Novosti
SABOR - SNAŽNA POTPORA VLADINU PAKETU POMOĆI GOSPODARSTVU

Premijer: Nemamo pravo pogriješiti jer "na stolu" su životi naših sugrađana
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu, posrnulom zbog epidemije izazvane koronavirusom, dobio je u utorak snažnu potporu Hrvatskog sabora.


Tim mjerama, utvrđenima izmjenama nekoliko zakona, povećavaju se potpore za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplate plaća radnicima, s 3250 na 4000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos, koja otprilike iznose 1460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5460 kuna. Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a moći će je iskoristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.


Sabor se suglasio s više Vladinih mjera u području javnih davanja, poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. Opći porezni te Zakon o računovodstvu Sabor je izmijenio jednoglasno, a Zakon o izvršenju proračuna većinom glasova (126 za, 2 protiv i 2 suzdržana).


Sabor je zakone donio u hotelu Westin čija je Kristalna dvorana bila dovoljno velika da, u pandemiji koronavirusa, primi sve zastupnike i zajamči im poštovanje propisane udaljenosti od dva metra radi sprječavanja zaraze. Unatoč toj mjeri opreza, dobar dio zastupnika glasovao je sa zaštitnim maskama. Glasovali su dizanjem ruku.


Premijer Andrej Plenković je novinarima u Saboru nakon sastanka kluba vladajućih poručio da Vlada ne smije pogriješiti zato što su "na stolu" životi naših sugrađana te je istaknuo da je riječ o malo dugotrajnijoj utakmici u kojoj moraju voditi računa da bude što manje posljedica. "Mi kao Vlada nemamo pravo i ne smijemo pogriješiti zato što su ‘na stolu‘ životi naših sugrađana. Činjenica je da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije svom silinom, udarili smo restriktivnim mjerama na taj virus i taj udarac je bio tako snažan da smo uspjeli usporiti širenje zaraze. Cilj nam je bio smanjiti broj novozaraženih i mi smo u tome učinkoviti. Mi smo izabrali zdravstvenu sigurnost građana i ono što ćemo raditi bit će primjereno onome što bude moguće kada bude moguće", kazao je Plenković. Dodao je da je možda pogrešna formulacija "relaksiranje mjera", kada je riječ o otvaranju tržnica i drugome, jer se građani opuste kada se koristi ta riječ. Stoga nije htio odgovoriti koja će mjera biti iduća nakon otvaranja tržnica, jer, istaknuo je, "ako bilo što kažem, doživjet će se da je sve OK". "Pokazali smo izrazitu odgovornost u tjednima iza nas i razumijem ljude kojima je teško jer je teško ne ići u školu, ne ići na posao, ne baviti se aktivnostima na koje su navikli i koje su doživljavali kao najobičniju i najnormalniju stvar. Također, upozoravam da je zaraza takva da, kada se jedna osoba u obitelji zarazi, najčešće se zaraze i njezini najbliži, kazao je.
"Moja poruka svima je da budu obzirni, strpljivi, da drže socijalnu distancu i da izdržimo koliko god možemo i koliko god treba. Vlada se postavilo odgovorno, tako ćemo se nastaviti ponašati, izišli smo s ekonomskim paketom da olakšamo posljedice ove situacije, koja je nastala zbog restriktivnih mjera, a koje postoje i u drugim državama. Naš recept se za sada pokazao učinkovitim, čak učinkovitiji od mnogih drugih zemalja i na tom tragu ćemo nastaviti s mjerama i odlukama koje ćemo donositi", najavio je premijer. H/D.Pav.

Jandroković: Našli vrlo dobar balans između zaštite zdravlja i temeljnih vrijednosti

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u utorak da je Hrvatska u pandemiji koronavirusa, našla vrlo dobar balans između zaštite zdravlja građana i temeljnih vrijednosti i sloboda te kako se pokazalo da u kriznim situacijama država itekako dobro funkcionira.

 „Pogledajte malo brojke zemalja koje se uspoređuju s nama po broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i način na koji kontroliraju svoje stanovništvo i vidjet ćete da tu ima puno više kontrole nego što ima u Hrvatskoj“, rekao je Jandroković novinarima u hotelu Westin gdje Sabor danas zasjeda.

 Zahvalio je građanima koji vrlo odgovorno i disciplinirano slijede upute i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Hrvatska država u krizi itekako dobro funkcionira

 Sabor će danas, najavio je, glasovati i o drugom paketu Vladinih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom koronavirusom, i na tom smo polju pokazali da funkcioniramo kao ozbiljna država.

 Česti su prigovori u Hrvatskoj da država ima svojih nedostataka, da neke stvari lošije funkcioniraju, naravno da ima propusta, ali u ovakvim kriznim situacijama pokazalo se da hrvatska država itekako dobro funkcionira, kazao je Jandroković.

 Poručio je kako svi priželjkujemo da se "relaksiraju" mjere uvedene zbog zaštite od zaraze koronavirusa, ali i istaknuo da „primarno moramo voditi računa o životu i zdravlju naših građana“.

 Naveo je da se Vlada, Stožer i svi koji sudjeluju u javnom životu odgovorno postavljaju prema tome. „Čini mi se da smo svjesni da je Hrvatska, do sada, zaista u samom svjetskom vrhu kad je u pitanju zaštita zdravlja i života građana. Brojke su tu neumoljive i vidljivo je da smo tu napravili sjajan posao“, naglasio je predsjednik Sabora.

Sabor se vraća u svoju kuću

 Opetovao je kako bi od 15. travnja Sabor mogao zasjedati u svojoj zgradi na Markovu trgu koju je oštetio nedavni potres.

 „Sabor će, prema informacijama koje sam dobio od tajnika, biti spreman 15. travnja i nastavak ove sjednice bit će na Markovu trgu“, rekao je Jandroković.

„Radujem se da se možemo vratiti u našu zgradu, jer tamo je mjesto zastupnicima“, poručio je, podsjetivši da Sabor radi neprekinuto od 15. siječnja.  Prigovori koji idu u smjeru da smo i sve ostale dane trebali raditi plenarno, ne drže vodu, jer smo raspravili i danas ćemo glasovati o svim važnim točkama, dakle, nemojmo biti demagozi, poručio je Jandroković.

 Najavio je da će na sjednici saborskog Predsjedništva, 14. travnja, predložiti neke nove mjere i način rada. Osim što će svaki klub na raspravama imati svog predstavnika, vodit ćemo i računa o proporcionalnoj zastupljenosti klubova, najavio je Jandroković. (Hina)