čovjeku u vizualizaciji nekih stvari, pomoći mu u razumijevanju, ali smatra da dobrog predavača i živu riječ nitko ne može zamijeniti. Strukovna su zanimanja specifična, zahtijevaju veću satnicu praktične nastave, gdje stečena znanja učenici primjenjuju u praksi i stječu prijeko potrebno iskustvo.

- Virtualna nastava ne može nam zamijeniti radioničke vježbe i izravno vježbe koje su materijalizirane, gdje učenici nešto spajaju, izrađuju… To ipak ne možemo odraditi virtualno. Možemo odraditi onaj teorijski dio, a praktični samo u dijelu gdje učenici rade neke sheme, crtaju, projektiraju, proračunavaju, a čim se vratimo u školu, odradit ćemo i onaj praktični dio. U strukovnom školstvu mi ne možemo virtualno materijalizirati vježbu – ističe.

Sustav vrijednosti
Kao primjer navodi radioničke vježbe u zanimanju elektrotehničar. Učenici četvrte godine trenutačno u virtualnom svijetu projektiraju kućne elektroinstalacije, rade jednopolne sheme, montažne sheme, elaborate, proračune…

- Ne znamo koliko će ova situacija trajati i moram priznati da se za njih pomalo bojim da neće uspjeti sve to materijalno odraditi kada se vrate u školu jer teško je reći kada će to biti. A za niže razrede neće biti problem, oni će tijekom svog školovanja sve to nadoknaditi i neće biti uskraćeni za materijalni svijet i praktično upotrebljivo znanje - ističe ravnatelj.

Cijeli kolektiv Tehničke škole na usluzi je učenicima, roditeljima, svakodnevno komuniciraju, izmjenjuju informacije, nadopunjuju se, pomažu jedni drugima i svi se istinski trude i rade na poboljšanju virtualne škole u svakom segmentu gdje je to moguće.

- Mislim da ćemo svi iz ove situacije ipak izvući određene pouke. I sami će učenici sada vidjeti što je bitno u životu jer upravo u ovoj krizi dolazi do izražaja važnost obitelji, rada, vlastite proizvodnje i vlastitoga naroda. Mislim da će nas sve to trgnuti i vratiti iz pomalo bajkovitog svijeta jer istinski sustav vrijednosti sada dolazi na vidjelo. Vjerujem da će i to pomoći učenicima da budu motivirani, da više uče, vježbaju i sutra budu bolji ljudi - zaključuje ravnatelj Jurkić.

Marija Lešić Omerović
važno
PRAKTIČNO

ISKORISTIVO

ZNANJE
ŽELjA IM JE ŠKOLOVATI MEHATRONIČARE
Tehničku školu pohađa oko 190 učenika, budućih elektrotehničara i računalnih tehničara za strojarstvo. “Mi smo mala, ali odlično opremljena škola. I za vrijeme online nastave stigle su nam nove komponente za praktičnu nastavu, čim se vratimo u školu, sve ćemo sve to pospajati. Učenicima sam spremio i jedna robotska kolica, u fazi montaže je 3D printer i stalno se opremamo”, kaže ravnatelj. Želi i treće zanimanje – mehatroničar, koje je vrlo traženo, a škola ima i najjaču opremu u državu. I dalje im je cilj napraviti 4 laboratorija za mehatroniku.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike