Svijet
JOHNSON IMA KORONAVIRUS

Britanska vlada neće reći tko ima nuklearne šifre
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Premijer Boris Johnson proveo je noć na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St. Thomas‘

Britanska vlada odbila je reći u utorak tko je odgovoran za nuklearne šifre Ujedinjenog Kraljevstva dok se premijer Boris Johnson nalazi na odjelu intenzivnog liječenja zbog komplikacija nakon zaraze koronavirusom.


Na pitanje BBC-a je li ministar vanjskih poslova Dominic Raab dobio nuklearne šifre, budući da Johnson leži u bolnici, ministar u vladi Michael Gove rekao je: "Postoje dobro razvijeni protokoli koji su uspostavljeni." "Stvarno ne mogu razgovarati o pitanjima nacionalne sigurnosti", kazao je Gove. Samo britanski premijer može odobriti nuklearni napad. Takvo naređenje bilo bi preneseno jednoj od britanskih nuklearnih podmornica s posebnim nizom šifri. Gove je također rekao da će Raab voditi zemlju dok je premijer na intenzivnom liječenju te da neće biti odgađanja odluke o ukidanju strogih mjera izolacije. "Osoba koja vodi zemlju prema planu koji je zacrtao premijer je Dominic Raab, ministar vanjskih poslova", rekao je Gove za ITV. Upitan hoće li biti odgođena odluka o promjeni strogih mjera izolacije, koja bi trebala biti razmotrena u ponedjeljak, Gove je odgovorio da neće biti odgođena te da će biti donesena kolektivno u vladi, a da će konačnu odluku donijeti Raab. Premijer Boris Johnson proveo je noć na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St. Thomas‘ i njegovo je stanje bez promjena, objavili su britanski mediji u utorak ujutro. Johnsonova osobna borba s koronavirusom uzdrmala je britansku vladu baš u vrijeme kad zemlja, prema mišljenju znanstvenika, ulazi u možda i najteži tjedan pandemije.


Britanski premijer 27. ožujka objavio je da je zaražen koronavirusom i bio je u samoizolaciji u Downing Streetu do nedjelje kad je prevezen u bolnicu, jer simptomi nisu popuštali. U ponedjeljak navečer premješten je na odjel intenzivne njege, jer mu se stanje rapidno pogoršalo. Izvor iz bolnice kazao je medijima da je Johnson dobio kisik, ali je bio pri svijesti i nije na respiratoru. To je potvrdio i Gove. "On nije na respiratoru", kazao je. "Premijer je dobio kisik i pod budnim je nadzorom", rekao je Gove, dodavši da Johnson ima najbolju njegu medicinskog tima u bolnici St. Thomas.


U ponedjeljak popodne stanje mu se pogoršalo, pa je prebačen na intenzivnu njegu, objavljeno je iz njegova ureda.


Ministar vanjskih poslova Dominic Raab ranije u ponedjeljak izjavio je da Johnson ostaje u bolnici, ali je vedra duha i nastavlja voditi vladu.
Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost. No, Downing Street već je najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Raab, ako bude potrebno. On će nastaviti voditi sjednice vlade dok je Johnson u bolnici.


Vuk Tešija
5373

mrtvih od koronavirusa zabilježila je Velika Britanija do utorka
I ministar Gove ide u samoizolaciju
Britanski ministar u vladi Michael Gove odlazi u samoizolaciju jer jedan od članova njegove obitelji ima simptome Covida-19, izvijestio je u utorak ITV. Gove, jedan od najvažnijih ministara u vladi Borisa Johnsona, nastavit će raditi u samoizolaciji i zasad nema nikakve simptome bolesti, navodi ITV. "On je ključan za koordinaciju i to će malo otežati stvari", rekao je politički urednik BBC-jeve emisije Newsnight. "Hvala vam na izrazima podrške. U skladu sa smjernicama izolirat ću se kod kuće", napisao je Gove na Twitteru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike