Novosti
USKRSNA PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA

Prioritet su sada dobili opće dobro, uzajamna pomoć i skrb za bolesne
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Nadbiskup ocjenjuje kako su popustile i političke napetosti, a dugogodišnji neprijatelji sada zajednički traže cjepivo

Prvi put, a zbog mjera sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, u Velikom je tjednu morala izostati tradicija đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića da svoju uskrsnu pastirsku poruku i čestitku pošalje tijekom izravnog susreta s novinarima u Crvenom salonu Nadbiskupskog doma u Đakovu.


U tim okolnostima nadbiskupova poruka odaslana je redakcijama e-poštom, a nadbiskup Hranić u njoj aktualnu situaciju, život pun ograničenja uz pitanje što donosi sutra, uranja u simboliku Isusova uskrsnuća. Hranić porukom i hrabri, ističe da je vrijeme odgovornosti, solidarnosti, no i da se život sastoji i od dobra, i od zla. I naslov poruke približio je aktualnom trenutku: Htjedne li Gospodin, živjet ćemo.

Bitno od nebitnoga

"Nikada u povijesti čovječanstva nije postojalo vrijeme u kojemu je stanovalo samo dobro. Poput neke sjene, to je dobro uvijek bilo praćeno zlom. Bilo da se ono rađalo u ljudskim mislima, očitovalo u besmislenim ratovima, ili pohađalo čovječanstvo u liku teških tragedija i bolesti. I sami vidimo, ni danas nije drukčije", kaže Hranić. Zbog mjera ograničenja kretanja, socijalne distance i drugog izlascima, druženjima i socijalnim kontaktima reducirano vrijeme protječe upravo u vremenu korizme, pa i to daje dimenziju više aktualnom trenutku. "Kroz proteklo korizmeno vrijeme, kad se kao vjernici odričemo mnogih stvari i više posvećujemo molitvi kako bismo se usredotočili na otajstvo muke i smrti Sina Božjega, i čitavo je čovječanstvo pozvano proživljavati korizmu. Zbog pandemije prouzročene koronavirusom svi su socijalni kontakti svedeni na minimum. Pandemija je zatvorila države i gradove. Nas je zatvorila u naše domove i odvela u izolaciju od drugih. Kao vjernici, pozvani smo sustegnuti se čak i od nedjeljnih okupljanja u crkvama, od svete pričesti i od sakramenta pomirenja te se, u krilu svojih obitelji - kućnih crkava, ‘klanjati Ocu u duhu i istini‘. Pozvani smo živjeti u osami da bismo očuvali zajedništvo s drugima, pomoći najpotrebitijima držeći razmak, smisao življenja pronalaziti u svakodnevici, bez uobičajenih obveza i užurbanosti", kaže Hranić o trenutačnom životu vjernika.


Dotiče se i društvenog okvira te ističe kako je na površinu izbačeno i razlučeno bitno od nebitnoga, preživljavanje čovječanstva, a postrani su ostale pomodarstvom nametnute vrijednosti i kriteriji uspješnosti, modni trendovi, užitak i zabava, fizički izgled, borba za prestiž. Hranić ocjenjuje da su u toj "korizmi čovječanstva" popustile političke napetosti, da je manje uzajamnog optuživanja, politikantstva i borbe za parcijalne interese. "Prioritet su zadobili opće dobro, uzajamna pomoć i podrška, solidarnost, skrb za bolesne i za stradale u potresu u Zagrebu i okolici te druge humane vrednote", poručuje đakovačko-osječki nadbiskup.
Spašavanje života

Ističe da aktualna situacija rađa novu dimenziju čovječanstva, koja se ogleda, dodaje, i u tome da sada dugogodišnji neprijatelji zajednički traže cjepivo protiv koronavirusa i izlaz iz labirinta zla, da nestaju suparništva i granice političkog neprijateljstva. "Sve su ljudske snage usmjerene na spasenje jednoga života, kao da se time spašava čitav svijet", navodi Hranić. Ovogodišnju korizmu naziva korizmom čovječanstva, koja "nas je učinila poniznima pred trpljenjem i žrtvom, što je plod ljubavi".

"Kakva li znaka ovoga vremena! Ne mladost, snaga i ljepota, nego ranjenost i patnja starijih i bolesnih postaju klicom naše uskrsne obnove. Ljubav se Kristova posadašnjuje u boli i patnji naših bližnjih, ukazuje na posebnost ovogodišnje korizme i Uskrsa, da u raspetom Isusu Kristu i smrt dobiva novi smisao", ocjenjuje Hranić.


Suzana Župan
MOLITVA ZA SVE KOJI SE BRINU O NAMA
Hrvatski biskupi uputili su vjernicima u domovini i izvan nje uskrsnu poruku i čestitke sa željama da im Uskrs bude ispunjen nadom, radošću i svakim nebeskim blagoslovom. "S osobitom molitvom i bratskom blizinom pratimo brižnost onih koji svojim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku: liječnici i medicinske sestre, državni dužnosnici, policija, vojska, djelatnici medija, vatrogasci, trgovci i volonteri te svi ostali koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa. Nastavit ćemo ih uključivati u svoje molitve, s vjerničkom zahvalnošću koja nas potiče da činimo sve da se nitko ne osjeti odsutnim u našoj ljubavi", ističu.
POBJEDA DOBRA
Nadbiskup Hranić je u svojoj poruci zapitao i što nose dani odvojenosti i povučenosti na koje smo pozvani. U traženju odgovora usmjerava na Kristovu osamljenost na križu. Misli svih onih koji su sada pogođeni nevoljom usmjerava uskrslom Kristu, pobjedi dobra nad zlom, svjetla nad tamom, života nad smrću.
Đuro Hranić: Pozvani smo živjeti u osami da bismo očuvali zajedništvo s drugima
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat